Ga naar de inhoud

Noor Vidts verovert WK-goud op 5-kamp en pakt Belgisch record af van Nafi Thiam: "Dit is heel zot!"

 vr 18 maart 2022 21:06
Vidts zette onderweg 3 PR's neer: op horden, in verspringen en 800 meter.
Noor Vidts (25) pakte vorig jaar zilver op het EK achter Thiam. Die laatste zette toen het BR op 4.904, Vidts haalde vandaag 4.929 punten.

Noor Vidts (25) heeft de vijfkamp op het WK indoor in Belgrado gewonnen en schrijft daarmee Belgische atletiekgeschiedenis. Ze is nog maar de 2e Belg (m/v) die indoor een wereldtitel kan veroveren. In 2008 deed Tia Hellebaut haar dat voor, ook op de vijfkamp. Een verbluffende Vidts zette vandaag 3 persoonlijke records neer en pakte ook het Belgisch record van Nafi Thiam af.

De zilveren medaille van het EK vorig jaar, achter Thiam, begon de dag met een PR op de 60m horden. Ze won de horden, het kogelstoten en de afsluitende 800m en eindigde tweede in het hoog- en verspringen. In het verspringen en op de 800m verbeterde ze ook haar persoonlijke records.

Met een totaal van 4.929 punten kwam ze 25 punten boven het Belgisch record van Thiam uit, die zette op het EK 4.904 neer. Het PR van Vidts van het EK was 4.791 punten.

Het zilver was voor de Poolse Adrianna Sulek, het brons voor de Amerikaanse Kendell Williams.

Dat Belgisch record was van Nafi, dat is niet zomaar iemand. Dat maakt het heel speciaal.

Noor Vidts

"Dit is een beetje zot", was haar eerste blije reactie. "Ik kan het niet geloven. Vorig jaar vond ik het al zot om een medaille te winnen, daar had ik nooit van durven te dromen en nu word ik wereldkampioen. Dat is heel zot."

"Dat Belgisch record was van Nafi, dat is niet zomaar iemand. Dat maakt het heel speciaal." Thiam is dubbel olympisch kampioen en pakte ook wereld- en Europese titels outdoor.

De voorbije winter verbeterde Vidts al wat PR's en vandaag deed ze er nog 3 bij. Perfecter kan haast niet? "Ik voelde me heel sterk vandaag. Ik weet dat ik op een meerkamp altijd net iets meer kan dan in individuele wedstrijden, maar je moet het natuurlijk altijd nog doen. Enkel in het kogelstoten bleef ik op mijn honger zitten. Maar dat is goed voor de toekomst, daar kan ik nog wat beter doen."

Vidts wist voor de 800m al dat ze zonder ongelukken zeker was van de titel, maar toch haalde ze nog het onderste uit de kan, goed voor het BR: "Mijn grootste doel was om Sulek te volgen."

"De laatste 400 meter voelde ik dat ik nog wat in mijn benen had zitten. Ik dacht: we gaan voor de winst, dat is nog mooier."

Wat is het geheim van Vidts? "In de eerste plaats Fernando (haar Argentijnse coach Fernando Oliva, red) en ten tweede: ik doe het enorm graag. Ik geniet van die grote wedstrijden. Voor de zomer ga ik gewoon voortwerken zoals we bezig zijn. Het gaat goed." Het is dan het plan om zowel op het WK als het EK de zevenkamp te doen.

eindstand vijfkamp
1. Noor Vidts 4.929 punten
2. Adrianna Sulek (Pol) 4.851
3. Kendall Williams (VS) 4.680
4. Holly Mills (Eng) 4.673
5. Dorota Skrivanova (Tsj) 4.566

60 meter horden: winst in persoonlijk record

De dag kan niet veel beter beginnen voor Noor Vidts. Op de 60 meter horden etaleert ze meteen haar vormpeil.

 

Met 8"15 verbetert Vidts  haar persoonlijk record op de 60 meter horden. Vorige maand liep ze 8"24 op het Belgisch kampioenschap.


Haar Engelse collega Holly Mills loopt even hard. Ze delen samen de eerste plaats.

 

Meevaller voor Vidts: titelverdedigster Katarina Johnson-Thompson mist haar start.

Hoogspringen: puike 2e plaats

Op het tweede onderdeel van de dag weet Noor Vidts niet wat missen is. In het hoogspringen doet ze vlot mee. Eén poging volstaat telkens.

 

Tot de lat op 1,86 meter ligt. Vidts faalt 3 keer.

 

Slechts een atlete doet beter: de Poolse Europese kampioene bij de beloften Adrianna Sulek. Na een sprong over 1,89 meter neemt ze de leiding over van Vidts.

 

Katarina Johnson-Thompson presteert opnieuw onder haar niveau en zal moeten strijden voor brons.

Kogelstoten: Vidts komt opnieuw aan de leiding

In de derde wedstrijd van de dag eist Noor Vidts de eerste plaats weer op. Ze begint het kogelstoten met 14,03 meter, niemand doet beter.

 

Concurrente Adrianna Sulek blijft op 13,40 meter steken, Chari Hawkins doet wel bijna even goed als Vidts (14,02 meter).

 

Het zijn die 3 atletes die 's avonds om de wereldtitel zullen strijden, maar eerst krijgen ze enkele uren tijd om energie te tanken.

Verspringen: Vidts verstevigt leiding met persoonlijk record

De avondsessie begint met verspringen. Een maand geleden sprong Noor Vidts naar een persoonlijk record (6,51 meter), vandaag doet ze daar bij haar eerste poging nog 9 centimeter bij. Na die 6,60 meter volgt een 6,55 meter en 6,33 meter. Daar wordt Vidts tweede mee.

Adrianna Sulek springt met 6,43 meter ook een PR, maar ze verliest terrein op onze landgenote, die met 67 punten voorsprong op de Poolse naar de 800 meter mag.

De Amerikaanse Chari Hawkins mag haar podiumdroom opbergen met 3 nulsprongen. Haar landgenote Kendell Williams, die bij haar 3e poging Vidts voorbijgaat met 6,69 meter, is nu de lachende derde. 

800 meter: winst, goud én Belgisch record van Thiam - wat een kers op de taart

In het slopende slotnummer mag Vidts een 5-tal seconden verliezen op de Poolse Adrianna Sulek. Ze blijft de hele tijd in de buurt van de Poolse, maar wil meer. In de laatste ronde loopt ze resoluut naar de leiding én de zege.

Haar 2'08"81 is haar derde PR van de dag. Sinds het EK vorig jaar stond haar beste tijd op 2'12"59.

Met 4.929 punten doet ze ook net beter dan het Belgisch record van 4.904 punten van Nafi Thiam, toen die vorig jaar goud pakte op het EK in Polen. Vidts' PR dateerde ook van toen: bij haar EK-zilver haalde ze 4.791 punten.

De top 3 verandert niet meer: Vidts won de vijfkamp met een grote voorsprong op Sulek en Williams.

Dit is een historische prestatie. Vidts is nog maar de 2e Belg (m/v) die een wereldtitel pakt. In 2008 deed Tia Hellebaut dat voor in Valencia, ook op de 5-kamp. Hellebaut zette toen 4.867 punten neer. Enkele maanden later pakte Hellebaut olympisch hoogspringgoud in Peking. 

Noor Vidts in de vijfkamp
  resultaat punten
60 meter horden 8"15 (PR) 1.095 - 1e
hoogspringen 1,83 m 1.016 - 2e
kogelstoten 14,03 m 796 - 1e
verspringen 6,60 m 1.040 - 2e
800 meter 2'08"81 982 - 1e
totaal   4.929 (1e)
meer: