Ga naar de inhoud

Tom Boon: "Mijn club heeft niet bewust een fout gemaakt, we hadden die Argentijn niet nodig"

 vr 29 april 2022 16:45

Chaos en verontwaardiging in plaats van sportieve spanning net voor het begin van de play-offs in het hockey. Dat zowel de mannen- als vrouwenploeg van traditieclub Leopold zwaar wordt gestraft voor het illegale gebruik van toeristenvisa, beïnvloedt veel clubs en zorgt dus voor veel reacties. 

Het Controlecomité van de nationale hockeyfederatie (KBHB) besliste donderdag om Leopold alle punten af te nemen uit de wedstrijden waarin de Argentijn Federico Monja en Argentijnse Agustina Albertarrio meespeelden.

 

Voor Leopold zijn de gevolgen dramatisch. De mannenploeg moet barrages spelen om niet te degraderen. De vrouwen degraderen als laatste al zeker.

 

"De eer en de reputatie van de club zijn op onrechtvaardige en willekeurige wijze in het geding gebracht. Leopold had nooit de bedoeling om de regels te omzeilen", schrijft de club in een mededeling. 


De club voelt zich "vernederd". "In het algemeen belang van het Belgisch hockey" zal de club geen civielrechtelijke procedure starten, maar het gaat wel nog in beroep tegen de beslissing van de hockeyfederatie.

 
Veel kans op slagen heeft dat beroep niet, want in zijn uitspraak deelde het Controlecomité van de federatie al mee dat zijn beslissing uitvoerbaar is, ook al wordt er beroep aangetekend. Met andere woorden: de play-offs zullen starten zoals voorzien, zonder Leopold.

Dit is dramatisch. Volgens mij waren we dit seizoen de beste ploeg van de competitie."

Tom Boon

Tom Boon: "Niemand heeft bewust een fout gemaakt"

De grootste slachtoffers in deze zaak zijn de spelers en speelsters van Leopold die niets te maken hadden met de toeristenvisa. Onder meer Red Lion Tom Boon ziet de play-offs en een kans op de titel aan zich voorbijgaan. 

 

"Dit is dramatisch voor ons. We speelden een heel mooi seizoen. Volgens mij waren we dit seizoen de beste ploeg van de competitie", vertelt hij aan Sporza.

 

Het verhaal rond de toeristenvisa en vergoedingen in natura voor twee Argentijnse internationals blijft wel vreemd. Wat is er volgens hem gebeurd? 

 

"Niemand heeft bewust een fout gemaakt. Zo een groot risico had de club nooit genomen voor iemand (Federico Monja ) die we eigenlijk niet nodig hadden. Hij is een goede en leuke speler, maar we hadden hem niet nodig om te winnen."

 

Volgens Tom Boon verbleef de Argentijn bij iemand van de club en at hij daar mee. Dat wordt nu beschouwd als een betaling in natura. "Dat is overdreven. Naar mijn gevoel moest er snel beslist worden omdat de play-offs gaan beginnen."

 

"We dachten dat we voor de titel zouden spelen en nu moeten we tegen de degradatie spelen. Dat hoort erbij. Als spelers kunnen we er weinig aan doen. We zullen de match zo normaal mogelijk proberen aanpakken."

Pascal Kina (concurrent Gantoise): "Denk dat het de juiste beslissing is"

Gantoise zit in de omgekeerde positie. De ploeg van hoofdcoach Pascal Kina weet pas sinds donderdag dat het als vierde plots toch de play-offs speelt.

 

"Het is een spijtige zaak en we hebben er ons tot nu ook niet te veel mee bezig gehouden, maar uiteindelijke denk ik dat het juist is gebeurd", vertelt Kina ons. 

 

"Wij hebben tijdens het seizoen ook drie punten verloren omdat een vrijwilliger van ons een administratieve fout had gemaakt. Daar hebben we ook niet moeilijk over gedaan."

 

"Voor de spelers van Leopold is het wel bijzonder spijtig natuurlijk, want zij hebben er niets mee te maken."

 

Kina moet in korte tijd zijn spelers nu zien klaar te stomen, maar de ex-bondscoach van de Red Panthers wil deze kans niet laten liggen.

 

"We gaan er alles aan doen om kampioen te worden. Dragons begon vorig seizoen ook als vierde aan de play-offs en werd nog kampioen. Het ligt sowieso niet in mijn principes om uit te gaan van de rol van underdog. Dus we gaan er alles aan doen om elke match te winnen."

Gerelateerd: