Bart Swings opent zijn schaatsseizoen met vierde plaats op marathon Amsterdam

zo 23 oktober 2022 09:05
Bart Swings (archieffoto)

Bart Swings is het na-olympisch schaatsseizoen begonnen met een vierde plaats op de marathon in Amsterdam. De winnaar van het goud op de minimarathon op de Spelen in Peking moest zaterdag zijn meedere erkennen in de verrassende Nederlander Jeroen Janisse. Bart Hoolwerf eindigde als tweede, Harm Visser als derde.

Voor de 50e keer werd de Jaap Eden Trofee geschaatst. De marathon op de open lucht baan van Amsterdam is de eerste in een reeks van veertien races voor de KNSB marathon Cup. Veel specialisten op de marathon zijn erop gebrand juist deze wedstrijd te winnen.

Veel aandacht was er voor de Nederlandse kampioen Jorrit Bergsma, die een eerste keer zijn nieuwe shirt van Jumbo-Visma showde.

De favorieten verkeken zich op de 25-jarige outsider Janisse, die vier ronden voor het einde van de 125 ronden ontsnapte uit een kopgroep van acht schaatsers.

Janisse hield stand en boekte zijn eerste overwinning. Aanvankelijk kreeg Swings door de organisatie de derde plaats toebedeeld, maar na nadere bestudering van de finishfoto moesten ze hun uitslag aanpassen. Bergsma liep een achterstand van twee ronden op en werd 35e.