Ga naar de inhoud
Speelschema groep F
Polen België 1-1
België Albanië 7-0
België Kosovo 7-0
Noorwegen België 4-0
België Armenië 19-0
België Polen 4-0
Albanië België 0-5
Kosovo België 1-6
België Noorwegen 0-1
Armenië België 0-7
Stand groep F
    M W V G PTN
1. Noorwegen 10 9 0 1 28
2. België 10 7 2 1 22
3. Polen 10 6 2 2 20
4. Albanië 10 3 6 1 10
5. Kosovo 10 2 7 1 7
6. Armenië 10 0 10 0 0

Hoe de goals van Tessa Wullaert de Red Flames een match dichter bij het WK kunnen brengen

 wo 13 april 2022 12:58
Tessa Wullaert scoorde ook tegen Albanië twee keer.

Het was gisteren niet lang zoeken naar de "Flame of the Game" na de 1-6 zege van de Belgische vrouwen bij Kosovo. Tessa Wullaert was betrokken bij élk doelpunt, met vier goals en twee assists. Ook al is het dan tegen bescheiden tegenstanders, veel scoren is belangrijk want het kan de Red Flames een match dichter bij het WK brengen.

Een productieve interlandbreak was het voor Tessa Wullaert. Tegen Albanië vorige week (0-5) scoorde ze twee keer, tegen Kosovo verdubbelde ze dat nog.

 

Wullaert komt zo in totaal op 15 goals in deze campagne en is daarmee, met nog twee matchen te gaan, topscorer over alle poules heen. Eerste achtervolgers Beth Mead (Engeland) en Signe Bruun (Denemarken) tellen 12 doelpunten.

 

Tine De Caigny zit ook al aan 10 doelpunten en Wullaert voert met 11 assists ook die ranking aan. Het zijn statistieken die vooral tegen zwakkere tegenstanders een boost kregen, zo maakte Wullaert er bijvoorbeeld 5 in de 19-0 zege tegen Armenië. Niettemin kunnen ze in de eindafrekening een belangrijke rol spelen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bij de drie beste tweedes?

De Red Flames zijn al praktisch zeker van de tweede plaats in de groep. Om die nog kwijt te spelen, zouden ze al moeten verliezen bij rode lantaarn Armenië. En de groepswinst nog afsnoepen van Noorwegen lijkt ook niet realistisch, want dan moeten Hegerberg en co in september met 4 goals verschil geklopt worden.

 

Tweede dus, dat zou betekenen dat de Flames via barrages moeten proberen een eerste keer het wereldkampioenschap te halen. Maar bij die barrages hoort een stevige handleiding.

 

In totaal strijden negen nummers 2 om drie WK-tickets (of eigenlijk twee zekere tickets, één moet dan nog via intercontinentale play-offs afgedwongen worden).

 

Negen tweedes dus, maar daarvan zijn de drie beste tweedes "vrij" in de eerste play-offronde. Die beste tweedes worden bepaald door een ranking en daarbij worden goals belangrijk.

Eén of twee play-offrondes

De ranking wordt opgemaakt na de campagne, met als eerste criterium de behaalde punten (behalve die behaald tegen de zesde in de groep, die tellen niet mee). En bij een gelijk aantal punten is het doelsaldo het volgende criterium dat de ranking bepaalt, gevolgd door het aantal goals (de overige criteria kunt u hier terugvinden).

 

De zes "slechtste" tweedes worden in de eerste play-offronde tegen elkaar geloot in drie matchen (géén heen-en-terug). De drie winnaars nemen het dan in de tweede play-offronde op tegen de drie beste tweedes, opnieuw in één match gespeeld. 


En die drie winnaars mogen dan ook naar Australië en Nieuw-Zeeland? Dat was te simpel geweest: de twee beste zijn meteen zeker, de derde speelt intercontinentale play-offs voor het laatste ticket. Wie de twee beste zijn, wordt dan weer bepaald door die bovenstaande ranking van de negen tweedes, aangevuld met de tweede play-offronde.


Simpel is het niet, maar wat wel duidelijk is: de Red Flames kunnen hun opdracht al een pak makkelijker maken als ze bij de drie beste tweedes eindigen. Daarvoor wordt een goed resultaat tegen Noorwegen belangrijk. 


O ja, de wedstrijden tegen de zesde in de groep worden geschrapt in de ranking van beste tweedes. De 19 goals (en drie punten) van Armenië mogen dus al geschrapt worden. Het goeie nieuws: op dit moment hebben de Flames die goals niet nodig om bij de drie beste tweedes te eindigen. Wordt vervolgd, maar eerst het EK.

Gerelateerd: