Ga naar de inhoud

16km in Dolomieten, 50 obstakels! Thomas Buyle wint EK obstacle course running

 ma 13 juni 2022 13:14
Thomas Buyle pakte zijn eerste Europese titel.

Geen hindernis te veel. Onze landgenoot Thomas Buyle (31) heeft in het Italiaanse Val di Fiemme de Europese titel OCR - obstacle course running - veroverd. Hij werkte het technische en loodzware hindernissenparcours foutloos af en klopte de Italiaanse topfavoriet. 

Door de modder ploeteren, aan monkey bars hangen, touwen beklimmen... Hindernissenparcours zitten bij het grote publiek in de lift. Ook voor OCR-atleet Thomas Buyle begon het als een hobby, die naar eigen zeggen "uit de hand" liep.

 

En hoe! Na twee Belgische titels en brons op het EK én WK bekroonde de 31-jarige politieman uit Gent zijn knappe palmares met de Europese titel OCR.

 

In het Italiaanse Val di Fiemme, aan de voet van de Dolomieten, was een loodzwaar parcours van 16 kilometer uitgetekend met maar liefst 50 obstakels. En daar waren de 700 hoogtemeters zelfs niet bijgerekend.

 

Een foutje op een van de obstakels kan fataal zijn. Alle deelnemers beginnen met drie bandjes aan de wedstrijd. Bij elk obstakel krijgen ze slechts één poging: bij een fout verlies je een bandje en wacht op het einde nog een strafronde van 300 meter, mét een ketting van 40 kilogram in je nek. Bij drie fouten word je gediskwalificeerd.

Ik was zonder voorbereiding en dus zonder verwachtingen naar het EK vertrokken.

Thomas Buyle

Het is dus zaak om zo snel mogelijk, maar ook zo foutloos mogelijk het parcours af te leggen. En dat bleek de sleutel tot succes voor Thomas Buyle om de Italiaanse thuisfavoriet Eugenio Bianchi - "een echte berggeit", aldus Buyle -  te kloppen.

 

"Bianchi was snel weg en in de eerste 5 kilometer bergop kon ik hem niet volgen", vertelt Buyle. "Maar mijn wedstrijd ging vlot. Ik zat in een groepje dat streed voor de podiumplaatsen."

 

"Toen ik aan het laatste obstakel kwam, was de Italiaan er al klaar mee. Maar Bianchi moest nog een strafronde lopen. Ik mocht dus gewoon geen fout maken op de laatste hindernis."

 

De Europese titel kwam als een verrassing voor Buyle, die na een lastige periode met ziekte "niet in supervorm" was. "Ik was zonder voorbereiding en dus zonder verwachtingen naar het EK vertrokken."

Thomas Buyle in actie op het EK:

WK? "Budgettair niet mogelijk"

Veel rust krijgt Thomas Buyle - een voormalige triatleet - niet na zijn Europese succes. Volgende week staat in Nijmegen al het BK op het programma, waar hij voor het derde jaar op een rij de titel wil wegkapen.

 

Op het WK in het Amerikaanse Vermont (22-25 september) zal de kersverse Europese kampioen wellicht niet te zien zijn. "Dat is budgettair niet mogelijk", vertelt hij. 

 

"Na de coronaperiode zijn er geen sponsors meer. Nochtans zou ik met mijn loopvermogen meedoen voor de top 5. In 2019 werd ik al eens 3e in Londen."

 

Obstacle course running zou op de Olympische Spelen ook een onderdeel kunnen worden van de moderne vijfkamp, "maar dat is de sprintversie", aldus Buyle. "Dat is een sprint van 100 meter met 10 obstakels, een heel andere discipline voor meer explosieve atleten."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.