Ga naar de inhoud

Beerschot eist 254.000 euro schadevergoeding van vuurpijlgooier

 di 13 september 2022 12:33
Naast de schadevergoeding riskeert hij ook 18 maanden cel en 6 jaar stadionverbod.
Een fan van de eigen harde kern liep op 5 december het veld over om een vuurpijl in het vak van Antwerp te gooien.

Beerschot heeft een erg hoge schadevergoeding van 254.000 euro geëist van een eigen fan die vorig seizoen in de derby een vuurpijl gooide in het Antwerp-vak.  De man riskeert ook 18 maanden cel, 6 jaar stadionverbod en 2.000 euro boete.

Jorn V. werd meteen na zijn actie op 5 december vorig seizoen in eerste klasse gearresteerd en zat 3 weken in voorhechtenis, vandaag werden de pleidooien gehouden in zijn zaak. De 28-jarige kreeg al een stadionverbod van 3 maanden, maar werd intussen ook in verdenking gesteld van onder meer "poging tot brandstichting" en "bedreigingen".

In de altijd gespannen derby tussen de 2 Antwerpse ploegen liep hij het veld over om een vuurpijl in het vak van de Antwerp-fans te gooien. De man zelf toonde schuldbesef en verklaarde tijdens het onderzoek dat hij na een ruzie met zijn vriendin te veel gedronken had.

Na de ontspoorde derby kreeg Beerschot van de bond een sanctie van 2 matchen achter gesloten deuren. De club, die op het einde van het seizoen degradeerde, maakte een raming van de misgelopen inkomsten (tickets, horeca...) en kwam vandaag met een eis van 254.000 euro.

De verdediging van Jorn V. ging fel in tegen dat torenhoge bedrag. Zijn actie was slechts een van zes incidenten die in het verslag van de "match delegate" waren opgenomen. Zo was er na de match onder meer een veldbestorming door Beerschot-fans.

"Er is geen causaal verband tussen de fout van mijn cliënt en de schade van Beerschot. Nog 5 andere incidenten hebben tot die sanctie geleid. Het was dus niet alleen zijn schuld", verklaarde meester Xavier Potvin. "Beerschot heeft er ook niet alles aan gedaan om dergelijke incidenten te vermijden."

Potvin, die ook voorhoudt dat Beerschot geen rekening heeft gehouden met de kosten die het niet hoefde te maken door de matchen achter gesloten deuren, wil dat de schadeclaim volledig wordt afgewezen of minstens gedeeld door zes.

Nog 5 andere incidenten hebben tot de sanctie voor Beerschot geleid. Het is dus niet alleen de schuld van mijn cliënt.

Advocaat van Beerschot-fan

Vonnis op 11 oktober

Het parket eiste 18 maanden cel, 6 jaar stadionverbod en 2.000 euro boete, omdat er al bezwarende feiten in het verleden waren. Zo had de twintiger in 2017 al eens een werkstraf van 100 uur gekregen, omdat hij een Antwerp-fan aangevallen had.

Hier pleitte de verdediging voor een sanctie met begeleidende probatievoorwaarden om aan het alcoholgebruik van de man te werken.

Het vonnis is op 11 oktober.

Gerelateerd: