Roel Paulissen genoot van meesterschap Tom Pidcock: "Hij kan aan 90% een Wereldbeker winnen"

 ma 9 mei 2022 13:45

Tom Pidcock voerde zondag een onemanshow op in de Wereldbekermanche mountainbike van Albstadt. Opvallend, want op de weg kende de Brit een mager voorjaar. Ex-mountainbiker Roel Paulissen schrikt er niet van: "Pidcock heeft fysiek en technisch alles mee."

"De race was indrukwekkend", valt Roel Paulissen met de deur in huis. "Die aanval in de 3e ronde was buiten categorie. Je zag meteen dat de rest niet mee kon. Ze probeerden het hoge tempo even te volgen, maar kregen daarna toch een terugslag. En dat is logisch."

 

Roel Paulissen zit nog altijd met zijn neus op de mountainbikesport. Hij woont en werkt in de Dolomieten, in het noorden van Italië, waar hij een fietsenwinkel uitbaat die stilaan ontwaakt na een lange winter. Een verklaring voor het succes van Pidcock hoef je volgens hem niet ver te zoeken. 

 

"Ik denk dat van alle disciplines die Pidcock doet, het mountainbike nog het meest op zijn lijf geschreven is. De Brit is heel licht en het parcours in Albstadt heeft een lange en steile klim, perfect voor iemand die 60 kilo weegt. Andere modernere mountainbikers zijn zwaarder gebouwd en komen op andere parcoursen beter tot hun recht."

 

"Om een klassieker op de weg te winnen moet een lichtgewicht als Pidcock top-top-top zijn. Voor een Wereldbeker mountainbike heeft hij zowel fysiek als technisch alles mee en kan hij ook aan 90% winnen."

 

Moeten we ons dan vragen stellen bij het huidige niveau in het mountainbike? 

 

"Neen, dat vind ik niet. Pidcock is gewoon een uitzonderlijk talent. Ook op de weg, wat je kan aanzien als het hoogste in de wielersport, kan iemand als Mathieu van der Poel met slechts enkele weken voorbereiding weer aansluiten. Met Pidock is het net zo."

 

"Pidcock had de voorbije maanden ook te kampen met maagproblemen. Dat is iets wat je kan nekken in een wedstrijd van meer dan 200 kilometer, maar waar je veel minder last van hebt in een veldrit of in een cross-country. In een lange koers moet qua voeding alles kloppen. In kortere wedstrijden van anderhalf uur is de meeste voeding vooraf al opgenomen."

"Mountainbikesport heeft geluk met toppers als Pidcock en Van der Poel"

Het mountainbike vaart er natuurlijk wel bij. Wanneer de toppers uit het wielrennen van de partij zijn, stijgt de belangstelling. En dat is mooi meegenomen.

 

"Nino Schurter is intussen op leeftijd en wordt niet meer beter. Naast de Zwitser is er geen supertalent van dat niveau uit het mountainbike zelf. Zo heb je er maar eentje om de zoveel jaar."

 

"Voor de mountainbikesport zijn Pidcock en Van der Poel dus geweldig. Zij geven meer uitstraling aan de discipline. Ineos-bussen die arriveren aan het parcours, dat is fantastisch. En uiteraard komt met hen alles meer in beeld."

 

"In onderdelen als cross en mountainbike heb je het probleem dat de sport zo onderbetaald is, dat de renners weg zijn eens ze naar het wegwielrennen kunnen. Zo was dat in elk geval met bijvoorbeeld Cadel Evans. Dat geluk hebben we met Pidcock en Mathieu van der Poel, dat ze terugkomen omdat ze graag biken."

 

"Het grote verschil is natuurlijk ook dat sponsors als Canyon (Van der Poel) ook het voordeel van deze sport zien. De mountainbikemarkt is enorm. Als dan zo een renner wint, is dat meer dan mooi meegenomen."

kalender WB mountainbike 2022
    mannen vrouwen
8-10 april Petropolis (Bra) Schurter McConnell
6-8 mei Albstadt (Dui) Pidcock McConnell
13-15 mei Nove Mesto (Tsj) Pidcock McConnell
10-12 juni Leogang (Oos) Flückiger Lecomte
8-10 juli Lenzerheide (Zwi) Braidot Lecomte
15-17 juli Vallnord (And) Braidot Terpstra
29-31 juli Snowshoe (VS) Valero Terpstra
5-7 augustus Mont Sainte-Anne (Can) Carod Neff
19-20 augustus EK in München (Dui) Pidcock Lecomte
24-28 augustus WK in Les Gets (Fra) Schurter Ferrand-Prévot
2-4 september Val di Sole (Ita) Carod Ferrand-Prévot