Ga naar de inhoud

Juniore Roos Vanotterdijk (17) zwemt naar EK-goud én Belgisch record op de 100 meter vlinderslag

Roos Vanotterdijk is een van de grootste Belgische zwemtalenten.

Roos Vanotterdijk heeft op de derde dag van het EK zwemmen voor junioren in Otopeni (Roemenië) het goud gepakt op de 100 meter vlinderslag. De 17-jarige deed dat bovendien in een Belgisch record: 57"85. Gisteren pakte Vanotterdijk ook al brons op de 50 meter rugslag.

Vanotterdijk (De Meerkoet Bree) begon aan de finale op de 100 meter vlinderslag als favoriete nadat ze in de reeksen en de halve finales telkens de snelste tijd van alle deelneemsters had neergezet (59"31 en 59"15).

 

In de finale ging de 17-jarige nog een stukje sneller. Met 57"85 tikte ze als eerste aan in een Belgisch record. De vorige besttijd stond op naam van Kimberly Buys: 57"91.

 

Het is voor Vanotterdijk de tweede medaille op het EJK, na het brons van gisteren op de 50 meter rugslag. Ook op dat nummer zwom ze een Belgisch record in de halve finales. Met 28"50 was ze 16 honderdsten sneller dan Jade Smits in 2021.