Ga naar de inhoud

Code oranje: Krol bezorgt Nederland op de 1.000m opnieuw schaatsgoud, Mathias Vosté 27e

 vr 18 februari 2022 10:52
Krol snelde op de 1.000 meter naar zijn tweede medaille in Peking.

Opnieuw code oranje op het ijs in Peking. Thomas Krol bezorgde Nederland op de 1.000 meter een 11e medaille in het schaatsen. De Canadees Laurent Dubreuil en de Noor Haavard Holmefjord Lorentzen mochten mee het podium op. Onze landgenoot Mathias Vosté kwam schuddebollend als 27e over de finish. 

De 1.000 meter schaatsen wordt traditioneel gedomineerd door Oranje. Ook op de Winterspelen in Peking staat er een Nederlander op het hoogste schavot. Thomas Krol bezorgt onze noorderburen een 7e gouden medaille, de 16e in totaal voor Nederland. 

 

Voor zijn landgenoot Kai Verbij eindigde de 1.000 meter in een totale deceptie. Verbij moest inhouden bij het kruisen met de Canadees Laurent Dubreuil (2e) en liet dan bedaren. De Nederlander lag bij de bewuste fase nog op koers voor de medailles.

 

Zijn Canadese tegenstander liet zich niet uit zijn lood slaan en zette wel door. Met succes: Debreuil eindigde - tot zijn eigen verbazing - nog knap tweede. De uitgelaten vreugdegebaren achteraf spraken boekdelen.

 

Haavard Holmefjord Lorentzen vervolledige het podium op de derde plaats. Onze landgenoot Mathias Vosté strandde ontgoocheld op plek 27.