Lotte Kopecky opent WK met GOUD op de afvalling, Tuur Dens gokt en verliest

  Lotte Kopecky heeft bij haar eerste onderdeel op het WK baanwielrennen meteen de wereldtitel in de wacht gesleept. Ze was, net als eerder op het EK, heer en meester op de afvalling. Tuur Dens ging op de scratch de slotronde als leider in, maar een nieuwe gouden medaille zat er niet in voor België. Dens kraakte en werd uiteindelijk 4e.

  Kopecky rijdt concurrentie in de vernieling op afvalling

  Op het EK baanwielrennen had Lotte Kopecky al met overmacht het goud veroverd op de afvalling. Ook op het WK in Saint-Quentin-en-Yvelines stond ze als topfavoriete aan de start.

  De favorietenstatus deerde haar niet. Ze kon twee vroege valpartijen vermijden en liet zich ook niet verrassen in het gewoel, waarbij om de 2 ronden een renster het peloton moest verlaten, vandaar 'de afvalling'.

  Een na een ontploften de concurrenten van Kopecky toen er moest gesprint worden. Het hoge tempo had hen allemaal versmacht. Met een ultieme demarrage probeerde de Italiaanse Barbieri nog op de verrassing te spelen.

   

  De Amerikaanse Valente trapte er inderdaad door op haar adem, maar Kopecky volgde fluitend. Het was uiteindelijk Barbieri zelf die de benen voelde vollopen. De eindsprint was er dan ook niet echt een. Met lengten voorsprong reed Kopecky naar het goud. 

   

  Het is de derde wereldtitel voor Kopecky op de piste: eerst won ze goud op de ploegkoers (met Jolien D'hoore), daarna goud op de puntenkoers (vorig jaar) en nu dus goud op de afvalling.

   

  Het is misschien wel het begin van iets moois voor Kopecky op dit WK, want morgen rijdt ze nog het omnium, zaterdag de ploegkoers en zondag de puntenkoers.

  Alles-of-niets-poging van Dens pakt verkeerd uit: 4e

  Bijna had Tuur Dens een halfuurtje na Lotte Kopecky voor een tweede Belgische wereldtitel kunnen zorgen, op de scratch. Dens speelde - al dan niet gedwongen door de omstandigheden - hoog spel door op 2 ronden van het einde op kop te komen.

  Hij probeerde zijn inspanning tot het einde te rekken, maar werd in de laatste halve ronde nog overspoeld en eindigde vierde.

  Op de ploegenachtervolging bij de mannen zagen we een duel tussen Groot-Brittannië en Italië in de finale. De Britten, aangevoerd door ex-uurrecordhouder Dan Bigham, versus de Italiaanse olympische kampioenen, aangevoerd door huidig uurrecordhouder Filippo Ganna.

  Het was uiteindelijk Groot-Brittannie, met ook nog onder meer Ethan Hayter, dat het laken naar zich toetrok.

  wk baanwielrennen - 13 oktober

  spinner
  1. 21 uur 46. Einde dag 2. Met het goud voor de Italiaanse op de ploegenachtervolging, na een finale met Groot-Brittannië, sluiten we deze tweede dag van het WK baanwielrennen af. Morgen komt Lotte Kopecky opnieuw in actie, dan in het omnium. Fabio Van den Bossche is de Belgische aas in de puntenkoers. Tot dan! .
  2. 21 uur 36. Dens: "Ik heb al veel gevloekt: dit doet pijn".

   Dens: "Ik heb al veel gevloekt: dit doet pijn"

  3. 21 uur 31.
  4. 21 uur 27. Eigenlijk was Dens sterker dan vorig jaar, maar toch een mindere uitslag. Renaat Schotte.
  5. 21 uur 26. Jammer! Tuur Dens grijpt net naast medaille op de scratch.

   Jammer! Tuur Dens grijpt net naast medaille op de scratch

  6. 21 uur 25. Dens gokt en verliest. Een indrukwekkende Tuur Dens leek op weg naar een tweede gouden voor België. Op 2 ronden van het einde kwam hij aan de leiding. Hij speelde hoog spel, maar kraakte op een halve ronde van het einde en werd uiteindelijk vierde. De Canadees Bibic is de nieuwe wereldkampioen. .
  7. 21 uur 19. Dens geeft een goeie indruk. Renaat Schotte (Sporza).
  8. 21 uur 18. Afwachten. We zijn iets voorbij halfweg en er zijn nog geen uitvalspogingen te noteren in de scratch. De rondjes worden afgemaald, de benen worden beetje bij beetje meer vermoeid. .
  9. 21 uur 15. Kopecky: "Kan nu aan elk event starten zonder enige druk".

   Kopecky: "Kan nu aan elk event starten zonder enige druk"

  10. 21 uur . Pakt Tuur Dens opnieuw een medaille? Vorig jaar veroverde Tuur Dens zilver op de scratch op het WK. Nu is de 22-jarige Vlaams-Brabander een jaartje ouder en hopelijk ook sterker. Kan hij zich opnieuw tussen de medailles mengen? Zo meteen gaat de wedstrijd van start. .
  11. 21 uur .
  12. 20 uur 59. Lotte Kopecky mag pronken met goud en een mooie trui op het WK-podium.

   Lotte Kopecky mag pronken met goud en een mooie trui op het WK-podium

  13. 20 uur 55. 3e keer keiringoud voor Lavreysen. De Nederlandse spurtbommen moesten in de teamsprint Australië voorlaten, maar op de keirin slaan ze wel toe, met net als op het vorige WK een 1-2. Harrie Lavreysen ging opnieuw zijn maatje Jeffrey Hoogland voor, goed voor zijn 3e wereldtitel op een rij. Lavreysen speelde hoog spel door vroeg aan te gaan, maar hij hield vol. .
  14. 20 uur 52. Kopecky: "Wist wat ik vorig jaar verkeerd heb gedaan".

   Kopecky: "Wist wat ik vorig jaar verkeerd heb gedaan"

  15. 20 uur 41.
  16. 20 uur 40.
  17. 20 uur 39.
  18. 20 uur 37. Herbeleef de gouden race van Lotte Kopecky.

   Herbeleef de gouden race van Lotte Kopecky

  19. 20 uur 20. Kopecky wereldkampioen! Met de vingers in de neus rijdt Lotte Kopecky naar het goud op de afvalling. Barbieri was helemaal stukgereden. .
  20. 20 uur 20. Barbieri valt, Kopecky gaat voorbij de Amerikaanse. Gaat Kopecky voor het goud sprinten? .