Ga naar de inhoud

De bakoven van de Baloise Belgium Tour: "Hartslagrecords gebroken in onze ploeg"

 vr 17 juni 2022 07:39
De Ronde van België krijgt deze week een tropisch tintje dankzij de weergoden.

Niet alleen in de Ronde van Zwitserland is het bakken en braden, ook in de Baloise Belgium Tour worden de renners deze week geroosterd door de zon. Hoe wapent het peloton zich tegen de hitte?

Rune Herregodts: "Eerste warmte is het lastigst"

Rune Herregodts weet als student geneeskunde wat hitte met een (renners)lichaam doet. 

 

"Zaterdag wordt het heel zwaar in combinatie met het parcours in de Ardennen: renners van wie je het niet verwacht, zullen er doorzakken."

 

"Je hart wordt extra belast door de hitte", legt de renner van Sport Vlaanderen-Baloise uit. 

 

"Woensdag werden in onze ploeg al hartslagrecords gebroken en dat was niet per se de lastigste koers, maar er wordt veel meer van je hart gevraagd om je lichaam koel te houden."

 

"Je herstelt ook moeilijker van inspanningen en in ons land kun je moeilijk trainen in de warmte. Daardoor is die eerste warmte vaak het lastigst."

 

Hoe kun je je dan voorbereiden? "Je moet iets meer zout opnemen, zodat je meer vocht vasthoudt."

 

"En genoeg bevoorraden. Dan drink je al eens vaker een bidon met water dan een drinkbus met sportdrank. Al vergeet je dat soms in het heetst van de strijd."

Eli Iserbyt: "Iedereen kan zich voorbereiden"

Als crosser is Eli Iserbyt doorgaans andere omstandigheden gewoon. "Het weer wordt extreem, maar iedereen kan zich voorbereiden", zegt hij echter koeltjes.

 

"We mogen niet klagen. Dat het er toch zal inhakken? Dat mag wel eens, want ik zit al lang zonder competitie en ik moet hardheid opbouwen voor de winter. Al kan het er misschien wat over zijn: meer dan 30 graden in de Ardennen, dat wordt afzien."

 

Het tussenseizoen verloopt voor Iserbyt in mineur na een aanslepende rugblessure. "Ik sukkel al sinds eind maart. Ik wou altijd net iets te graag en net iets te veel, maar mijn lichaam zei stop."

 

"Ik train nu weer een paar weken en bouw op naar het crossseizoen. Dat zou misschien net op tijd kunnen zijn."

 

"De problemen zijn nu volledig achter de rug, enkel de conditie moet nog volgen. Ik heb nog wat tijd, maar ik mag zeker niet achterop hinken. Het mocht niet langer duren."