Ga naar de inhoud

Is Europese titel voorbode van Belgisch bokssprookje? "We willen 2 olympische medailles in Parijs"

 ma 30 mei 2022 20:58

Vasile Usturoi heeft België een eerste Europese bokstitel in 71 jaar bezorgd. "Dat is een enorm belangrijke prestatie voor het Belgische boksen", zegt trainer Hubert Firens, die Usturoi al 6 jaar lang begeleidt.

Op het EK boksen in Jerevan (Armenië) stond vandaag een Belg op het hoogste schavotje. Vasile Usturoi versloeg in de categorie tot 57 kilogram thuisbokser Artoer Bazejan.

 

De eerste Belgische EK-medaille sinds 1955, de eerste Europese titel van een Belg sinds 1951.

 

"Vasile is een Roemeense jongen die op 12-jarige leeftijd naar België is gekomen. Ik heb hem in 2016 opgemerkt, vanaf toen werken we elke dag samen", zegt Hubert Firens, trainer van de Vlaamse boksliga.

 

"Ik heb er altijd in geloofd dat Vasile Europees kampioen zou kunnen worden. En ik zal een nog straffere uitspraak doen: ik zie Vasile ook een olympische medaille pakken."


Wat is dan de grote sterkte van Usturoi? "Hij is heel beweeglijk en kan heel goed anticiperen op de fouten die de tegenstander maakt."

 

"Hij lokt dus fouten uit bij de tegenstander en reageert heel snel wanneer de tegenstander een fout maakt. Vasile is heel explosief, daar hebben we heel hard op gewerkt."

De Europese titel van Usturoi is een enorme prestatie

Hubert Firens (trainer van de Vlaamse boksliga)

"Met dezelfde steun zijn 2 olympische medailles mogelijk"

Hoe moeten we die Europese titel van Usturoi inschatten?

 

"Het is een enorme prestatie die heel belangrijk is voor het Belgische boksen", zegt Firens.

"6 jaar geleden ben ik beginnen te werken met enkele jonge boksers met de Olympische Spelen als doel."

 

"In november heeft Victor Schelstraete al een fantastische prestatie geleverd met brons op het WK boksen. Deze Europese titel  van Vasile is een nieuwe stap richting dat doel."

 

Met welke ambities werkt Firens naar de Spelen van 2024 toe? "We willen 2 medailles."

 

"Op heel korte tijd hebben we enorme progressie geboekt. En dat met een ministructuur gesteund door Topsport Vlaanderen."

 

"Als we kunnen blijven doortrainen en de steun krijgen die we nu hebben, dan moeten die 2 olympische medailles mogelijk zijn."

"Bij de vrouwen stelt België competitief niks voor"

Oogt de toekomst van de Belgische boksvrouwen ook zo rooskleurig? "Neen, bij de vrouwen is er een enorme leemte", zegt Firens.

 

"Ik dacht dat Delfine Persoon en Oshin Derieuw een aanzuigeffect zouden kunnen creëren. Maar dat is helemaal niet gebeurd."

 

"Er zijn heel veel recreatieve vrouwen die boksen. Maar competitief stelt België niks voor in het vrouwenboksen."

 

"Op heel lange termijn kan dat misschien veranderen. Maar op korte termijn (de Spelen van 2024 en 2028) lijkt me dat niet haalbaar."

 

"Met de mannelijke boksers heb ik 6 jaar gewerkt en zij maken nu pas de aansluiting. Het vergt dus wat tijd om op het hoogste niveau mee te doen", besluit Firens.

Gerelateerd: