Ga naar de inhoud

Aanvalslustige Oier Lazkano verrast elitegroepje in 2e etappe in Wallonië, Loïc Vliegen 2e

 zo 24 juli 2022 18:59

Gisteren won wereldkampioen Julian  Alaphilippe de eerste etappe in de Ronde van Wallonië (2.Pro), vandaag was het de beurt aan de minder bekende Oier Lazkano. De 22-jarige Spanjaard van Movistar was de hele rit in de aanval, en verraste ultiem nog een elitegroepje met een late uitval. Onze landgenoot Loïc Vliegen was de beste van de rest.

Tussen Verviers en Herve was het voor het peloton in de Ronde van Wallonië zoeken naar een vlak stukje wegdek. De vele hoogtemeters inspireerden dan ook heel wat renners om voor de aanval te kiezen. 

 

De Belgen waren op eigen bodem prominent aanwezig bij de vrijbuiters. Victor Campenaerts, Gianni Vermeersch en Edward Theuns telden voor 50% van de aanwezigen in de kopgroep. Ook Ben Swift, Ivo Oliveira en Oier Lazkano tekenden present.

 

Die laatste is misschien de minst bekende naam van het sextet, maar de 22-jarige Spanjaard van Movistar bewees een maand geleden dat hij stevig op zijn pedalen kan stoempen. Lazkano werd toen 2e in het Spaans kampioenschap tijdrijden.

 

De kopgroep kende heel wat groeperingen doorheen de wedstrijd, maar er was één constante: Oier Lazkano. Nadat zijn tandem-avontuurtje met Victor Campenaerts vroegtijdig werd afgebroken, demarreerde de Spanjaard op 5 kilometer van het einde nog maar eens weg uit een elitegroepje met onder anderen Greg Van Avermaet.

 

Met succes. De jonge Spaanse hardrijder werd nog op de hielen gezeten door onze landgenoot Loïc Vliegen en de ambitieuze Jesús Herrada, maar hield knap stand. In Herve mocht hij voor de tweede keer in zijn profcarrière het hoogste schavotje op. Vliegen (2e) en Herrada (3e) deelden het podium met hem.

Lazkano: "Een eer dat ik op deze mythische wegen kon winnen"

"Ik was de hele dag in de aanval, dat heeft vandaag geloond", vertelt Lazkano. "Ik wou eigenlijk zien hoe ver ik kon geraken. Toen er enkele sterke renners vertrokken, glipte ik dan ook mee. Kijk nu: ik ga met de overwinning aan de haal."

 

"Ik was dit jaar ook al in Luik-Bastenaken-Luik. Vandaag reden we dezelfde mythische wegen. Wat een eer dat ik hier ook kon winnen." 

Uitslag rit 2:
1. Oier Lazkano (Spa) 4'u12'40
2. Loïc Vliegen op 2"
3. Jesus Herrada (Spa) 7"
4. Robert Stannard (Aus) 11"
5. Mattias Skjelmose (Den) z.t.
6. Lorenzo Rota (Ita)  
7. Greg Van Avermaet  
8. James Shaw (Eng)  
9. Maxim Van Gils
 
10. Frederik Wandahl (Dee)  
Stand na rit 2:
1. Robert Stannard (Aus) in 8u18'57"
2. Mattias Skjelmose (Den) op 7"
3. Lorenzo Rota (Ita) 10"
4. Loïc Vliegen 11"
5. Guillaume Martin (Fra) z.t.
Ronde van Wallonië (2.Pro)
        winnaar leider
rit 1 23 juli 174 km Temploux - Hoei Alaphilippe Alaphilippe
rit 2 24 juli 177 km Verviers - Herve Lazkano Stannard
rit 3  25 juli 194 km Visé - Rochefort De Lie Stannard
rit 4 26 juli 201 km Durbuy - Couvin Ballerini Stannard
rit 5 27 juli 215 km Le Roeulx - Chapelle-lez-Herlaimont Bakelants Stannard
Gerelateerd: