Ga naar de inhoud

Het Brecel-effect: wie zijn de jonge aanstormende snookertalenten Ben Mertens en Julien Leclercq?

 di 14 juni 2022 07:58
Komend seizoen telt België 3 profspelers in de World Snooker Tour met Ben Mertens, Julien Leclercq en Luca Brecel.
Komend seizoen telt België 3 profspelers in de World Snooker Tour met Ben Mertens, Julien Leclercq en Luca Brecel.

Tien jaar lang stond Luca Brecel als enige Belgische profspeler op de World Snooker Tour, maar vanaf volgend jaar krijgt hij er met Ben Mertens (17) en Julien Leclercq (19) twee jonge landgenoten bij. Björn Haneveer, ex-profspeler en snookercommentator, laat zijn licht schijnen over de twee jonge veulens.

De 17-jarige Ben Mertens veroverde zondag de Europese snookertitel bij de U21 in Albanië, waarmee hij meteen zijn ticket voor de World Snooker Tour bemachtigde. De 19-jarige Julien Leclercq was daar eerder al via de Q Tour Play-offs in geslaagd.

 

“Julien Leclercq is een stijlvolle speler, met veel scorend vermogen”, typeert Haneveer de jongeman uit Luik.

 

“Ben Mertens heeft dat scorend vermogen ook, maar hij bewees al meermaals dat hij ook een allrounder is."

 

"Een groot pluspunt is dat Ben mentale weerbaarheid toont op moeilijke momenten”, analyseert Haneveer. 

 

"Zo verloor hij op de World Snooker Q School in de finale zijn laatste match nipt, waardoor zijn wereld toch wat in elkaar zakte, want hij zag een profticket aan zijn neus voorbijgaan.”

 

Maar enkele weken later revancheerde Mertens zich door met de Europese titel bij de beloften toch nog een ticket te bemachtigen. Haneveer: "Op zo’n manier terugkeren, vind ik mentaal sterk."

 

Lees verder onder tweet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Door meer maturiteit liggen hun kansen hoger om te overleven in de World Snooker Tour"

Snooker was jarenlang een kleine sport in België, maar nu staan er plots 3 landgenoten op het profcircuit. Is er sprake van een Brecel-effect? 

 

"Deels wel, maar vergeet niet dat Ben Mertens er toch al enkele jaren staat", zegt Björn Haneveer.

 

Zo won Mertens op zijn 13e het WK U16, op zijn 15e werd hij (toen) de jongste winnaar van een match voor het WK en vorig jaar won hij het EK U18.

 

"Het positieve daarvan is dat beide spelers er iets langer over hebben gedaan om professioneel snookerspeler te worden", vertelt Haneveer.  "Daardoor hebben ze iets meer maturiteit gekregen, waardoor hun kansen hoger liggen om te overleven op de World Snooker Tour."

 

Op die World Snooker Tour vallen elk jaar de laatste 32 (op 128 spelers) af. Zij verliezen hun Tourkaart, al is het ticket van Leclercq en Mertens voor 2 jaar verzekerd.

 

Een voordeel voor jonge spelers is dat er nu meer wedstrijden zijn op de World Snooker Tour, waardoor jonge spelers sneller ervaring kunnen opdoen.

 

"Dit gaat hen ten goede komen voor de toekomst", zegt Haneveer. "Met hun kwaliteiten moeten Mertens en Leclercq de komende twee jaar hun plaats in de top 64 zien te veroveren."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: