Ga naar de inhoud

Hart houdt Tim Declercq van de fiets: "Wake-upcall voor mezelf en anderen"

 do 24 februari 2022 17:10

Er valt een zekerheid weg in het wielervoorjaar: Tim Declercq (32) zal geen uren aan de kop van het peloton sleuren. Declercq moet een rustperiode respecteren door hartproblemen. "Als ik genoeg rust, zou niets me mogen tegenhouden om in de toekomst hetzelfde niveau te halen."

"Het gaat goed met me", lacht Tim Declercq in een gesprek met onze redactie. "Ik heb geen last meer, maar met je hart neem je geen risico's. Ik blijf nog even van mijn fiets. Dat wordt nog een dikke week op mijn tanden bijten."

 

Tim Declercq liep na de Saudi Tour (1-5) een coronabesmetting op. Het ging naar eigen zeggen om een mild ziektebeeld, waarna hij tien dagen later (vorige week woensdag) kon hervatten in de Ronde van de Algarve.

 

"Dat was heel raar", vertelt hij. "Ik had een ongemakkelijk gevoel, maar tijdens de koers voelde ik me heel goed en kon ik mijn werk doen."

 

"Na de eerste rit kreeg ik 's avonds plots hevige pijn in mijn borststreek en kon ik moeilijk ademen. Ik voelde me grieperig en had koorts."

 

Een nachtelijke interventie bij de Portugese spoeddiensten bracht niet veel duidelijkheid, in België kwam enkele dagen later de diagnose van pericarditis aan het licht. Dat is een ontsteking van het hartzakje.

 

"Je schrikt even als ze daar die naam op kleven, maar gelukkig is het geen ontsteking aan mijn hart zelf. Het is veel minder erg dan een ontsteking op je hartspier."

 

"Onderzoeken hebben aangetoond dat er geen hartschade of littekenweefsel is. Als ik genoeg rust, zou niets me mogen tegenhouden om in de toekomst hetzelfde niveau te halen."

Als ik genoeg rust, zou niets me mogen tegenhouden om in de toekomst hetzelfde niveau te halen.

Tim Declercq

"Een wake-upcall, voor mezelf en voor anderen"

Er wordt nu snel een link gelegd met de coronabesmetting die Tim Declercq opliep. "Maar daarover tasten we in het duister", zegt de renner van Quick Step-Alpha Vinyl.

 

"Het is mogelijk dat er een link is, maar bij mij verliep corona heel mild, zonder koorts. Na de vierde dag testte ik al opnieuw negatief. Het was meer verlopen als een verkoudheid."

 

"Maar het is misschien wel een wake-upcall, voor mezelf en voor anderen. Ik ging een beetje uit van een verkoudheid, maar je neemt toch maar beter een rustperiode in acht."

 

"Als sporter heb je die drive en je denkt dat het zonder koorts niet echt kwaad kan. Maar het kan erger zijn dan je vermoedt."

 

"Het is niet dat ik nu per se een boodschap wil meegeven, maar ik wil gerust mijn verhaal delen."

 

"Ik lees dat ik een hartkwaal heb, maar dat lijkt erger dan het is. Al nemen we natuurlijk geen enkel risico en blijft de fiets dus nog eventjes aan de kant."

Ik ging een beetje uit van een verkoudheid, maar je neemt toch maar beter een rustperiode in acht.

Tim Declercq

"Ik ben zeker niet de enige renner die dit meemaakt"

Tim Declercq geeft toe dat hij tijdens zijn coronabesmetting geen volledige rust genomen heeft. "Ik heb niets intensiefs gedaan, gewoon een beetje losgereden. Dat was gewoon ook tijdens een cruciale periode richting de klassiekers. Iedere dag zonder fiets is dan nefast."

 

"Mocht ik het nu herdoen, dan zou ik nog meer rust in acht nemen. Misschien ben ik iets te snel herbegonnen, al trainen andere renners gewoon door."

 

"Nu heb ik dezelfde verhalen gehoord uit het peloton, maar mocht iemand dat vroeger naar buiten gebracht hebben, dan zou het misschien een wake-upcall geweest zijn voor andere renners om het rustig te doen. Ik ben dus zeker niet de enige, dat klopt."

 

Worden de renners dan door hun teams onder druk gezet? "Ik weet niet of het van de ploegen komt, het is eerder de aard van het beestje. De renner zelf, hé. Zeker in deze periode."

 

Vanaf volgende week vrijdag zou Declercq weer mogen fietsen. "Dat is dan twee weken na het verdwijnen van mijn symptomen. Ik zal dan 16 dagen niet gefietst hebben."

 

"Voor je conditie is dat catastrofaal. Dat is bijna even lang als een winterbreak. Ik denk dat ik toch 3 à 4 weken nodig zal hebben voor ik weer in competitie kan komen."

Sportartsen: "Rusten en uitzieken"

De vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA) waarschuwde een jaar geleden al voor een corona-besmetting en andere virale infecties. Voorzitter Tom Teulingkx herhaalt nog eens de boodschap: rusten en uitzieken.

 

"We zien dat covid niet meer dan een andere infectie affectie heeft voor de hartspier, want alle virale infecties kunnen dus een probleem met de hartspier veroorzaken."

 

"Maar de boodschap voor topsporters en recreatieve sporters verandert niet: rust 10 dagen zonder sport of inspanningen. Daarna moet je per case de restklachten bekijken."

 

"40 à 45 procent heeft na die 10 dagen toch nog klachten, zaken die soms wijzen op hartproblemen. Vraag dan advies aan je arts."

 

"Maar je moet dus sowieso voorzichtig zijn. Het aantal dagen dat je koorts hebt, is het aantal dagen dat je daarna niet mag sporten. De boodschap is rusten en uitzieken."

Lees ook: