Eindelijk een trui: Michael Vanthourenhout rekent af met Lars van der Haar na prachtig EK

  EK veldrijden
  veldrijden Veldrijden
  location Namen
  trophy Michael Vanthourenhout
  einde
  startfinish
  0123456789

  Michael Vanthourenhout heeft zich in Namen tot Europees kampioen veldrijden gekroond. De Belg schudde op de flanken van de Citadel de Nederlander Lars van der Haar af. Laurens Sweeck pakte het brons.

  Van der Haar zet Belgen meteen onder druk

  Het EK kon voor de Belgen eigenlijk niet slechter beginnen. Topfavoriet Lars Van der Haar schoot als een bezetene uit de startblokken en had door een fout van Eli Iserbyt op de eerste schuine kant meteen 20 seconden bonus op een legertje Belgen.

   

  Lang duurde de solo van Van der Haar niet, want in de steile afdaling smakte hij tegen de grond. Michael Vanthourenhout profiteerde en kwam als enige opnieuw aansluiten bij de titelverdediger.

   

  Een ronde later waren de rollen omgedraaid. Nu was het Vanthourenhout die de modder in dook en daardoor leek Van der Haar aan zijn solo te beginnen.

  Vanthourenhout snelt naar eerste trui bij de profs

  Iets voor halfweg kreeg het scenario een nieuwe wending toen Van der Haar lek reed en niet veel later ook in de netten bleef steken. Vanthourenhout profiteerde weer optimaal en nu was het zijn beurt om alleen weg te rijden.


  Van der Haar probeerde rondenlang om dichterbij te komen, maar dat lukte niet meer. Vanthourenhout nam elke hindernis met veel glans en kwam niet meer in de problemen voor eigen volk.


  Een veelwinnaar zal Vanthourenhout nooit worden, maar hij mag zich wel een jaar lang Europees kampioen noemen. Van der Haar werd 2e op 20 seconden, Laurens Sweeck 3e op meer dan 2 (!) minuten.

   

  Drie Belgen haalden de finish niet: Iserbyt, Daan Soete en Quinten Hermans.

  Reacties na het EK:

  Uitslag EK veldrijden (mannen)Uitslag EK veldrijden (mannen)

  Fase per fase

  1. 16 uur 11. Dit was een heel leuke zondag. Ik heb ervan genoten. Paul Herygers.
  2. 16 uur 10. Internationale top 10. Een herboren Joris Nieuwhuis is 4e, Kevin Kuhn is 5e, Felipe Orts 6e, Michael Boros 7e, Toon Vandebosch 8e, Mees Hendrikx 9e, Timon Rüegg 10e. .
  3. 16 uur 08. Twee Belgen op het podium. Laurens Sweeck maakt het podium vol op meer dan 2 minuten. Michael Vanthourenhout weet ondertussen met zijn vreugde geen blijf. .
  4. 16 uur 08. Ook Van der Haar is binnen op 40 seconden. De Nederlander is tevreden met zijn tweede plaats. .
  5. 16 uur 07 match afgelopen
  6. 16 uur 05. Ook de laatste schuine kant verteert Vanthourenhout zonder problemen. 10 op 10 vandaag! .
  7. 16 uur 05. Vanthourenhout lacht zijn tanden bloot als hij zijn broer Dieter ziet staan langs de kant. .
  8. 16 uur 04. Vanthourenhout duikt een laatste keer naar beneden op de gevaarlijke afdaling. Hij geniet nu met volle teugen. .
  9. 16 uur 03. Ploegleider Jurgen Mettepenningen glundert in de materiaalzone, waar Vanthourenhout een nieuw tuig pakt. Hij heeft weer een kampioen in zijn team. .
  10. 16 uur 02. Van der Haar was fysiek de evenknie, maar heeft te veel fouten gemaakt vandaag. Ruben Van Gucht.
  11. 16 uur 02. De voorsprong van Vanthourenhout is ondertussen opgelopen tot 45 seconden. Dit moet genieten zijn voor de West-Vlaming. .
  12. 16 uur 02. Topfavoriet Van der Haar is verslagen, maar hij maakte er wel een mooie cross van. Zonder de Nederlander was het maar een saaie bedoening geweest. .
  13. Opgaves Soete en Hermans. Vanthourenhout zal dit EK winnen, maar het is toch een slagveld geworden voor de Belgen. Adams is niet gestart, Iserbyt, Soete en Hermans hebben de finish niet gehaald. . 16 uur 01.
  14. 16 uur . Het is binnen! Ruben Van Gucht.
  15. Laatste ronde. Michael Vanthourenhout is aan zijn ereronde begonnen. Hij wordt zonder ongelukken de nieuwe Europese kampioen. . 15 uur 59.
  16. 15 uur 58. Op de voorlaatste schuine kant gaat Van der Haar opnieuw in de fout. Het lijkt voorbij voor de Nederlander. .
  17. 15 uur 57. Het beste kruit lijkt nu toch verschoten bij Van der Haar: de voorsprong van Vanthourenhout is 26 seconden. .
  18. 15 uur 56. Van der Haar gooit de handdoek nog niet. Ruben Van Gucht.
  19. 15 uur 56. Vanthourenhout slalomt nog een keer netjes naar beneden tussen de boomwortels en daalt daarna ook foutloos richting kasseien.  .