Ga naar de inhoud

Knoop over historische hervorming Champions League doorgehakt: UEFA doet twee toegevingen

 di 10 mei 2022 16:14

Zoals verwacht heeft men op het uitvoerend comité van de UEFA de gulden middenweg bewandeld. Op de vergadering over het nieuwe format van de Champions League bereikte men een akkoord over twee aanpassingen: het aantal groepsmatchen daalt van tien naar acht en de twee "gratis toegangskaartjes" voor grootmachten worden vervangen door een alternatief.

De Champions League staat in 2024 voor de grootste verandering in de geschiedenis van de competitie. Het kampioenenbal breidt uit van 32 naar 36 ploegen met één klassement waarin teams volgens het Zwitserse model - iedere club krijgt een pakket tegenstanders dat in totaal even zwaar is - tegen elkaar spelen.

 

De beste acht in het eindklassement gaan door, de nummers 9 tot en met 24 strijden in play-offs voor de overige plaatsen in de achtste finale. Op die manier zou het aantal wedstrijden in de Champions League stijgen van 125 naar 225, wat voor veel meer inkomsten zal zorgen.

 

Vandaag besliste de UEFA om acht in plaats van tien groepswedstrijden te spelen. Een toegeving voor de nationale competities, die hun agenda bedreigd zagen door de nieuwe plannen.

 

Ook de omstreden twee tickets voorbehouden voor grootmachten (op basis van de clubcoëfficiënt) zijn afgezwakt. Nu krijgen de twee best presterende landen een extra ticket voor de Champions League van volgend seizoen. Dit seizoen zouden dat Engeland en Nederland zijn.

 

"De UEFA heeft vandaag getoond dat ze volledig toegewijd zijn om de fundamentele waarden van de sport en principes van een open competitie te bewaken", vertelde voorzitter Aleksander Čeferin na afloop. "Met beloningen op basis van sportieve verdiensten, volledig in lijn met het Europese model."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat betekent dit voor België?

Bovenstaande toegevingen lagen in de lijn der verwachtingen en veranderen weinig aan de Belgische zaak. Ons land zal ervoor moeten zorgen dat ze tegen 2024 in de top 10 van de UEFA-ranglijst staan om de landskampioen rechtstreeks op het kampioenenbal te zien.

 

Alleen de radicale beslissing om de twee extra voorbehouden tickets niet toe te kennen aan de best presterende landen, maar wel aan het "middenveld" had in de Belgische kaart kunnen spelen. Zo solidair was de UEFA dus niet.

 

Kritische stemmen zullen sowieso beweren dat de toegevingen niet meer zijn dan een druppel op een hete plaat. Het nieuwe format van de Champions League - met een nog veel grotere prijzenpot - zal er namelijk sowieso voor zorgen dat het verschil tussen de rijken en armen nog groter wordt.

Gerelateerd: