Spring naar de inhoud

De Ronde van de Toekomst: Cian Uijtdebroeks en Lennert Van Eetvelt voor eindwinst?

De Ronde van de Toekomst: Cian Uijtdebroeks en Lennert Van Eetvelt voor eindwinst?
 do 18 augustus 2022 10:56

Wat goed is, komt snel. Dat betekent dat er anno 2022 met nog meer belangstelling dan anders gekeken wordt naar het peloton van morgen. Wie zal schitteren in deze editie van de Ronde van de Toekomst? Ontdek hier het deelnemersveld en het parcours van de Tour de l'Avenir.

Krijgt Jan Bakelants op zondag 28 augustus eindelijk een opvolger? De laatste Belgische eindwinnaar van de Ronde van de Toekomst moet die status misschien afstaan, want de Belgische selectie heeft enkele bijzonder fraaie ijzers in het vuur. 

 

Cian Uijtdebroeks (19) heeft zijn overstap van de junioren naar de profs schijnbaar zonder al te veel strubbelingen verteerd. 

 

Bora-Hansgrohe springt verstandig om met zijn wedstrijdprogramma, Uijtdebroeks heeft in enkele kleinere rittenkoersen al bewezen dat hij zijn mannetje staat tussen het profgeweld.

 

Als we die uitslagen als referentie mogen aanwenden, dan is Uijtdebroeks een van de topfavorieten voor de eindzege in deze beloftekoers, een categorie die hij dus nooit van dichtbij heeft gezien.

Binnen de Belgische equipe is er echter nog een kanjer die met steile ambities het Franse gebergte kan proberen te veroveren.

 

Lennert Van Eetvelt (21) wordt volgend jaar prof bij Lotto-Dstny en deelde de jongste maanden visitekaartjes uit bij de vleet. Zo werd hij 2e in de Baby Giro en won hij de Vredeskoers. Bundelen de twee kopmannen hun krachten?

Uijtdebroeks en Van Eetvelt zijn de mannen voor de cols, snelheidsduivel Thibau Nys (19) wil de beloftecategorie uitzwaaien in stijl voor hij op 1 januari prof wordt bij Trek-Segafredo.

 

De springveer vindt in het eerste deel van deze Tour de l'Avenir voldoende puncherskansen.

Ook Alec Segaert (19) doet meer dan één belletje rinkelen en kan zijn ploegmaats als Europees tijdritkampioen meer dan een handje helpen in de twee ploegentijdritten.

 

De selectie wordt vervolledigd door William Junior Lecerf (19), 4e in de Baby Giro, en Gil Gelders (19).

 

Lecerf koerst voor Lotto-Soudal, maar trekt naar de nieuwe opleidingsploeg van Patrick Lefevere.

 

Die transfer wordt hem niet in dank afgenomen. Lecerf moet dan ook vrede nemen met reservemateriaal van de stal die hij verlaat.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Crème de la crème uit het buitenland

De Belgen krijgen dus veel sterren achter hun naam, maar het deelnemersveld telt nog veel meer schatten die we de komende jaren bij de profs normaal nog meer zullen zien schitteren.

 

In het Britse kamp is Leo Hayter het goudhaantje. De eindwinnaar van de Baby Giro wordt volgend seizoen ploegmaat van broer Ethan bij Ineos Grenadiers en was in Italië heer en meester in de cols. Met Thomas Gloag, die prof wordt bij Jumbo-Visma, beschikt hij over een luitenant om u tegen te zeggen.

 

Het thuisland zal eveneens geenszins anoniem meepeddelen. Groupama-FDJ beschikt over een sterrenteam bij de jeugd en hevelt volgend jaar onder meer Lenny Martinez en Romain Grégoire over. 

 

Martinez, 3e in de Giro, is de zoon van ex-MTB-topper Miguel Martinez, Grégoire klopte Van Eetvelt in Luik-Bastenaken-Luik en is meesterlijk in de eendagskoersen. 

Vorig jaar leverden de Noren met Tobias Halland Johannessen de eindwinnaar af. In deze editie spelen ze onder meer Per Strand Hagenes, de snelle Søren Waerenskjold en Johannes Staune-Mittet uit.

 

De buren uit Denemarken hopen dat Simon Dalby en Jacob Hindsgaul zich laten inspireren door Jonas Vingegaard. Het duo is al prof bij Uno-X, Hindsgaul heeft met de Ronde van Antalya ook al een profzege geboekt.

 

Bij Duitsland zijn Georg Steinhauser (EF), Michel Hessmann (Jumbo-Visma) en Europees kampioen Felix Engelhardt de speerpunten, onze noorderburen vaardigen met Tim van Dijke (Jumbo-Visma) en Casper van Uden (DSM) twee sprinters af.

 

In die krachtmetingen zullen we ook onder meer de Australiër Jensen Plowright (volgend jaar Alpecin-Deceuninck) beter leren kennen.

 

Andere namen om in de gaten te houden: de Sloveen Matevz Govekar (ritwinnaar in de Ronde van Burgos), klimtalent Santiago Umba (Col), sprinter Samuel Watson (GBr) en de Spanjaarden Igor Arrieta en Ivan Romeo.

Erelijst sinds 2008
  eerste tweede derde
2021 Tobias Halland Johannessen (Noo) Carlos Rodriguez (Spa) Filippo Zana (Ita)
2020 - - -
2019 Tobias Foss (Noo) Giovanni Aleotti (Ita) Ilan Van Wilder
2018 Tadej Pogacar (Svn) Thymen Arensman (Ned) Gino Mäder (Zwi)
2017 Egan Bernal (Col) Bjorg Lambrecht Niklas Eg (Den)
2016 David Gaudu (Fra) Edward Ravasi (Ita) Adrien Costa (VS)
2015 Marc Soler (Spa) Jack Haig (Aus) Matvej Mamykin (Rus)
2014 Miguel Angel Lopez (Col) Robert Power (Aus) Aleksej Rybalkin (Rus)
2013 Ruben Fernandez (Spa) Adam Yates (GBr) Patrick Konrad (Oos)
2012 Warren Barguil (Fra) Juan Chamorro (Col) Mattia Cattaneo (Ita)
2011 Esteban Chaves (Col) David Boily (Can) Mattia Cattaneo (Ita)
2010 Nairo Quintana (Col) Andrew Talansky (VS) Jarlinson Pantano (Col)
2009 Romain Sicard (Fra) Tejay van Garderen (VS) Sergej Fuchs (Dui)
2008 Jan Bakelants Rui Costa (Por) Arnold Jeannesson (Fra)

Het parcours: twee ploegentijdritten en bijzonder zware kost op het einde

Bij de profs duikt de ploegentijdrit vrijdag weer op tijdens de openingsdag van de Vuelta, bij de beloften heeft de organisatie van de Ronde van de Toekomst zowaar zelfs voor een dubbele portie gekozen.

 

De opener is een opwarmertje van 4 kilometer, de tweede ploegentijdrit is wel een opdracht om van wakker te liggen. 

 

Het is een rit van 28 kilometer, nota bene op dag 6 van deze rittenkoers. Een land dat al pionnen heeft moeten inleveren, zal met knikkende knieën aan de start staan.

 

Tot dat bisnummer ontmoeten de renners geen al te grote valkuilen, maar rit 1, 2, 3 en 4 bieden vooral kansen aan de punchers met explosieve finales en hellende aankomsten.

 

Een oersterke sprinter kan de 6e rit eventueel nog overleven, maar daags na de rustdag worden ze helemaal het zwijgen opgelegd.

 

De driedaagse van de waarheid wordt geopend met een finale over de Col de la Madeleine, weliswaar niet de volledige smeerlap.

 

Een dag later duikt die reus op in de koninginnenrit van 100 kilometer. Na de volwaardige Madeleine (op een hoogte van 2.000 meter) ligt de finish op La Toussuire.

 

Het slotakkoord op zondag 28 augustus heeft een klauterpartij over de Iseran - het dak van deze Tour op 2.770 meter - in petto en eindigt op een zoveelste bult.

Ronde van de Toekomst
        winnaar leider  
proloog (TTT) donderdag 18/08 La Roche-sur-Yon - La Roche-sur-Yon 4 km Nederland Loe van Belle (Ned)  
rit 1 vrijdag 19/08 La Roche-sur-Yon - La Roche-sur-Yon 122 km Soren Waerenskjold (Noo) Soren Waerenskjold (Noo)  
rit 2 zaterdag 20/08 Benet - Civray 153 km Casper van Uden (Ned) Soren Waerenskjold (Noo)  
rit 3 zondag 21/08 Civray - La Trimouille 154 km Adam Jørgensen (Den) Jordan Labrosse (Fra)  
rit 4 maandag 22/08 Sainte Sévère sur Indre - Chaillac 143 km Thomas Gloag (GBr) Thomas Gloag (GBr)  
rit 5 (TTT) dinsdag 23/08 Gueugnon - Saint Vallier 28 km Duitsland Michel Hessmann (Dui)  
rit 6 woensdag 24/08 Saint-Amour - Oyonnax 123 km Romain Grégoire (Fra) Michel Hessmann (Dui)  
rustdag donderdag 25/08          
rit 7 vrijdag 26/08 Thonon-les-Bains - Saint-François-Longhcamp 177 km Cian Uijtdebroeks Michel Hessmann (Dui)  
rit 8 zaterdag 27/08 Ugine - La Toussuire 100 km Cian Uijtdebroeks Cian Uijtdebroeks  
rit 9 zondag 28/08 Bessans - Villaroger 133 km Lorenzo Milesi (Ita) Cian Uijtdebroeks  

Gerelateerd: