Ga naar de inhoud

3 horloges, ringen en kettingen! Hamilton "blinkt" uit in protest tegen nieuwe F1-regels

Lewis Hamilton heeft letterlijk alles uit de (juwelen)kast gehaald in zijn protest tegen het verbod op piercings in een F1-wagen. De zevenvoudige wereldkampioen weigerde om met minder sieraden aan een race te beginnen. "Als ze me tegenhouden, dan is het maar zo", zei de Brit. Maar uiteindelijk ging hij toch overstag.

3 horloges om zijn polsen, aan elke vinger een glinsterende ring, oorringen, een neuspiercing en rond zijn nek minstens 4 kettingen. Lewis Hamilton mist zelden zijn entree op een raceweekend, maar in Miami viel de Mercedes-rijder nog meer op dan anders.

 

"Meer juwelen dan dit kon ik vandaag echt niet aandoen", glimlachte de zevenvoudige wereldkampioen. 

 

Hamilton probeerde niet te solliciteren naar een plekje op de voorpagina van een modemagazine, wel om de nieuwe regels van de motorsportfederatie FIA aan de kaak te stellen.

Hoewel rijders al jaren geen sieraden of juwelen mogen dragen in een F1-wagen, werd het nooit gecontroleerd. Maar Niels Wittich en Eduardo Freitas - de nieuwe wedstrijdleiders in de Formule 1 - willen het niet langer door de vingers zien.


Niet om Hamilton te viseren - zoals Sebastian Vettel al insinueerde - maar wel uit veiligheidsoverwegingen. "Metalen voorwerpen kunnen bij een brand zwaardere brandwonden veroorzaken en ook medische hulp vertragen", stelt de FIA.


Na de zware crash van Romain Grosjean in Bahrein in 2020 is de FIA nog meer beducht voor zaken die het effect van brandveilige kleding kunnen verkleinen.


Maar Hamilton moet niets weten van de nieuwe regels. Hij stelt dat hij al sinds zijn 16 jaar met sieraden racet en nog nooit problemen heeft gehad. De Brit deed al zijn beklag bij FIA-voorzitter Mohammed Ben Sulayem, voorlopig zonder succes.

 

Toch is Hamilton niet van plan om zijn piercings uit te nemen in Miami. "Als ze me tegenhouden, dan is het maar zo", zei hij. "Onze reserverijders staan klaar. Er is veel te doen in de stad, dus ik kan me wel bezighouden."

 

Grote woorden, maar uiteindelijk ging Hamilton toch overstag. Hij deed zijn oorringen uit voor de start van de vrije trainingen in Miami en heeft 2 races uitstel gekregen om ook zijn neusring te laten verwijderen.