Al strijd voor de aftrap: Club en Union kibbelen om aantal bezoekende fans

Alle ogen zijn vanavond gericht op Jan Breydel.

Is Club Brugge beducht voor de enthousiaste Union-fans of speelt het principe van oog om oog, tand om tand? Club laat vanavond niet meer dan 700 supporters van Union toe in zijn stadion terwijl de capaciteit minstens het dubbele is. Club-Union is nochtans geen risicomatch. De fans van Union zijn boos.

Een wedstrijd met grote belangen, daar hoort een kolkend stadion bij. Dat soort decor zal Jan Breydel vanavond ongetwijfeld zijn, alleen zal het gejoel nogal eenzijdig klinken. 

 

De 700 Union-fans die meereizen, zullen moeilijk te horen zijn op een totaal van 29.000.

 

Het hadden er nochtans makkelijk meer kunnen zijn, bevestigt Union. Het dubbele aantal fans was bereid de 101 kilometer tussen het Dudenpark en het Jan Breydelstadion af te leggen om hun club te steunen, maar gastheer Club Brugge stelt niet meer tickets ter beschikking. Ook al kunnen er ongeveer 1.500 fans in het bezoekersvak.

Geen risicomatch, wel "gelijkheidsbeginsel"

Club Brugge biedt zijn tegenstander van vanavond hetzelfde aantal tickets aan als Union deed afgelopen zondag voor het duel in het Dudenpark. Toen kregen maar 740 fans van Club Brugge een ticket te pakken, terwijl ook Club graag meer supporters had meegebracht.

 

Een officiële verklaring krijgen we op de dag van deze belangrijke match niet, maar een veiligheidsbeslissing is het in elk geval niet. 

 

De politie van Brugge bevestigt dat Club Brugge – Union geen risicomatch is en dat zij geen beperkingen hebben opgelegd. Dat is ook niet echt een verrassing gezien de positieve reputatie die de fans van Union dit seizoen hebben opgebouwd in 1A.

 

Club Brugge past een “gelijkheidsbeginsel” toe, klinkt het bij de Brugse politie. Niet meer dan 740 Brugse fans in Brussel? Oké, dan ook niet meer Brusselse fans in Brugge.

Anderlecht wel met 1.000 fans

Wat achter de schermen speelt, is wellicht Brugse verontwaardiging. Anderlecht mocht op speeldag 1 van de play-offs wel 1.000 fans meenemen naar het Dudenpark.

 

Het verschil is dat het toen wel om een beslissing van de politie ging. Union vraagt al heel het seizoen om meer bezoekende fans te mogen ontvangen. 

 

De capaciteit van het bezoekersvak is 1.800 plaatsen. Het is de politie die tijdens de play-offs het aantal beperkt tot 750.

 

Het grote probleem aan het stadion van Union is niet het bezoekersvak, maar parkeergelegenheid voor de supportersbussen. 

 

Voor de derby tegen Anderlecht bevestigt de politie dat er een uitzondering werd gemaakt omdat veel paars-witte fans niet met de bus kwamen. Bij Club Brugge waren ze wellicht niet op de hoogte van die uitzondering.

Union-fans smeren best hun kelen

De supporters van Union smeren dus maar beter hun kelen voor vanavond. 700 fans op een capaciteit van 29.062 in Jan Breydel is nog geen 2,5 procent.


Ze zullen dus luid moeten zingen om hoorbaar te zijn. 

 

Een “gelijkheidsbeginsel” is daarmee niet echt gerespecteerd. Met 700 Brugse fans op een totaal van 8.700 afgelopen zondag was de Brugse aanhang nog goed voor 8 procent.

 

Net als op het veld wordt het dus ook in de tribunes David tegen Goliath vanavond. Dat de beste mogen winnen.