Ga naar de inhoud

Roos Vanotterdijk (17), de nieuwe Belgische zwemhoop, na 2 medailles: "Lijkt zo onrealistisch"

Roos Vanotterdijk heeft op haar 17e twee Belgische zwemrecords scherper gesteld. Op het EK zwemmen voor junioren leverde het twee medailles op: brons op de 50 meter rugslag en goud op de 100 meter vlinderslag. 

Met haar twee medailles heeft Roos Vanotterdijk zichzelf ook verrast. "Dit had ik totaal niet verwacht", zegt het 17-jarige toptalent van De Meerkoet Bree. "Ik had wel het gevoel dat ik goede tijden kon zwemmen, maar dit is echt veel beter dan op voorhand gedacht."

 

"Een medaille was wel het doel, maar goud zeker niet. Op de 50 meter rugslag wist ik niet goed wat te verwachten, want dat nummer had ik nog bijna nooit gezwommen."

 

"Op de 100 meter vlinderslag was het mijn doel om in de buurt van mijn beste tijd ooit te zwemmen, maar dat ik 57"85 zou zwemmen, had ik totaal niet gedacht."

 

Is daar een verklaring voor? "Ik heb goed getraind zeker? Het EJK was ook hét doel van het seizoen. Ik heb er alles voor gelaten om hier goed te zijn."

Op de 50 meter rugslag wist ik niet goed wat te verwachten, want dat nummer had ik nog bijna nooit gezwommen.

Roos Vanotterdijk

"De Spelen worden nu mijn doel"

Roos Vanotterdijk neemt op de 100 meter vlinderslag het record af van Kimberly Buys, ook voor haar een grote verrassing. "Het moet nog altijd wat binnenkomen, het lijkt nog wat onrealistisch. Het is heel speciaal dat ik zo snel heb gezwommen."


"Op dit moment wil ik gewoon genieten, dan komen de resultaten vanzelf. Ik heb deze afstand lang niet graag gezwommen en voor de reeksen had ik ook veel stress. Maar toen zwom ik 59"30 en viel alles van me af. Dan komen ook je beste tijden."


De Spelen in 2024 in Parijs, is Vanotterdijk daar al mee bezig? "Dan zal ik nog een keer zo snel moeten zwemmen, want nu is het nog te vroeg denk ik. Maar de Spelen worden mijn doel, daar wil echt proberen te staan."

 

Vanotterdijk zwemt in Otopeni (Roemenië) nog drie afstanden: de 100 meter vrije slag, de 50 meter vlinderslag en de 100 meter rugslag. Maar daar is ze  nog niet mee bezig. "Ik ben op dit moment gewoon immens gelukkig. Het is nog zo onrealistisch."

Ik ben op dit moment gewoon immens gelukkig. Het is nog zo onrealistisch.

Roos Vanotterdijk