Ga naar de inhoud

Quinten Hermans wil groeien naast Mathieu van der Poel: "Heb er zeker nog niet alles uitgehaald"

 do 4 augustus 2022 06:32
Quinten Hermans maakt zich op voor een nieuw avontuur.

Quinten Hermans (27) rijdt de komende drie jaar voor Alpecin-Deceuninck. Geen nieuws heet van de naald, want het stond al even vast. De nummer 2 van Luik-Bastenaken-Luik heeft veel zin in zijn nieuwe avontuur. "Ik kan bij Alpecin blijven crossen en dat is belangrijk, maar de prioriteit is de weg en daar kan ik nog veel groeien."

Prioriteit op de weg

Dat Hermans Intermarché-Wanty-Gobert zou verlaten, stond al even vast. Het kostte hem zelfs een stekje in het Tour-team van de Belgische ploeg. Gisteren raakte bekend dat Alpecin-Deceuninck het nieuwe team wordt van de veelzijdige Hermans.

 

Waarom Alpecin? "Ze hadden interesse in mij telkens ik een vrije renner was, maar het is er nooit van gekomen", bekent Hermans, die de gebroeders Roodhooft uiteraard goed kent van in de crosswereld. "Ik heb nu een paar keer met Philip en Christoph kunnen praten en ze hadden veel vertrouwen in mij."

 

"Ik heb hun project de voorbije jaren zien evolueren en het staat echt op poten. Volgend jaar wordt het team weer wat sterker. Ik mag er ook blijven crossen en dat is voor mij een groot item. Al wordt de cross wel wat meer bijzaak. Maar ik ben er volledig vrij in en dat is toch een druk die wegvalt."

 

De weg wordt dus prioriteit nummer 1 voor Hermans? "Ja, en dat verwacht het team ook. Alles wat er in de cross bijkomt, is mooi. Ik zal me 100% blijven inzetten en ik doe het super graag, maar ik zal het zonder druk doen en dat was de voorbije jaren anders. Nu kan de riem er wat van af in de winter."

 

"Ik mag bij Alpecin-Deceuninck zelf mijn programma bepalen in de cross, ze zien me echt als wegrenner. De cross wordt een mooi extraatje, met de kampioenschappen als doel. Klassementen, daar ga ik me niet echt meer mee bezig houden."

De cross wordt een mooi extraatje, met de kampioenschappen als doel. Klassementen, daar ga ik me niet echt meer mee bezig houden.

Quinten Hermans
De cross wordt bijzaak voor Quinten Hermans vanaf volgend seizoen.

Zelfde ingesteldheid als Van der Poel

Hermans werd in het voorjaar onverwacht tweede in Luik-Bastenaken-Luik. Ook in de Baloise Belgium Tour en de Ronde van Polen liet hij al knappe dingen zien. "Ik heb er zeker nog niet alles uitgehaald en leer nog elke dag bij", beseft de 27-jarige Hermans.

 

"Ik heb niet op de weg gereden als junior en belofte en er kan tactisch en fysiek zeker nog wat bij. Ik word elk jaar beter in het kiezen van de juiste momenten en daar pluk ik de vruchten van de laatste tijd."

 

Welke rol krijgt Hermans dan bij Alpecin-Deceuninck, waar met Mathieu van der Poel en Søren Kragh Andersen nog kleppers in het voorjaarsteam rondrijden? "Uiteraard moet ik niet vanaf kilometer 0 op kop rijden, ze verwachten echt wel dat ik meedoe voor de zege op aankomsten zoals hier in Polen in de derde rit."

 

"Het is ook de bedoeling dat niet alle druk op Mathieu zijn schouders blijft liggen, zodat hij zich af en toe ook eens kan wegsteken in de schaduw van de grotere ploegen. De kern rond hem wordt dan ook flink uitgebouwd."

 

Hermans en Van der Poel kennen mekaar uiteraard al een tijdje. "Ik heb uiteraard al heel vaak tegen hem gereden, maar echt goed ken ik hem niet", aldus Hermans. "We hebben een beetje dezelfde ingesteldheid, het altijd willen koersen, en ik denk dat Alpecin-Deceuninck ook daarom een beetje voor mij heeft gekozen."

Ik heb er zeker nog niet alles uitgehaald en leer nog elke dag bij.

Quinten Hermans
Quinten Hermans in het spoor van Mathieu van der Poel, zijn nieuwe kopman vanaf 2023.

Harde woorden bij Intermarché

Van der Poel is er in de Waalse klassiekers niet altijd bij. Daar ligt volgend jaar net de hoofdfocus van Hermans, dit seizoen 2e in La Doyenne achter Remco Evenepoel, die dag ongenaakbaar. "Ook de Waalse Pijl moet me heel erg liggen", weet Hermans.

 

"Hetgeen ik voor Mathieu doe in het Vlaamse werk, kan ook andersom. Het niveau in het wielrennen ligt tegenwoordig zo hoog dat je de kaarten enkel goed kan leggen voor jezelf door een goed team rond je te hebben. Dat is onze bedoeling dan ook. Ook met Andersen er nog bij, een man voor het Ardennenwerk."

 

"Er waren nog wel wat ploegen geïnteresseerd, maar bij Alpecin-Deceuninck had ik het beste gevoel qua programma, communicatie, team, materiaal en ondersteuning. Ik voelde het meeste vertrouwen bij die ploeg en mijn keuze was snel gemaakt. Ik heb gekozen voor de ploeg die mij de mooiste toekomst kan geven."

 

Wat wil Hermans dit seizoen nog laten zien? "Er zijn bij Intermarché harde woorden gevallen, maar we moeten nog enkele maanden met mekaar voort. Ik heb aan de ploeg een mooi programma gevraagd voor de rest van het seizoen en heb dat ook gekregen, met eerst Polen, dan de Arctic Race of Norway en dan het Italiaans najaar."

 

En wat met het WK? "Ik heb die vraag al meermaals gekregen, maar jammer genoeg heb ik nog geen telefoon van bondscoach Sven Vanthourenhout gekregen. Ik sta er zeker voor open en ik ben zeker bereid om deel uit te maken van een ploeg rond Wout van Aert en Remco Evenepoel. Maar ik verwacht het niet direct, er zijn zoveel goede Belgische renners. De plaatsen zijn ongelooflijk duur."

Er waren nog wel wat ploegen geïnteresseerd, maar bij Alpecin-Deceuninck had ik het beste gevoel qua programma, communicatie, team, materiaal en ondersteuning.

Quinten Hermans
Hermans werd dit seizoen 2e in Luik-Bastenaken-Luik.
Gerelateerd: