Ga naar de inhoud

Heeft België met Roos Vanotterdijk nieuwe zwemtopper? "Op termijn streven naar finales, alles op zijn tijd"

 vr 8 juli 2022 16:45

Met Roos Vanotterdijk lijkt dé nieuwe Belgische zwembelofte opgestaan. De amper 17-jarige zwemster pakte donderdag goud op het EK voor junioren op de 100m vlinderslag, nadat ze ook al brons had gepakt op de 50m rugslag. "Haar nieuwe BR is echt een tijd die meespeelt op het internationale niveau."

Na haar bronzen medaille van woensdag deed Roos Vanotterdijk er donderdag nog een gouden bij op het Europees juniorenkampioenschap. "Het was een bijzonder sterke race van Roos", blikt Pieterjan Vangerven terug, voorzitter van Vlaamse zwemfederatie.


"Als je ziet dat ze aan 27"7 vertrekt en 30"1 terugkomt, dan is dat een heel vlakke race. Dat is opmerkelijk voor de 100m vlinderslag, waar meestal meer verval zit in de tweede helft."


"Ze liet zich ook niet van de wijs brengen door de Bosnische naast haar, die ontzettend snel was gestart, maar ze bleef bij haar plan. Ze hield haar slagen lang en tikte aan na 57"8, dat is gewoon bijzonder knap gezwommen."


"Lana Pudar, de Bosnische die ze klopt, stond vorige maand in de finale op het WK. Virtueel kan ze dus al de top 8 van de wereld aan. Haar nieuwe BR is echt een tijd die meespeelt op het internationale niveau. We spreken nog niet over medailles, maar een halve finale of een finale moet zeker mogelijk zijn."

"Op termijn moet ze zeker naar medailles kunnen streven op seniorenniveau"

Na een moeilijk seizoensbegin door een rugblessure komt Vanotterdijk nu helemaal tot ontbolstering. "Door die blessure heeft ze lang moeten trainen met de rem op. Pas de laatste maanden kon ze terug voluit gaan. Nu zien we dat die trainingsprikkels meteen renderen en dat haar talent meteen komt bovendrijven."


"Ze zwom op het Europees Olympisch Jeugdfestival 3 jaar geleden al een heel knappe tijd en nu trekt ze die lijn door naar de juniorencategorie. Laat ons hopen dat ze die lijn kan doortrekken en dan ook op seniorenniveau naar minstens finales kan streven. Alles op zijn tijd."

 

Vanotterdijk trekt volgende maand ook naar het EK bij de elite in Rome. Wat mogen haar ambities zijn? "Ze mag nu vooral genieten, op het EK zien we dan wel. Het is niet gemakkelijk om twee keer zo kort na mekaar te pieken in een seizoen", zegt Vangerven.

Als we eerlijk mogen zijn: het doet deugd dat ons zwemmen nog eens positief in het nieuws komt.

Pieterjan Vangerven, voorzitter Vlaamse zwemfederatie

Na een moeilijke periode voor het Belgische zwemmen, lijkt er door de doorbraak van Vanotterdijk stilaan weer licht aan het einde van de tunnel. "Als we eerlijk mogen zijn: het doet deugd dat ons zwemmen nog eens positief in het nieuws komt", zegt Vangerven.


"Voor Roos en het hele team van de federatie is dit een opsteker. Al mogen we het Belgische zwemsucces niet van haar laten afhangen, die druk mogen we niet op zo'n meisje leggen. Het geeft alvast wel energie om verder aan de slag te gaan."

Gerelateerd: