Ga naar de inhoud
De vreugde bij de Belgian Lions was immens.
De vreugde bij de Belgian Lions was immens.

Belgian Lions klauwen opnieuw tegen Servië en winnen in het hol van de leeuw

 ma 4 juli 2022 20:48
WK-voorronde
Servië
België
einde
21
q1
23
17
q2
15
22
q3
15
13
q4
21
73
score
74

De Belgian Lions hebben de eerste voorronde voor het WK basketbal afgesloten met een nieuwe stunt tegen Servië. In een duel dat door technische problemen gespreid werd over twee dagen wonnen de Belgische basketbalmannen met 73-74.

Na de farce van zondag moesten de Belgian Lions vandaag opnieuw het parket op voor deel 2 van het duel tegen Servië. De wedstrijd werd hervat met nog zo'n 38 minuten te spelen en bij een 3-6-score in het voordeel van de Belgen.

 

Basketbalgrootmacht Servië kon een beroep doen op heel wat centimeters, met onder meer de boomlange NBA-speler Boban Marjanovic (2,24m) en Nemanja Bjelica, kersvers kampioen in de NBA met de Golden State Warriors.

 

Toch waren het uitgerekend de "kleinere" Belgische spelers Lecomte en Obasohan die Servië pijn deden voor de rust. De guards kregen daarbij de hulp van een uitstekende Bako, die onverschrokken het duel aanging met de Servische dubbele meters. Bij de rust (38-38) was alles nog in balans.

 

In de 2e helft zette de thuisploeg defensief een tandje bij en werden de Servische scherpschutters wakker. Op kousenvoeten harkte Servië een maximale voorsprong van 11 punten bij elkaar.

 

Maar het venijn zat in de staart voor de Serviërs. In 3 dolle laatste minuten plaatsten de Lions een kurkdroge 0-11, met onder meer driepunters van De Zeeuw en Lecomte. Net als enkele maanden geleden in Bergen moest Servië opnieuw het hoofd buigen voor de voortreffelijke Lions: 73-74.

 

België wordt zo 2e in zijn poule en stoot door naar de 2e kwalificatieronde, waarin de Lions het onder meer zullen opnemen tegen Griekenland, Turkije en Groot-Brittannië. De resultaten van de 1e voorronde tellen mee, de onverhoopte winst in Servië kan wel eens cruciaal zijn met het oog op de Belgische WK-kansen.

België: Bako 17, Lecomte 16, Obasohan 16, Vanwijn 8, De Zeeuw 6, Libert 3, Salumu 3, Serron 3, Tumba 2

Bekijk hoe de Belgian Lions het laken naar zich toe trekken:

VIDEO: Kijk nog eens naar het spannende 4e quarter

Bako: "We kunnen van iedereen winnen"

Na het oponthoud van gisteren kregen de Belgian Lions pas vanochtend te horen dat er vandaag toch voortgespeeld moest worden. "Er was weinig tijd en we moesten heel snel de klik maken. Maar we zijn er met dezelfde energie als gisteren ingevlogen", reageert uitblinker Ismaël Bako.

 

"Die energie was de sleutel tot deze overwinning. We hebben er allemaal in geloofd dat we hier konden winnen."

 

Nochtans kon Servië heel wat NBA en EuroLeague-ervaring opstellen. "Maar wij zijn individueel ook allemaal heel goed, ook al spelen we niet in de EuroLeague of in de NBA."

 

"Wij hebben er echt voor gevochten. We willen echt naar het WK. Voor sommige spelers is dit de laatste kans en er zijn ook jonge gasten die hun kans willen grijpen. Dit is het perfecte moment om een impact te maken en België op de kaart te zetten."

 

"Deze zege geeft heel veel motivatie voor het EK dat eraan komt en ook voor de volgende jaren. We hebben bewezen dat we tegen iedereen kunnen winnen, ook als de tegenstander volledig is."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Fase per fase

20:51

Bekijk het vierde kwart tussen Servië en de Belgian Lions

20:50

Wat een slot!

Wat een weerbaarheid van de Belgian Lions, die zich in het 4e quarter naar een knappe 73-74-zege knokken bij grootmacht Servië.

20:42

Opnieuw een stunt! Lecomte scoort beslissende basket, Servische verknoeien het in het slot

20:41

Geweldige drive van Lecomte en een bonuspunt voor de voorsprong

20:40

2 Belgische bommen en het verschil is plots maar 2 punten

20:32

Boem! Bako torent boven iedereen uit met krachtige dunk

20:30

Bako kan simpel dunken na een actie van Obasohan

20:28

Todorovic lijkt het licht uit te doen voor de Belgen met een rake driepunter

20:22

Lions moeten achtervolgen

In het slot van het 3e quarter plaatst Servië nog even een kleine versnelling, waardoor België nu tegen zijn grootste achterstand van de wedstrijd aankijkt: 60-53. De Belgian Lions hebben nog 10 minuten om de zaak recht te trekken.

20:21

Bekijk het derde kwart tussen Servië en de Belgian Lions

20:14

Geweldig blockshot van Vanwijn

20:13

Lions moeten de rol lossen, na slechte pass van Obasohan

19:46

Kijk voort op Ketnet

De uitzending op Canvas is afgelopen. Tv-kijkers kunnen over enkele ogenblikken terecht op het kanaal van Ketnet voor de 2e helft.

19:44

Bekijk het tweede kwart tussen Servië en de Belgian Lions

19:43

België komt moeilijke periode goed door

Na 20 minuten is de match volledig in balans: 38-38. In het 2e quarter hadden de Belgian Lions het een tijdlang moeilijk om te scoren, maar Servië kon niet echt profiteren.

De maximale voorsprong van de Serviërs bleef beperkt tot 5 punten en onder impuls van een ongrijpbare Retin Obasohan werd het kloofje weer gedicht. We maken ons op voor een spannende 2e helft.

19:42

Obasohan en Vanwijn brengen België opnieuw langszij

19:31

Bako werkt zich mooi uit de nesten

19:16

Bekijk het eerste kwart tussen Servië en de Belgian Lions