Bom bij Ajax: directeur Marc Overmars vertrekt onmiddellijk na grensoverschrijdende berichten

Marc Overmars is ex-speler van Ajax en was er tot zondag directeur voetbal.

Wat een mooi weekend leek te worden voor Ajax is net voor middernacht nog uitgedraaid op een dieptepunt. Om 23.30u communiceerde de club officieel dat het afscheid neemt van directeur voetbalzaken Marc Overmars. "Grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega's liggen aan de basis van het besluit."

Sportief was het een perfect weekend voor Ajax. Zelf won het zondag makkelijk met 3-0 van Heracles en grote concurrent PSV verloor op zaterdag. Ajax heeft daardoor 5 punten voorsprong in de stand.

 

Alle optimisme is echter weggeblazen door het bericht van Ajax dat de club afstand neemt van Marc Overmars. 

 

Officieel klinkt het in een bericht van de club dat Overmars zelf besloten heeft om op te stappen. 

 

"Hij heeft die beslissing genomen na gesprekken de afgelopen dagen met het bestuur en CEO Edwin van der Sar", schrijft Ajax. "Een reeks ongepaste berichten aan vrouwelijke collega's over een langere periode ligt aan de basis van deze beslissing."

Ik schaam me kapot. Vorige week werd ik geconfronteerd met meldingen over mijn gedrag.

Marc Overmars

Ook Overmars zelf komt aan het woord op de clubwebsite. "Ik schaam me kapot. Vorige week werd ik geconfronteerd met meldingen over mijn gedrag. En hoe dit op anderen is overgekomen."


"Helaas realiseerde ik me niet goed dat ik hiermee grenzen heb overschreden, maar dat werd me deze dagen wel duidelijk. Daardoor voelde ik opeens een enorme druk."


"Ik bied mijn excuses aan", vervolgt Overmars. "Zeker voor iemand in mijn positie is dit gedrag niet goed te praten, dat zie ik inmiddels ook in. Maar te laat."


"Ik zie geen andere optie dan te stoppen bij Ajax. Dit heeft ook grote impact op mijn privésituatie. Daarom verzoek ik iedereen mij en mijn gezin met rust te laten."

Architect van het sportieve succes

Het nieuws over Marc Overmars komt ongetwijfeld bijzonder hard aan bij de fans en de club zelf. 

 

Niet alleen is dit een serieuze smet op het blazoen van de club, maar ook sportief is het een aderlating. Overmars werd samen met Edwin van der Sar beschouwd als de architect van het huidige succes van Ajax in Nederland en Europa. Sinds 2012 was hij directeur voetbalzaken.

 

Verschillende Europese clubs toonden recent nog interesse in zijn sportieve inzichten, maar hij verlengde in december zijn contract bij Ajax tot 2026 (zie "Lees ook").

Ik voel me vanuit mijn rol ook verantwoordelijk om de collega's te helpen. Een veilig werkklimaat is heel belangrijk.

CEO Edwin van der Sar

"Marc is wellicht de beste voetbaldirecteur die Ajax gehad heeft", reageert voorzitter Leen Meijaard van de Raad van Commissarissen op de website: "We hebben niet voor niks zijn contract opgewaardeerd en verlengd."

 

"Maar hij heeft helaas echt grenzen overschreden, dus verdergaan als directeur was geen optie, dat zag hij zelf ook in. Het is bijzonder pijnlijk voor iedereen."

 

CEO en vriend Van der Sar is er eveneens het hart van in: "De situatie is voor iedereen afschuwelijk. Ik voel me vanuit mijn rol ook verantwoordelijk om de collega's te helpen. Een veilig werkklimaat is heel belangrijk, voor iedereen bij Ajax. We gaan daar de komende tijd nog meer aandacht aan besteden."

Marc Overmars en Edwin van der Sar.