• Vrouwen: 
    Rani Rosius (100m, 4x100m)
    Delphine Nkansa (100m, 200m, 4x100m)
    Imke Vervaet (200m, 4x400m)
    Cynthia Bolingo (400m, 4x400m)
    Camille Laus (400m, 4x400m)
    Naomi Van den Broeck (400m, 4x400m)
    Helena Ponette (4x400m)
    Vanessa Scaunet (800m)
    Elise Vanderelst (1.500m)
    Lisa Rooms (5.000m)
    Anne Zagré (100m horden)
    Paulien Couckuyt (400m horden)
    Hanne Claes (400m horden, 4x400m)
    Nina Hespel (400m horden)
    Eline Dalemans (3.000m steeple)
    Vanessa Sterckendries (hamerslingeren)
    Mieke Gorissen (marathon)
    Hanne Verbruggen (marathon)
    Astrid Verhoeven (marathon)
    Nafi Thiam (zevenkamp)
    Noor Vidts (zevenkamp)
    Marine Jehaes (4x100m)
    Elise Mehuys (4x100m)
    Mariam Oularé (4x100m)
    Rani Vincke (4x100m)

 

  • Mannen: Kobe Vleminckx (100m, 4x100m)
    Robin Vanderbemden (200m, 4x100m)
    Kevin Borlée (400m, 4x400m)
    Dylan Borlée (400m, 4x400m)
    Alexander Doom (400m, 4x400m)
    Eliott Crestan (800m)
    Tibo De Smet (800m)
    Aurèle Vandeputte (800m)
    Ismael Debjani (1.500m)
    Ruben Verheyden (1.500m)
    Tarik Moukrime (1.500m)
    Isaac Kimeli (5.000m, 10.000m)
    Michael Somers (5.000m, 10.000m)
    Simon Debognies (10.000m)
    Michael Obasuyi (110m horden)
    Julien Watrin (400m horden, 4x400m)
    Dries Van Nieuwenhove (400m horden)
    Tim Van de Velde (3.000m steeple)
    Rémi Schyns (3.000m steeple)
    Thomas Carmoy (hoogspringen)
    Ben Broeders (polsstokspringen)
    Philip Milanov (discuswerpen)
    Timothy Herman (speerwerpen)
    Koen Naert (marathon)
    Soufiane Bouchikhi (marathon)
    Nicolaï Saké (marathon)
    Thomas Van der Plaetsen (tienkamp)
    Niels Pittomvils (tienkamp)
    Valentijn Hoornaert (4x100m)
    Ward Merckx (4x100m)
    Jordan Paquot (4x100m)
    Simon Verherstraeten (4x100m)

Na het meest succesvolle WK atletiek, nu ook meest succesvolle EK?

 zo 14 augustus 2022 13:34

Op de Europese Kampioenschappen is vanaf maandag ook de Belgische atletiekdelegatie aan zet. In totaal komen er maar liefst 48 individuele atleten en 4 aflossingsteams in actie in München. Maar op hoeveel medailles mogen we hopen? Waar liggen de Belgische kansen?

Medaillekans 1&2: Thiam en Vidts op de zevenkamp

Op het vorige EK, in 2018 in Berlijn, won België zes medailles. Een groot succes. Op het WK in Eugene enkele weken geleden deed de Belgische ploeg het ook uitstekend. Het was met drie medailles het meest succesvolle WK ooit voor ons land. Er wordt dus wel wat verwacht van de Belgen in München.

 

Nafi Thiam, kersvers wereldkampioene, lijkt alvast een certitude op een medaille. "Dat is altijd gevaarlijk om te zeggen. Je moet het ook nog eerst doen", vertelt Marc Willems, voor Sporza in Duitsland. "Maar goed, als er geen ongevallen gebeuren of ze raakt niet geblesseerd, is ze wel de grootste kans op een Belgische medaille."

 

En welke kleur heeft die medaille dan? "Daar zal Nederland een woordje over meespreken. In principe is dat goud voor Thiam, maar in Eugene was het uiteindelijk relatief nipt in de strijd tegen Anouk Vetter. Het is dus afwachten hoe zij dat WK verteerd heeft en hoe Nafi het zelf verteerd heeft."

 

"Het verbaasde mij dat ze deelneemt hier, maar ze lijkt er opnieuw meer plezier in te hebben. Zeker tegenover het olympische jaar, toen leed ze onder de druk. Dat ze hier staat, wijst toch op goesting. Want ze heeft dit niet echt nodig."

 

Op de zevenkamp mogen we ook nog supporteren voor Noor Vidts. "Tegenover het WK is alleen de Amerikaanse Anna Hall er niet bij. Dan schuift Vidts in principe een plekje op. Het wordt niet simpel voor haar om een medaille te pakken, maar het kan. Ze maakt zeker kans. Nogmaals, deze zevenkamp komt heel snel na het WK dus het is afwachten of er atletes nog met kleine blessures sukkelen. Dat zal veel bepalen."

Medaillekans 3&4: De Belgian Tornados en Cheetahs

"Zonder ongelukken pakken de Belgian Tornados ook een medaille", schat Willems in. "Ze zijn hier tenslotte titelverdediger. Hun basis is breder dan op het WK. Jonathan Borlée wordt misschien gerecupereerd, misschien is Sacoor ook opnieuw iets beter."

 

"En als je op het WK een medaille pakt, dan zou het hier ook moeten lukken."

 

En de Cheetahs? "Die kunnen toch in de buurt komen. Ze spreken het ook uit. Bolingo komt er nu bij, Hanne Claes misschien, die kern is ook breder. In het verleden waren ze er al eens niet ver vanaf."

 

"Nederland is natuurlijk outstanding, Polen, Groot-Brittannië, ... Het wordt niet evident, maar het kan. Ik houd er rekening mee."

 

"De twee 4x100m-ploegen, dat is pas het begin van een project. Ik hoop dat ze een goede tijd lopen en ervaring opdoen. Maar daar zullen we wellicht niets rapen. Tenzij er veel landen stokken laten vallen", lacht Willems. 

Medaillekans 5: Koen Naert op de marathon

Ook op de marathon heeft België een titelverdediger in huis: Koen Naert. "Naar ik gelezen heb, heeft hij een goede voorbereiding achter de rug."

 

"De marathon is wel wat moeilijk in te schatten want een heel deel heeft dit jaar nog geen tijd gelopen. En anderen hebben in het voorjaar in Sevilla waanzinnige tijden gelopen. Maar het waren er zoveel dat ik me afvraag of ze daar de meter wel goed hadden gelegd."

 

"Ik denk dat hij zal meespelen voor een medaille, en dat hij misschien zelfs zijn titel kan verlengen. Een kampioenschapsmarathon is ook iets speciaals en Naert zal zeker niets aan het toeval overlaten. Het is een bescheiden en verstandige man dus hij roept zelf niet dat hij de favoriet is. Maar in zijn achterhoofd houdt hij er zelf ook rekening mee, denk ik."

 

Op de marathon staan er maar weinig atleten aan de start die ook al het WK liepen, ook geen Bashir Abdi dus. "Zo'n inspanning zit toch weken in je lijf."

Medaillekans 6: Isaac Kimeli op de 5.000 of 10.000 meter

"Isaac Kimeli gaat een medaille pakken", klinkt Marc Willems vastberaden. "Daar ben ik vrij zeker van. Hij heeft twee kansen, op de 5 en de 10 kilometer."

 

"Hij heeft op het WK goed gelopen op de 10 kilometer. Hier zal het minder snel gaan en op het einde is hij snel. Het zou me verbazen als hij geen medaille pakt."

 

"Ik reken ook ergens wel op Kimeli, zeker als we dat uitstekende vorige EK willen evenaren. Toen hadden we 6 medailles. Dat is heel veel. Het zal niet simpel zijn om dat te evenaren, maar de Belgische atletiek zit in een goede flow."

Ook kansen voor Julien Watrin, Ben Broeders, Eliott Crestan, ...

"Bij de zekerheden reken ik dus Thiam, de Tornados en Kimeli. En dan zijn er goeie kansen voor Naert, Vidts en eventueel de Cheetahs, maar er zijn altijd nog andere medailles die uit de kast kunnen vallen", voorspelt Marc Willems. "En ik hoop dat ze vallen."

 

"Neem nu Ben Broeders, dat kan. Hij kan 8e worden, maar ook 2e of 3e. Eerste natuurlijk niet, dat is Mondo Duplantis."

 

"Ook een outsider, een verre outsider, is Julien Watrin op de 400m horden. Het kan zijn dat hij niet in de finale raakt, maar hij kan ook in de buurt van de medailles komen."

 

"Paulien Couckuyt. Ik denk nu niet meteen aan een medaille, maar toch wel de finale. Ze heeft het WK eerder als voorbereiding op het EK gezien."

Ik herinner me nog kampioenschappen waar we dag na dag Belgen hadden die eruit gingen in de reeksen. De laatste jaren zie ik dat niet meer.

"En dan zijn er nog verrassingen waar je niet aan denkt. Die zijn er op elk kampioenschap en dat kan een Fin of een Litouwer zijn, maar ook een Belg. Eliott Crestan op de 800m bijvoorbeeld. Als alles in de plooi valt, kan hij plots derde worden."


Op het vorige EK pakte ook Kevin Borlée nog een zilveren medaille individueel. "Dat kan nu niet meer, denk ik."


"Eigenlijk ben ik ook heel benieuwd naar de Belgen in de breedte. Ik herinner me nog kampioenschappen waar we dag na dag Belgen hadden die eruit gingen in de reeksen. De laatste jaren zie ik dat de meeste Belgen door de reeksen raken of goed presteren, hun eigen tijd benaderen."


"De mensen zullen dus veel Belgen kunnen zien presteren en veel kunnen juichen."

Gerelateerd: