Eén dag voor de profs werken vandaag 16.000 wielertoeristen hun Ronde van Vlaanderen af. Premier Alexander De Croo is één van hen: hij werkt de 75 km. Een van de gespreksonderwerpen bij de deelnemers is het forfait van Wout van Aert. "Maar er doen nog Belgen mee", supportert de man van de streek voor een landgenoot.
16.000 toeristen rijden vandaag, ze konden kiezen voor 75, 144, 179 of 257 km. De premier gaat voor de kortste afstand. En hij kleedde zich tegen de koude. "Maar de zon schijnt", klinkt het positief.
Of onze toppoliticus voorbereid is? "Ik reken meer op mijn parcourskennis", klinkt het veelbetekenend. "Ik ben van de streek, dat helpt. Ik heb wat gefietst, maar minder dan de vorige jaren."
Waar liggen de moeilijkste punten? "De Koppenberg is sowieso zeer moeilijk. En op het einde ligt de Paterberg. Dan moet je kijken hoeveel reserves je nog hebt. De voorbije jaren is het me altijd gelukt om vlot boven te geraken."
Is de premier een Flandrien? "Ik klim wel graag en koude en regen deert me niet. Vanuit dat standpunt wel, maar er is geen enkele vergelijking met de renners die het morgen doen."
De Croo noemt Benoot
Over morgen gesproken. Voor heel wat wielerfans is het forfait van Wout van Aert een drama. "Het is bijzonder jammer", beseft De Croo. "Hij was toch wel in vorm. Wout is iemand die veel mensen aanspreekt, door de persoon die hij is."
"Maar bon, er doen nog Belgen mee. We supporteren voor alle Belgen. Er kunnen altijd verrassingen zijn. En er zijn nog Belgen die de voorbije dagen hebben getoond dat ze in vorm zijn. Zoals Tiesj Benoot bijvoorbeeld."
De premier kijkt morgen thuis naar de koers. "Die passeert voor mijn deur. Maar voor de finish ga ik naar Oudenaarde."
Slovenen zijn bang van de Koppenberg
De Croo was een van de 16.000 gegadigden vandaag, de organisatie moet de inschrijvingen zelfs stoppen op dat aantal, anders is het niet meer veilig.
Het is de 30e editie van de wielertoeristenronde. In 1992 in juni waren er 600 deelnemers, maar de laatste jaren is het enorm populair. "Het is een groot evenement ín het weekend van de Ronde zelf. Dat maakt het compleet", zoekt Inge Van Meensel naar een verklaring voor het Journaal. "Na corona merk je ook dat de goesting enorm groot is."
Het valt op dat er telkens meer vrouwen deelnemer. "Dit jaar zijn er 1.250. Er zijn ook steeds meer buitenlanders, die maken al 61 procent uit."
Van Meensel volgde enkele Slovenen die voor het eerst naar België komen, omdat Tour-winnaar Tadej Pogacar voor het eerst deelneemt."
"We zijn onze renners, Roglic en Pogacar, beginnen te volgen", legt Janez Zupanc uit. "We deden eerst koersen dichtbij in Italië. We gaan elk jaar naar de Tour de France, en nu komen we voor het eerst naar hier."
Rok Ribic: "Dit is een klassieker. Ik wil alle klassiekers in België zien. En het is ook leuk om met mijn vrienden te doen." Ze weten alvast waarvoor ze bang moeten zijn: "De Koppenberg."