Het nieuws over de aanstelling van Marc Overmars als sportief directeur van voetbalclub Antwerp bezorgde ook het Centrum voor Ethiek in de Sport extra werk. Dat centrum adviseert Vlaamse sportorganisaties en -clubs. Ze zien een belangrijke les. "Bespreek de gedragscode met alle nieuwe werknemers, wat kan en wat kan niet."
In Gent staat het Huis van de Sport, met onder andere de kantoren van het Centrum Ethiek in de Sport. Coördinator Evy Van Coppenolle en haar team hebben gemerkt dat de aanstelling van Marc Overmars bij Antwerp veel vragen oproept.
"De telefoon stond roodgloeiend sinds gisterennamiddag", vertelt ze. "Het is goed dat er aandacht is voor het thema, al zijn de omstandigheden waarin natuurlijk minder positief."
"De timing is hier het grote probleem, dit is heel snel na zijn ontslag bij Ajax. Bij de mensen is er zo de perceptie ontstaan dat Antwerp geen respect heeft voor de vrouwen die slachtoffer waren van zijn gedrag."
"Wij geloven in tweede kansen, maar Antwerp had toch beter het onderzoek in Nederland afgewacht."
Overmars leek op de persconferentie ook geen schuldinzicht te tonen. "Wat wij adviseren in zulke situaties is toch om jezelf kwetsbaar op te stellen, om te benoemen wat er gebeurd is en om schuldinzicht te tonen. Excuses hoeven dan zelfs niet, maar de feiten benoemen zou een stap in de goede richting geweest zijn."
Vraag aan de (vrouwelijke) medewerkers hoe het loopt en of ze zich veilig voelen op het werk, ... Zorg voor een veilige en comfortabele werksfeer.
Wat had er dan anders kunnen lopen? "Antwerp had ons perfect kunnen contacteren vooraf om om advies te vragen." Zo vindt het centrum bijvoorbeeld dat Antwerp zijn vrouwelijke medewerkers vooraf had moeten raadplegen.
Het Centrum Ethiek in de Sport pleit ervoor dat Antwerp in de komende weken en maanden ook met Overmars zelf praat."Dat is een gemiste kans. Maar ik zou zeggen, dat kan nog altijd gebeuren in de komende weken of maanden. Dat is heel belangrijk."
"Vraag aan de (vrouwelijke) medewerkers hoe het loopt of ze zich veilig voelen op het werk, ... Zorg voor een veilige en comfortabele werksfeer."
"Wanneer iemand nieuw start zeggen we altijd: bespreek de gedragscode. Wat kan er en wat kan niet? We raden dat aan alle bedrijven aan, leg formeel een aantal afspraken vast. Dat zou heel erg normaal moeten zijn."
"Ik vermoed dat een aantal organisaties nu wel gaat nadenken over deze dingen."
"Elke sportorganisatie - en zeker van het kaliber van een voetbalclub - moet een vertrouwenspersoon hebben. Ik hoop dat ze dat hebben bij Antwerp en dat vrouwen die zich bij deze aanstelling niet goed voelen daar terecht kunnen."
"Dit huwelijk is zeker niet bij voorbaat mislukt, maar het is belangrijk dat er een veilige werksfeer heerst. Maak dit bespreekbaar. Dit kan ook nog een positief verhaal worden."