Ga naar de inhoud

Bondscoach Kenny De Ketele: "I love it when a plan comes together"

 ma 17 oktober 2022 21:50
Lotte Kopecky won twee wereldtitels in Saint-Quentin-en-Yvelines.

Passie is sterker dan vermoeidheid. Dat bewijst Kenny De Ketele in de aflevering van De Tribune deze week. Hoewel de bondscoach van de baanwielrenners- en rensters helemaal uitgeperst terugkeerde van het WK in Frankrijk, maakte hij een bevlogen indruk in onze podcast. De hele aflevering kan u nu beluisteren. Een fragment.

Het plan dat uitkwam

"Toen Lotte Kopecky en Shari Bossuyt nog twee punten nodig hadden om wereldkampioen te worden in de ploegkoers, was het enige dat ik nog kon horen in mijn hoofd de legendarische quote van "Hannibal" van The A-Team: I love it when a plan comes togheter", beschrijft Kenny De Ketele afgelopen zaterdag.

 

De Ketele deelt de job van bondscoach met ervaren rot Tim Carswell. Het Belgisch-Nieuw-Zeelands duo laat niet graag dingen over aan het toeval, zo blijkt. "Ik ben heel trots dat alles wat gebeurd is tijdens de ploegkoers, afgesproken was", zegt De Ketele.

 

"Het plan was om lang te wachten. Ploegkoers is bij de vrouwen nog een vrij nieuwe discipline. Er zijn nog maar vijf WK's geweest en op basis van de statistieken wist ik dat je met een bonusronde en een tussensprint op vorige WK's sowieso brons won."

 

"Het deelnemersveld was dit jaar heel sterk en dus lagen de punten ook erg gespreid deze keer. Daarom vertelde ik Lotte en Shari vooraf dat ze konden wachten, zelfs als een land 25 punten pakte."

De grote lijnen naar Parijs zijn uitgetekend, maar...

De ervaring van Tim Carswell en de bevlogenheid van Kenny De Ketele moet voor een olympische oogst zorgen over twee jaar, wanneer op dezelfde piste gestreden wordt voor het hoogste goed in het baanwielrennen.

 

"Ik had op voorhand getekend voor vier medailles op dit WK", zegt De Ketele. "Zeker met het soortelijke gewicht van de medailles. Dat we ze pakken in olympische onderdelen zoals de ploegkoers is belangrijk voor ons. Ook in functie van onze subsidies."

 

De andere kant van de medaille is dat de wereldtitel van Lotte Kopecky en Shari Bossuyt voor olympische verwachtingen zorgt.

 

Kenny De Ketele weet dat het niet al goud is dat blinkt nochtans. Ondanks hun wereldtitel in 2017 kwamen Lotto Kopecky en Jolien D'Hoore op de Spelen in Tokio niet in de buurt van een medaille. Een tiende plaats was een grote teleurstelling toen.

Het is goed om te weten dat we in Parijs de ploegkoers kunnen winnen. Tegelijk weten we waar we aan moeten werken.

"In mijn achterhoofd ben ik wel al met de olympische verwachtingen bezig, maar het belangrijkste is het hier en het nu. De grote lijnen voor Parijs zijn uitgetekend, maar er kan ook zoveel mislopen waar je geen vat op hebt." 

 

"Alle renners en rensters rijden op de weg, dus blessures kunnen altijd. Of iedereen helemaal fit zal zijn op het juiste moment, is wat mij meestal het meeste stress geeft trouwens."


"Bovendien zijn er geen garanties. Ploegkoers en omnium zijn heel moeilijke disciplines. Heel veel kan gebeuren, maar het is wel goed om te weten dat we kunnen winnen. Op dit moment zijn Kopecky en Bossuyt het beste koppel in de ploegkoers ter wereld.",

 

"Tegelijk weten we ook nog waar we aan kunnen werken. Ikzelf probeer ook de tegenstand zo goed mogelijk te bestuderen met video-analyse. We hebben nog twee jaar tijd."

Luister hier naar de volledige aflevering met Kenny De Ketele