Successen voor Lions, Cats en 3x3: Belgisch basketbal is hot!

 wo 6 juli 2022 11:21
Ze behouden zo alle kansen in de WK-voorronde.
De mannen klopten Servië in het hol van de leeuw, een stunt.

Zoals de feniks herrezen uit z'n as. Zo kunnen we de jongste prestaties van de Belgian Lions noemen. Na de spectaculaire zege in en tegen de sterren van Servië doen de Lions nog volop mee voor WK-kwalificatie. Belgisch basketbal, met ook 3x3 en de Cats, is springlevend. Tijd om te oogsten?

Wake-upcall na dubbel verlies tegen Letland

Het is een  trotse Jan Van Lantschoot, voorzitter van Basketball Belgium, die we aan de lijn krijgen:

 

"Het is een schitterende prestatie. Allemaal te danken aan de  kwaliteit van de groep, coach en staf. Ze zijn schitterend omgegaan met de uitdaging die hen werd voorgeschoteld. Ze hebben er echt hun hoofd voor gelegd."

 

Na de dubbele nederlaag tegen Letland gaf niemand nog een cent om de kwalificatiekansen van de Lions. Maar kijk, de wereld ziet er vandaag volledig anders uit.

 

"Die wedstrijden tegen Letland waren misschien een wake-upcall. Ik denk dat de reactie van de groep er was en dat de coach en de staf goed gewerkt hebben. Dat is het mooie en onvoorspelbare aan topsport. Mocht het allemaal wiskunde zijn, er zouden weinig mensen kijken."

Basketbal is hot

We kunnen er niet omheen, basketbal is momenteel hot in ons land. Niet alleen de prestatie van de Lions tegen Servië, maar ook de successen van de Belgian Cats en vooral het geslaagde WK 3x3 in eigen land zorgen voor een boost.

 

"3x3 beantwoordt aan een maatschappelijke behoefte. Urban, snel, spectaculair, hip…Mensen voelen zich meer aangetrokken tot sporten waar het keurslijf iets minder strak is. Toegankelijk. Spelers die gewoon tussen het volk wandelen. Dat is in andere sporten ondenkbaar", aldus de bondsvoorzitter.

 

Emma Meesseman, Julie Allemand en Ann Wauters die in de WNBA op het allerhoogste niveau presteren zijn rolmodellen voor meisjes die willen basketballen

 

Maar Van Lantschoot benadrukt ook het belang van de visibiliteit. "De bijdrage die Sporza levert om de visibiliteit van de sport te verhogen, speelt ook mee. Wij zijn partners in crime. Het brengt de sport meer in de huiskamer." Uiteraard is er eerst prestatie nodig en dan exposure. Dat is altijd het verhaal van de kip en het ei. 

Hoop in de toekomst

De winst tegen Servië belooft veel goeds voor het vervolg van de WK-kwalificatie, maar niet alleen dat. "Dit is ook een perfecte opstap voor het EK dat eraan komt in september in Berlijn", aldus Van Lantschoot.

 

Op de vraag of de verwachtingen daar nu hoger zijn na zo’n prestaties tegen een
echt topland met NBA- en Euroleague-spelers blijft de voorzitter diplomatisch. "Het hoogste is uiteraard altijd het beste. Maar wij prediken realisme en laten het sportieve elan zijn gang gaan. Hoe verder hoe beter."

 

Het WK 3x3 liep af op een sisser, maar de sport op zich is gelanceerd. En dan is er ook nog het WK voor vrouwen in Australië, ook in september. Daar kunnen de Belgian Cats de ontgoocheling van de Olympische Spelen, dramatisch verlies in de kwartfinale tegen gastland Japan, doorspoelen.

 

Belgisch basketbal zit in de lift.

Gerelateerd: