Ga naar de inhoud

Onzekerheid duurt nu al 7 maanden: komt er straks meer nieuws rond dopingzaak Toon Aerts?

 wo 14 september 2022 08:50
Toon Aerts leeft al enkele maanden in het ongewisse.
Toon Aerts leeft al enkele maanden in het ongewisse.

Bij zijn eigen ploeg weten ze naar verluidt niet of hij aanwezig zal zijn. Baloise - Trek Lions geeft straks zijn teampresentatie voor de start van het veldritseizoen, maar wat met kopman Toon Aerts? De Belg wacht na een positieve dopingtest al zeven maanden op antwoorden van de UCI.

Midden februari viel de hemel op het hoofd van Toon Aerts. Net voor het einde van het veldritseizoen kreeg het speerpunt van Baloise - Trek Lions te horen dat hij positief getest had op de verboden substantie letrozole metabolite.

 

Ondersteund door zijn ploeg stelde Aerts een dossier samen om zijn onschuld te bewijzen. Alles was volgens de betrokkenen te wijten aan een vervuild voedingssupplement.

 

Het B-staal moest duidelijkheid scheppen. Al waarschuwde Peter Van Eenoo, hoofd van het antidopinglab in Gent, meteen: "Normaal is er een resultaat na een periode van 8 dagen, maar onder meer door de corona-drukte kan het tegenwoordig tot een maand duren."

 

Alleen zijn we ondertussen zeven maanden verder en is het nog steeds muisstil. Vanmiddag presenteert Baloise - Trek Lions zijn ploeg voor het aankomende veldritseizoen.

 

Zal kopman Toon Aerts - voorlopig op non-actief gezet door het team - aanwezig zijn? De kans lijkt bijzonder klein, maar binnen de ploeg willen ze niet helemaal uitsluiten.

 

"We weten het niet", klink het.

Wachten op de UCI

Het lijkt wel symbolisch voor het hele dossier rond Toon Aerts.

 

Over het resultaat van het B-staal is zeven maanden na datum nog steeds niet officieel gecommuniceerd door de UCI of Baloise - Trek Lions. Volgt er straks iéts meer duidelijkheid tijdens de presentatie?

Als er een vraag aan de UCI wordt gesteld, duurt het soms twee maanden vooraleer er een reactie komt.

Sven Nys

Teammanager Sven Nys hekelde enkele weken geleden alvast de trage afwikkeling in wielermagazine RIDE.

"Ik wil nu toch een keer antwoorden krijgen”, liet Nys daar optekenen. “Een stroomversnelling in communicatie. Of dat nu negatief of positief is. Maar we weten van niets, meer dan zeven maanden na datum.”

 

"Wij zijn derde partij en moeten onze informatie via de renner krijgen, maar die verkeert ook in het ongewisse. En als er een vraag aan de UCI wordt gesteld, duurt het soms twee maanden vooraleer er een reactie komt. Maar nu willen we echt antwoorden. Niet alleen renner en team, maar ook onze sponsors.”

 

Volgens Nys is Aerts wel steeds intensief blijven trainen en zou hij meteen competitief zijn. "Toon trapt wattages die hij nooit eerder haalde, hij heeft zijn frustraties losgelaten op de fiets."

 

Na maanden onduidelijkheid zijn die bij alle partijen groot.

Gerelateerd: