Ga naar de inhoud

Het geheime wapen van Mathieu van der Poel op jacht naar geel: een skinsuit van 3.500 euro

 vr 1 juli 2022 09:00

Elke seconde telt in de strijd om geel. En dus pakt Alpecin-Deceuninck uit met een staaltje hoogtechnologie om Mathieu van der Poel te laten stunten in de tijdrit. De Nederlander rijdt straks in een skinsuit met een roemrijke reputatie. "Dit zou Van der Poel zeker 5% voordeel moeten opleveren."

De Tourpresentatie was een halve catwalk in Kopenhagen.


Het ene na het andere team pakte uit met een nieuwe, modieuze outfit die voor de nodige aandacht zorgde in de media. Al draait het natuurlijk niet enkel om de looks. Minder zichtbaar zijn de technologische hoogstandjes die in het plunje verscholen zitten.

 

Vooral bij Alpecin-Deceuninck maken ze zich sterk dat de nieuwe uitrusting straks voor betere prestaties moet zorgen. Vooral het tijdritpak moet enkele zuivere winstseconden opleveren in de openingstijdrit.

Gepatenteerde formule

Kledingsponsor Kalas ging dit seizoen namelijk een samenwerking aan met het Britse bedrijf Vorteq. Die zijn een referentie op vlak van aerodynamica.

 

Niet toevallig zijn ze in Silverstone gevestigd - de parochie waar dit weekend Formule 1-bolides rondrazen. Ook bij Vorteq hebben ze de ambitie om de snelheidsgrenzen steeds te verleggen.

 

Ze hebben de voorbije jaren alvast een roemrijke reputatie opgebouwd met de "snelste tijdritpakken ter wereld". Onder meer Simon Yates en Matteo Sobrero droegen een skinsuit - een nauwaansluitend pak - van het bedrijf toen ze een tijdrit wonnen in de Giro. Alex Dowsett en Dan Bigham rekenden er eveneens op voor hun werelduurrecordpogingen.

 

En nu dus ook Mathieu van der Poel. Maar wat maakt het pak zo bijzonder?

 

František Klouček, hoofd ontwikkeling bij Kalas, legt uit: "Dankzij de samenwerking kunnen we gebruik maken van de gepatenteerde technologie van Vorteq. Ze hebben een unieke manier om de kledingweefsels op de uitrusting aan te brengen, zodat er een aerodynamisch voordeel is. Ook de stoffen en positie van de naden zijn het resultaat van jaren onderzoek."

In vergelijking met het vorige tijdritpak zou dit ons meer dan 5 procent voordeel moeten opleveren.

František Klouček

Het bedrijf testte meer dan 45.000 combinaties in zijn windtunnels om tot de perfecte geheime formule te komen. Al die investeringen in research kosten natuurlijk aardig wat centen, die terugverdiend moeten worden.

Aan het skinsuit van Van der Poel hangt een prijskaartje van in totaal 3.500 euro. Ook "amateurs" kunnen bij Vorteq aankloppen voor zo'n op maat gemaakte uitrusting, maar weten dus alvast welke rekening ze gepresenteerd zullen krijgen.

 

Toch verzekert Klouček dat het stukje textiel zijn prijs meer dan waard is. "In vergelijking met het vorige tijdritpak zou dit ons meer dan 5 procent voordeel moeten opleveren. Ook de gewone uitrustingen zijn overigens verbeterd. Een enorme stap voorwaarts."

Jasper Philipsen in de windtunnel in Silverstone.

Nog niet gepast

Dat moet straks blijken in Kopenhagen.

 

Opvallend: Van der Poel trok de voorbije maanden zelf niet richting Engeland om zijn nieuwe tijdritoutfit te testen in de windtunnel. Voor gisteren had hij zijn nieuwe pakje zelfs nog niet aangetrokken.

 

"Ik zal het later vandaag nog wel eens passen", lachte de Nederlander tijdens de persconferentie. "Want later vandaag train ik nog op de tijdritfiets."

 

Al verscheen Van der Poel ook toen zonder zijn skinsuit op de verkenning.

 

Een poging om zijn nieuwe geheime wapen zo lang mogelijk verborgen te houden?

Gerelateerd: