Ga naar de inhoud

Loena Hendrickx pleit voor verandering: "Kunstschaatsen is kunst, nu is het te technisch"

 ma 21 februari 2022 11:48
Loena Hendrickx gaf het beste van zichzelf op de tonen van Britney Spears.

Loena Hendrickx mocht gisteren op het slotgala van het kunstschaatsen nog eens het beste van zichzelf geven in Peking. Met een frivole oefening toonde "Britney" Hendrickx waar volgens haar de toekomst van het kunstschaatsen ligt. "Deze artistieke optredens zijn voor het publiek veel leuker om naar te kijken dan een opeenvolging van sprongen", zegt ze.

Verkleed als een circusdirecteur wentelde Loena Hendrickx gisteren door het Capital Indoor Stadium in Peking. Op de tonen van "Circus" van Britney Spears sloot ze haar Winterspelen in schoonheid af op het prestigieuze gala.

 

"Het was een heel grote eer om tussen al die toppers te mogen schaatsen", vertelde ze. "Ik heb er 100 procent van genoten. 6 meisjes en 8 jongens kregen een uitnodiging, dus het is geweldig dat ik een van die 6 ben."

 

Hendrickx verlaat Peking met "een dubbel gevoel", ondanks haar 8e plek en olympisch diploma. "Er had gewoon meer in gezeten, maar de mindere dingen nemen we mee naar het WK (21-27 maart)."

 

"Na de korte kür was ik heel teleurgesteld en heb ik me een dag heel slecht gevoeld. Ik moet meer genieten van de ervaring. Ik sta hier toch maar mooi, dat kunnen niet veel mensen zeggen. Het was goed, maar niet perfect."

Als het technische aspect minder belangrijk zou zijn, hoeft er ook geen sprake te zijn van doping.

Loena Hendrickx

Toch was Peking 2022 een heel andere beleving voor Hendrickx dan Pyeongchang 2018, onder meer door de positieve dopingtest van leading lady Kamila Valijeva. "De situatie rond Valijeva heeft een deel van het genot weggenomen. Dat was wel heel jammer."

 

Volgens Hendrickx zijn er twee oplossingen om zo'n situatie in de toekomst te vermijden. "Als je kijkt naar het slotgala, dan zie je ook het plezier van alle schaatsers. Het artistieke is meer aanwezig en dat is voor het publiek ook leuker om naar te kijken dan een opeenvolging van sprongen."

 

"Als het technische aspect minder belangrijk zou zijn, hoeft er ook geen sprake te zijn van doping. Kunstschaatsen is een kunst, maar dat gaat steeds minder door het belang van het technische aspect."

 

De Internationale Schaats Unie (ISU) heeft ook voorgesteld om de minimumleeftijd voor kunstschaatssters te verhogen van 15 naar 17 jaar. Daar is ook Loena Hendrickx een grote voorstander van.

 

"Het is veel mooier om naar volwassen vrouwen te kijken dan naar een kindje op het ijs. De 15-jarige Loena vertrouwde ook volledig op haar team: als ze mij zouden zeggen dat bepaalde medicatie helpt tegen een blessure, dan zou ik die ook nemen."

 

"Daarom vind ik het ook ontzettend erg voor Kamila Valijeva. Ik heb er echt mee te doen. Mentaal moet het verschrikkelijk geweest zijn. Het is heel dubbel."

Hendrickx: "Kunstschaatsen is een kunst"

Geniet nog eens van de oefening van Hendrickx op het slotgala

Lees ook:
programma Loena Hendrickx
dinsdag 15 februari korte kür 7e verslag
donderdag 17 februari vrij kür 8e verslag