Na de 36e landstitel voor Ajax: "Toch was het een heel onrustig seizoen"

Ajax vierde eergisteren de 36e kampioenstitel na een 5-0 tegen Heerenveen.

Met een demonstratie tegen Heerenveen verzekerde Ajax zich woensdagavond van de 36e landstitel. Hoewel het uiteindelijk een comfortabele voorsprong heeft op de tweede, kwam deze titel er niet zonder slag of stoot: "Ajax is een terechte kampioen, maar het was een heel onrustig seizoen", zegt Sjoerd Mossou, voetbaljournalist voor het Algemeen Dagblad.

Ajax-coach Erik ten Hag zwaait uit in stijl. Volgend jaar staat de Nederlander aan het roer bij Manchester United, maar als afscheidscadeau schonk hij Ajax nog de derde titel in zijn vierde seizoen als coach van de club.

 

Ten Hag liet achteraf verstaan dat deze titel heel veel voldoening gaf, rekening houdend met wat de club allemaal heeft moeten doorstaan dit seizoen. 

 

"Er was natuurlijk de affaire-Overmars die een enorme impact had, maar ook de zaak rond ex-speler Quincy Promes, die wordt verdacht van een steekincident speelde nog. En dan was er nog de dopingaffaire van doelman Onana en een coronarelletje. Het was echt heel onrustig", licht Mossou toe. "Maar als je 4 punten voorsprong hebt, ben je een terechte kampioen."

Het #MeToo-schandaal rond Marc Overmars wierp een schaduw over het seizoen van Ajax.

Welke spelers maakten het verschil?

"De rechterkant met Antony en Mazraoui functioneerde fantastisch. Dat werd vooral duidelijk als een van de twee er niet bij was. Verder was ook Davy Klaassen heel belangrijk. Hij scoorde vaak de openingsgoal, we noemen hem in Nederland "Mister 1-0"."


De jeugd waar Ajax voor bekendstaat, kwam dit seizoen iets minder aan bod dan in de voorbije seizoenen, maar voor Mossou was de beste speler van het seizoen wel opnieuw een jeugdproduct: Jurriën Timber (20). 


"Hij is een vrij kleine centrale verdediger, maar hij kan zo gemakkelijk voetballen. Dat is echt bijzonder. Hij toont veel spelinzicht en heeft altijd controle over de bal. Hij is een heel groot talent", zegt Mossou.

 

Dat andere talent Ryan Gravenberch (19) presteerde wisselvalliger afgelopen seizoen. Mossou: "Hij heeft mindere periodes gekend, maar ook hij heeft alles om een moderne verdediger te worden. Hij heeft aangekondigd dat hij weg wil. Bayern wordt genoemd, maar persoonlijk twijfel ik of dat geen te grote stap is."

Ryan Gravenberch zou Ajax na dit seizoen verlaten.

Met het nakende vertrek van de coach en enkele spelers zoals Gravenberch en Onana heeft Ajax nog wel wat werk om zich klaar te maken voor volgend seizoen.

 
"Ze staan voor een soort renovatie. Er moet veel gebeuren voor de nieuwe coach Alfred Schreuder. Het wordt boeiend om te zien welke jonge spelers hij opnieuw gaat inpassen", zegt Mossou.


Ook het verhaal rond spits Brobbey wordt interessant volgens Mossou. Brobbey is een Ajax-jeugdproduct, hij verkaste afgelopen zomer transfervrij naar Leipzig. In de winter haalde Ajax hem terug met een uitleenbeurt en dat was erg succesvol.


"Het zou zomaar kunnen dat ze hun eigen jeugdproduct, die ze eerst gratis hebben laten vertrekken, nu gaan terugkopen voor 15 à 20 miljoen euro."