Ga naar de inhoud
programma Belgen op het WK  
zondag keirin (v) Nicky Degrendele out in 1e ronde
  puntenkoers (v) Lotte Kopecky 4e
  ploegkoers (m) Lindsay De Vylder en Fabio Van den Bossche brons
  afvalling (m) Jules Hesters 4e
Belgen op het WK
vrouwen Shari Bossuyt
  Katrijn De Clercq
  Nicky Degrendele
  Lotte Kopecky
  Marith Vanhove
mannen Thibaut Bernard
  Tuur Dens
  Lindsay De Vylder
  Jules Hesters
  Gianluca Pollefliet
  Fabio Van den Bossche
  Noah Vandenbranden
  Brent Van Mulders

Lotte Kopecky opent WK met GOUD op de afvalling, Tuur Dens gokt en verliest

 do 13 oktober 2022 21:00

Lotte Kopecky heeft bij haar eerste onderdeel op het WK baanwielrennen meteen de wereldtitel in de wacht gesleept. Ze was, net als eerder op het EK, heer en meester op de afvalling. Tuur Dens ging op de scratch de slotronde als leider in, maar een nieuwe gouden medaille zat er niet in voor België. Dens kraakte en werd uiteindelijk 4e.

Kopecky rijdt concurrentie in de vernieling op afvalling

Op het EK baanwielrennen had Lotte Kopecky al met overmacht het goud veroverd op de afvalling. Ook op het WK in Saint-Quentin-en-Yvelines stond ze als topfavoriete aan de start.

De favorietenstatus deerde haar niet. Ze kon twee vroege valpartijen vermijden en liet zich ook niet verrassen in het gewoel, waarbij om de 2 ronden een renster het peloton moest verlaten, vandaar 'de afvalling'.

Een na een ontploften de concurrenten van Kopecky toen er moest gesprint worden. Het hoge tempo had hen allemaal versmacht. Met een ultieme demarrage probeerde de Italiaanse Barbieri nog op de verrassing te spelen.

 

De Amerikaanse Valente trapte er inderdaad door op haar adem, maar Kopecky volgde fluitend. Het was uiteindelijk Barbieri zelf die de benen voelde vollopen. De eindsprint was er dan ook niet echt een. Met lengten voorsprong reed Kopecky naar het goud. 

 

Het is de derde wereldtitel voor Kopecky op de piste: eerst won ze goud op de ploegkoers (met Jolien D'hoore), daarna goud op de puntenkoers (vorig jaar) en nu dus goud op de afvalling.

 

Het is misschien wel het begin van iets moois voor Kopecky op dit WK, want morgen rijdt ze nog het omnium, zaterdag de ploegkoers en zondag de puntenkoers.

Gerelateerd:

Alles-of-niets-poging van Dens pakt verkeerd uit: 4e

Bijna had Tuur Dens een halfuurtje na Lotte Kopecky voor een tweede Belgische wereldtitel kunnen zorgen, op de scratch. Dens speelde - al dan niet gedwongen door de omstandigheden - hoog spel door op 2 ronden van het einde op kop te komen.

Hij probeerde zijn inspanning tot het einde te rekken, maar werd in de laatste halve ronde nog overspoeld en eindigde vierde.

Op de ploegenachtervolging bij de mannen zagen we een duel tussen Groot-Brittannië en Italië in de finale. De Britten, aangevoerd door ex-uurrecordhouder Dan Bigham, versus de Italiaanse olympische kampioenen, aangevoerd door huidig uurrecordhouder Filippo Ganna.

Het was uiteindelijk Groot-Brittannie, met ook nog onder meer Ethan Hayter, dat het laken naar zich toetrok.

Gerelateerd:

wk baanwielrennen - 13 oktober

21:46

Einde dag 2

Met het goud voor de Italiaanse op de ploegenachtervolging, na een finale met Groot-Brittannië, sluiten we deze tweede dag van het WK baanwielrennen af.

Morgen komt Lotte Kopecky opnieuw in actie, dan in het omnium. Fabio Van den Bossche is de Belgische aas in de puntenkoers. Tot dan!

21:36

Dens: "Ik heb al veel gevloekt: dit doet pijn"

21:27

Eigenlijk was Dens sterker dan vorig jaar, maar toch een mindere uitslag.

Renaat Schotte
21:26

Jammer! Tuur Dens grijpt net naast medaille op de scratch

21:25

Dens gokt en verliest

Een indrukwekkende Tuur Dens leek op weg naar een tweede gouden voor België. Op 2 ronden van het einde kwam hij aan de leiding. Hij speelde hoog spel, maar kraakte op een halve ronde van het einde en werd uiteindelijk vierde. De Canadees Bibic is de nieuwe wereldkampioen.

21:19

Dens geeft een goeie indruk.

Renaat Schotte (Sporza)
21:18

Afwachten

We zijn iets voorbij halfweg en er zijn nog geen uitvalspogingen te noteren in de scratch. De rondjes worden afgemaald, de benen worden beetje bij beetje meer vermoeid.

21:15

Kopecky: "Kan nu aan elk event starten zonder enige druk"

21:00
21:00

Pakt Tuur Dens opnieuw een medaille?

Vorig jaar veroverde Tuur Dens zilver op de scratch op het WK. Nu is de 22-jarige Vlaams-Brabander een jaartje ouder en hopelijk ook sterker. Kan hij zich opnieuw tussen de medailles mengen? Zo meteen gaat de wedstrijd van start.

20:59

Lotte Kopecky mag pronken met goud en een mooie trui op het WK-podium

20:55

3e keer keiringoud voor Lavreysen

De Nederlandse spurtbommen moesten in de teamsprint Australië voorlaten, maar op de keirin slaan ze wel toe, met net als op het vorige WK een 1-2. Harrie Lavreysen ging opnieuw zijn maatje Jeffrey Hoogland voor, goed voor zijn 3e wereldtitel op een rij. Lavreysen speelde hoog spel door vroeg aan te gaan, maar hij hield vol.

20:52

Kopecky: "Wist wat ik vorig jaar verkeerd heb gedaan"

20:41
20:40
20:39
20:37

Herbeleef de gouden race van Lotte Kopecky

20:20

Kopecky wereldkampioen!

Met de vingers in de neus rijdt Lotte Kopecky naar het goud op de afvalling. Barbieri was helemaal stukgereden.

20:20

Barbieri valt, Kopecky gaat voorbij de Amerikaanse. Gaat Kopecky voor het goud sprinten?

20:19

Teutenberg is het haasje, Kopecky heeft al zeker een medaille.

20:19

Valente, Barbieri en Teutenberg, dat zijn de 3 tegenstanders die overblijven.

20:18

De Nederlandse De Zoete valt nu ook af. We zijn nog met 4. Bijna een medaille voor Kopecky.

20:17

Nog 7 rensters schieten over en Kopecky is nog altijd medaillerijp. De spanning neemt ronde na ronde toe.

20:14

Het peloton begint uit te dunnen. Voorlopig rijdt Kopecky een zorgeloze wedstrijd.

20:09

Opnieuw een valpartij

De afvalling moest al een tweede keer op gang geschoten worden door een vroege val en opnieuw gaan ze massaal onderuit. Lotte Kopecky heeft voorlopig alle gevaren overleefd, maar het is nog vroeg dag.

20:02

Tijd voor Kopecky

Met een klein beetje vertraging kan Lotte Kopecky aan haar eerste onderdeel op dit WK beginnen, de afvalling. Op het afgelopen EK veroverde ze hierop nog goud. Lukt het haar nu ook op het hoogste niveau?

19:45

Groot-Brittannië klopt Ganna en Italië en pakt goud op de ploegenachtervolging

19:43

Team Bigham klopt team Ganna

Spannende finale bij de ploegenachtervolging bij de mannen, tussen enerzijds Groot-Brittannië (met ex-werelduurrecordhouder Dan Bigham) en Italië (met huidig werelduurrecordhouder Ganna).

De Britten, met ook nog onder meer Ethan Hayter, namen al vroeg in de wedstrijd een voorsprong, zagen de Italianen op het einde naderen, maar de laatste kopbeurt van Gannna volstond deze keer - in tegenstelling tot in Tokio - niet voor het goud.

19:42
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
17:22
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
17:14

Nicky Degrendele: "Een k*tgevoel"

Nicky Degrendele is zwaar ontgoocheld na haar snelle exit op het sprinttoernooi. Bij Sporza spreekt ze zelfs van "een k*tgevoel". "Maar die 200 meter is een momentopname. Dat wil niet zeggen dat ik slecht ben. Dit is even hard, maar zondag is er de keirin, mijn favoriete onderdeel. Ik heb er zin in."

17:12

Het was geen vlotte voorbereiding - ik werd 2 keer ziek - maar de laatste tijd ging het in stijgende lijn. Maandag reed ik nog een heel goeie tijd. Maar dan het startschot en... een blok in mijn benen. Had ik te veel zenuwen? Was ik te gretig in de opwarming? Ik weet het niet.

Nicky Degrendele
17:10

Degrendele: "Heel jammer, ik had veel meer verwacht van de sprint"

15:55

Degrendele ligt eruit in de 1e ronde

Geen geweldige generale repetitie voor de keirin voor Nicky Degrendele. In de kwalificaties reed ze pas de 23e tijd, waardoor ze in de eerste ronde meteen werd gekoppeld aan de Oekraïense topper Olena Starikova, de zilveren medaille van de Olympische Spelen. In haar rechtstreekse duel was Degrendele dan ook geen partij voor Starikova.