Ga naar de inhoud

Benzema mag zich opmaken voor eerste Gouden Bal, Courtois topfavoriet bij doelmannen

Vallen Karim Benzema en Thibaut Courtois vanavond in de prijzen?

Wordt het vanavond één groot feest voor Real Madrid in het Théâtre du Châtelet in Parijs? Daar wordt de 66e Ballon d'Or uitgereikt, de bekroning van voetbalmagazine France Football voor de beste voetballer ter wereld. Met de Franse international Karim Benzema is er slechts één topfavoriet.

Na de omstreden keuze voor Lionel Messi - en niet Robert Lewandowski - vorig jaar, heeft France Football drastisch ingegrepen. Een laureaat wordt nu verkozen op basis van een seizoen in plaats van een kalenderjaar.

 

Dat bombardeert Karim Benzema tot de uitgesproken favoriet voor de 66e Gouden Bal. De Franse aanvaller was vorig seizoen bij Real Madrid goed voor 44 doelpunten en 15 assists, waarmee hij de Koninklijke naar de landstitel en de eindzege in de Champions League loodste.

 

Twee Rode Duivels maken ook kans op de prestigieuze prijs, al lijkt een mooie ereplaats realistischer. Thibaut Courtois - hoofdrolspeler in de Champions League-finale - en Kevin De Bruyne - goed voor 19 goals en 14 assists in het titeljaar van Manchester City - staan op de shortlist.

 

Vorig seizoen eindigde De Bruyne op de achtste plaats, Romelu Lukaku werd toen twaalfde. In de strijd om de ereplaatsen is er deze keer concurrentie van Erling Haaland (Borussia Dortmund/Manchester City), Robert Lewandowski (Bayern München/FC Barcelona), Kylian Mbappé (PSG), Luka Modric (Real Madrid), Mohamed Salah (Liverpool), Bernardo Silva (Manchester City) en Vinicius Junior (Real Madrid. 

 

Zevenvoudig laureaat Lionel Messi (PSG), de winnaar van vorig seizoen, en zijn ploegmaat Neymar ontbreken op de shortlist. Cristiano Ronaldo staat er wel op, maar beleefde eveneens geen al te best seizoen bij Manchester United.

Courtois beste doelman?

De kans dat de Gouden Bal in de prijzenkast van Thibaut Courtois terechtkomt, lijkt eerder klein. Maar de Belgische doelman is wel de topfavoriet voor de Yashin-trofee, de onderscheiding voor de beste doelman.

 

De Rode Duivel moest die prijs vorig jaar aan Gianluigi Donnarumma laten. De Italiaan van PSG staat nu niet eens op de shortlist. 

 

Courtois neemt het op tegen Yassine Bounou (Sevilla), Alisson Becker (Liverpool), Ederson (Manchester City), Mike Maignan (AC Milan), Edouard Mendy (Chelsea), Manuel Neuer (Bayern München), Jan Oblak (Atletico Madrid), Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt) en Hugo Lloris (Tottenham).

Wie volgt Putellas op?

De Gouden Bal bij de vrouwen ging vorig jaar naar Alexia Putellas (FC Barcelona), die ook nu weer op de shortlist staat.

 

Ze krijgt concurrentie van Selma Bacha (Lyon), Fridolina Rolfo (Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal), Lucy Bronze (Barcelona), Sam Kerr (Chelsea), Christiane Endler (Lyon), Lena Oberdorf (Wolfsburg), Catarina Macario (Lyon), Alexandra Popp (Wolfsburg), Aitana Bonmati (Barcelona), Wendie Renard (Lyon), Alex Morgan (San Diego Wave), Beth Mead (Arsenal), Asisat Oshoala (Barcelona), Marie-Antoinette Katoto (PSG), Millie Bright (Chelsea), Trinity Rodman (Washington Spirit) en Ada Hegerberg (Lyon).