Ga naar de inhoud

Lionel Taminiaux bezorgt Alpecin-Deceuninck dagzege in Ronde van Langkawi

 za 15 oktober 2022 10:57
De Nederlander Julius van den Berg moest het hoofd buigen.
Onze landgenoot Lionel Taminiaux won de 5e etappe in een spurt met zijn tweeën.

België boven in Langkawi: onze landgenoot Lionel Taminiaux heeft de 5e etappe in de Maleisische rittenkoers (2.PRo) gewonnen. De renner van Alpecin-Deceuninck was de beste van een lange vlucht, hij vloerde de Nederlander Julius van den Berg in een spurt met zijn tweeën.

Bekijk de sprint:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vluchters verschalken sprinters

Tussen Kuala Kangsar en Kulim moesten de renners 172 km afleggen in deze eindeseizoenswedstrijd. Na 53 km lag er een col van 2e categorie, die gooide de boel even uiteen, maar alles kwam weer samen.

Er lagen zeker kansen voor de sprinters, maar op 85 kilometer van de finish reed er een groep van 11 renners weg, met de Belgen Sander Armée, Sylvain Moniquet en Lionel Taminiaux. Samen met Gibbons, Toumire, Kanter, Norsgaard, Van den Berg, Moscon, Okamika en Bettles waren ze gevlogen.

De 11 pakten 1,5 minuut op het peloton, waar UNO-X de kloof niet dichter kreeg dan 40 seconden. De vluchters zouden het onder elkaar uitmaken.

Moscon waagde zijn kans op 4 km van de streep, maar vergeefs. Er zat meer op de poging van Van den Berg, Taminiaux sloot op 3 km van de finish aan. Bettles kwam nog fel opzetten, maar de Belg en de Nederlander sprintten om de zege. Van den Berg ging als eerste aan, Taminiaux remonteerde vlot.

Voor de 26-jarige Belg is het de derde zegepalm van het seizoen na een rit in de Vierdaagse van Duinkerke en de West-Vlaamse Sluitingsprijs Zwevezele.

De Ronde van Langkawi eindigt zondag, de Colombiaan Ivan Ramiro Sosa blijft leider.

Taminiaux: "Ik sprintte van ver. Het was zwaar, maar ik speelde het goed uit, denk ik. ik houd ervan om de spurt aan te trekken voor Mareczko zoals gisteren, maar ik ga ook wel graag mijn eigen kans. Dat gebeurt niet zo veel, dus ben ik blij."

Uitslagen:

Rit 5:
1. Lionel Taminiaux, 172 km in 3u41'42"
2. Julius van den Berg (Ned), z.t.
3. Carter Bettles (Aus) op 4"
4. Ryan Gibbons (ZAf) - 9"
5. Max Kanter (Dui) - z.t.
6. Sylvain Moniquet
7. Gianni Moscon (Ita)
8. Ander Okamika (Spa)
9. Sander Armée
10. Hugo Toumire - 13"

Stand:
1. Ivan Ramiro Sosa (Col), in 18u16'21"
2. Hugh Carthy (GBr), op 23"
3. Einer Augusto Rubio (Col) - 2'02"