Ga naar de inhoud
UEFA Champions League
speeldag 1

8 Belgen in de kwartfinales in de Champions League: een record

 do 17 maart 2022 16:12
" "
8 Belgen bij 6 ploegen, vrijdag gaan ze in de urne voor de loting.

Er is dan wel geen Belgische ploeg meer die zo ver raakt, maar voor ons land zijn het toch ook mooie kwartfinales in de Champions League. Liefst 8 landgenoten maken nog kans op de Beker met de Grote Oren, verdeeld over 6 ploegen. Dat is een primeur.

Real Madrid: Thibaut Courtois en Eden Hazard

UEFA Champions League
Real Madrid
einde
3-1
Paris Saint-Germain

Thibaut Courtois miste geen minuut van de 6 groepsmatchen en 2 1/8e finales in Europa dit seizoen. De doelman van de Rode Duivels slikte daarin 5 goals. Met een bijzonder sterke prestatie in Parijs (een late 1-0) legde hij mee de basis voor de exit van PSG in de return.

In schril contrast met het statuut van Courtois staat dat van Eden Hazard. Die speelde dit seizoen maar 83 minuten in de Champions League: 66 minuten als basisspeler bij het 1-2-thuisverlies tegen Sjeriff, 9 minuten als invaller thuis tegen Inter en 8 minuten als invaller in Parijs.

Drie keer kwam hij niet van de bank, 1 keer ontbrak hij wegens ziekte en 1 keer met spierproblemen.

Manchester City: Kevin De Bruyne en Roméo Lavia

UEFA Champions League
Manchester City
einde
0-0
Sporting CP

Roméo Lavia staat dan wel op de Champions League-lijst met 21 namen van Pep Guardiola, maar de 18-jarige verdedigende middenvelder kwam nog geen minuut in actie. Bij het tweede elftal speelt hij volop, maar voor het A-team was hij deze jaargang enkel actief in 1 match in de League Cup en een paar minuten in de FA Cup.

Van de 8 Champions League-duels zat hij 3 keer bij de selectie: thuis en uit tegen Leipzig en in de heenmatch van de 1/8e finales tegen Sporting Lissabon.

Kevin De Bruyne is een sterkhouder bij City. Hij miste in november de groepsmatch tegen PSG door corona en was niet meer nodig in de return hierboven, na de 0-5 uit de heenmatch in Lissabon. Hij scoorde nog niet op het kampioenenbal dit seizoen, maar was goed voor 2 assists.

Lees ook:

Liverpool: Divock Origi

UEFA Champions League
Liverpool
einde
0-1
Internazionale

Liverpool-coach Jürgen Klopp gebruikt Divock Origi niet veel, maar in de groepsfase van de Champions League mocht de Belgische spits bijna wel altijd spelen. Hij begon tegen Milan 2 keer aan de match, goed voor een goal en assist. Tegen Porto (2x) en Atletico viel hij in. In de 1/8e finales tegen Inter hield Klopp hem evenwel op de bank. 

Atletico Madrid: Yannick Carrasco

UEFA Champions League
Manchester United
einde
0-1
Atlético Madrid

Yannick Carrasco begon in elke groepsmatch in de basis en had dus zijn aandeel in de Europese overwintering. In de laatste groepsmatch tegen Porto kreeg de vleugelspeler evenwel rood na een opstootje, waarop hij 3 duels geschorst moest toekijken. De 2 achtste finales tegen United gingen aan zijn neus voorbij, net als de eerste match straks in de kwartfinale.

Lees ook:

Benfica: Jan Vertonghen

UEFA Champions League
Ajax
einde
0-1
Benfica

Net als Thibaut Courtois speelde Jan Vertonghen tot dusver 8 keer 90 minuten. In een dubbele confrontatie met ex-ploeg Ajax toonde de verdediger dat hij nog niet versleten is. Na 2-2 thuis (met een assist van Vertonghen) volgde gisteravond een 0-1 uit. 

Lees ook:

Chelsea: Romelu Lukaku

UEFA Champions League
Lille OSC
einde
1-2
Chelsea

Romelu Lukaku begon als een wervelwind aan zijn nieuwe passage bij Chelsea. Hij scoorde meteen in de eerste CL-match tegen Zenit, maar in het derde duel tegen Malmö viel hij uit met een enkelletsel.

Zijn relatie met coach Thomas Tuchel raakte ietwat gebrouilleerd na een interview met Sky Sports Italia rond de jaarwisseling, waarin hij stelde dat hij niet echt gelukkig was. De Duitse coach gebruikt onze nationale doelpuntenmachine ook niet altijd optimaal in zijn spelsysteem.

Zeven keer zat Lukaku in de selectie dit kampioenenbal, 4 keer stond hij in de basis, 1 keer viel hij in, goed voor 2 goals en 1 assist. In de 2 1/8e finales tegen Rijsel speelde hij gisteren maar een dik kwartier.

Lees ook: