Ga naar de inhoud

Revaliderende Roger Federer denkt nog niet aan afscheid: "Wil ook in 2023 nog spelen"

 zo 12 juni 2022 09:36
Roger Federer timmert nog steeds aan de weg terug na een knieoperatie.
Roger Federer timmert nog steeds aan de weg terug na een knieoperatie.

Roger Federer ligt al bijna een jaar in de lappenmand, maar de bijna 41-jarige Zwitser is nog steeds vastberaden om zijn comeback te maken. In het Zwitserse dagblad Tages-Anzeiger vertelt Federer dat hij ook volgend seizoen nog wil meedraaien op het ATP-circuit.

Roger Federer kwam voor het laatst in actie op Wimbledon vorig jaar, toen hij in de kwartfinale verloor van de Pool Hubert Hurkacz. Daarna werd hij voor de 3e keer in anderhalf jaar geopereerd aan zijn knie.

Sindsdien revalideert de Zwitser en werkt hij aan een comeback. De voormalige nummer 1, vandaag 50e op de ATP-ranking, hoopt erbij te zijn op de Laver Cup in Londen eind september en een maand later ook zijn thuistoernooi in Bazel te spelen. Die toernooien moeten hem klaarstomen voor een volwaardige terugkeer op het circuit in 2023.

"Ja, zeker en vast", antwoordde Federer op de vraag of hij volgend jaar nog wil meedraaien op de ATP Tour. "Hoe en waar, dat weet ik nog niet. Maar het is alvast de bedoeling."

"Voorlopig heb ik nog niet meer gepland dan de Laver Cup en Bazel. Na Bazel is het seizoen trouwens toch voorbij. Het is voor mij belangrijk opnieuw fit te zijn zodat ik voluit kan gaan tijdens de trainingen. Eens ik zover ben, kan ik kiezen hoeveel toernooien ik wil spelen en waar."

De Laver Cup, waar Federer met zijn bedrijf mee de schouders onder zet, noemt hij een goeie start. "Ik hoef er geen 5 wedstrijden in 6 dagen te spelen. In Bazel zal ik dat wel moeten kunnen. Maar ik ben hoopvol. Ik kom van ver en het einde is in zicht."

Roger Federer kwam voor het laatst in actie op Wimbledon, bijna een jaar geleden.
Roger Federer kwam voor het laatst in actie op Wimbledon, bijna een jaar geleden.

"Ongelooflijk wat Nadal verwezenlijkt heeft"

Op de Laver Cup krijgt Federer in principe het gezelschap van Rafael Nadal. De Spanjaard speelde zich dit seizoen nog wat meer in de geschiedenisboeken met zijn 2e titel op de Australian Open en vooral zijn 14e op Roland Garros. Nadal heeft nu 22 grandslamtitels, twee meer dan Federer en Novak Djokovic.

"Het is gewoon ongelofelijk wat Rafa heeft verwezenlijkt", zegt Federer. "Het record van Pete Sampras, dat ik heb gebroken, was 14 grandslamtitels. Nu heeft Rafa Roland Garros 14 keer gewonnen. Dat is ongelofelijk."

"Ik was blij voor hem dat het opnieuw gelukt is. Mijn hoed af voor Rafa. Na de 10e , 11e titel dacht ik al: "Dit kan niet". Hij blijft de lat hoger leggen. Het is gigantisch."

Gerelateerd: