Ga naar de inhoud

Europese bokstitel geeft Vasile Usturoi vleugels: "100% van overtuigd dat ik olympische medaille kan winnen"

 ma 6 juni 2022 20:33
Vasile Usturoi heeft een droom: een olympische boksmedaille.
Vasile Usturoi heeft een droom: een olympische boksmedaille.

Gedurende 71 jaar liep er geen Europese bokskampioen rond in België. Tot Vasile Usturoi daar vorige week verandering in bracht. Het vedergewicht, die op zijn 12e verhuisde naar ons land, laat de hoop op olympisch eremetaal in het boksen opflakkeren. "Mensen twijfelden omdat het zo lang geleden was, maar ik toonde dat het mogelijk was."

Geboren in Roemenië, op z'n 12e naar België verhuisd en al 6 jaar deel van de nationale boksselectie. Dat is de voorgeschiedenis van Vasile Usturoi in een notendop. In ons land maakt hij werk van een succesverhaal. 

 

Voor het eerst sinds 1951 zorgde Usturoi ervoor dat een Europese bokstitel in de handen van een Belg kwam. "Ik realiseer het me nog steeds niet", reageert het 25-jarige vedergewicht. "Soms zeg ik nog tegen mezelf: "Wauw, dit is ongelooflijk.""

 

"Het feit dat het zo lang geleden was, deed mensen twijfelen. Maar ik toonde dat het toch mogelijk was. Dat "zelfs" een Belg hierin kon slagen."

Met mijn Europese titel op zak is het potentieel er om een olympische medaille te winnen. Dat is de droom.

Vasile Usturoi

"België heeft me veel kansen gegeven"

Usturoi is verheugd dat hij ons land de titel bij de amateurs kon bezorgen. "België heeft me al veel kansen gegeven. Het is voor mij belangrijker dan mijn geboorteland, ik woon hier en ook mijn mentaliteit is veranderd. Ik ga hier niet meer weg."

 

Met de Olympische Spelen van Parijs in het vooruitzicht, hoopt hij België ook daar eremetaal te bezorgen. "Ik ben nu al nummer 1 van Europa. Dat belooft voor 2024", zegt hij zelfverzekerd.

 

"Met mijn Europese titel op zak is het potentieel er om een olympische medaille te winnen. Dat is de droom. Ik ben er 100% van overtuigd dat het zal lukken, echt. Zelfvertrouwen heb ik altijd. Zelfs bij tegenslagen heb ik nog nooit opgegeven, omdat ik weet wat ik wil bereiken."

 

Zien we Vasile Usturoi binnenkort een overstap maken naar het professionele boksen? "Een professionele kamp is echt iets anders. Die duurt veel langer, omdat het 12 ronden zijn. Elke slag moet pijn doen."

 

"Bij de amateurs ligt het tempo anders: daar moet het snel gaan en wordt er veel bewogen. Elke slag telt. Het is zoals het verschil tussen marathonlopers en sprinters." Dus richt de jonge bokser zijn pijlen eerst op de sprint in Parijs.

Bekijk het volledige gesprek met Vasile Usturoi:

Gerelateerd: