Al jaren beweert Roland Duchâtelet dat de landstitel van Anderlecht in 2014 "gefixt" werd. Nu hij over nieuw bewijs zou beschikken, heeft hij ook een strafklacht met burgerlijke partijstelling ingediend. Opvallend daarbij is dat twee ex-spelers van Standard mee op de kar springen: Jelle Van Damme en Paul-José Mpoku.
Eerst terug naar de feiten in 2014. Anderlecht begint als derde na het reguliere seizoen aan de play-offs. Na halvering van de punten moet het nog 3 punten goedmaken op de nummer twee, Club Brugge, en nog 5 punten op leider Standard.
Dat lukt. Anderlecht wordt kampioen met 2 punten meer dan de Luikenaars.
Maar de strijd is oneerlijk verlopen, beweert Roland Duchâtelet al jaren. Duchâtelet onderneemt juridische stappen, maar zijn verhaal wordt nooit echt onderzocht.
Na de documentaires "Le Milieu du Terrain" op RTBF, de Pano over Dejan Veljkovic rond het voetbalschandaal en de doorverwijzing van 56 namen uit het voetbal naar de strafrechter, doet hij een nieuwe poging.
De tongen zijn sinds het voetbalschandaal losgekomen. Justitie moet haar werk nu doen.
Duchâtelet heeft een strafklacht ingediend met burgerlijke partijstelling. "De tongen zijn sinds het voetbalschandaal losgekomen. Er zijn nieuwe getuigenissen en justitie moet haar werk nu doen."
Duchâtelet heeft een klacht ingediend tegen de clubs Anderlecht en Genk. En tegen de spelers Anthony Vanden Borre (ex-Anderlecht) en Ilombe Mboyo (ex-Genk).
Door horloges weg te schenken aan ploegmaats zouden die twee voetballers de wedstrijden Anderlecht-Genk (4-0 voor Anderlecht) en Genk-Club Brugge (3-2 voor Genk) beïnvloed hebben.
Duchâtelet diende nog een bijkomende klacht in tegen onbekenden. Volgens bronnen zou hij daarmee makelaar Mogi Bayat viseren.
Jelle Van Damme: "Het zegt genoeg dat Anderlecht zelf een klacht heeft ingediend"
Dat er binnen het voetbalmilieu tongen zijn losgekomen, verklaart waarom twee sleutelspelers van Standard in het seizoen 2013-2014 mee op de kar springen van Roland Duchâtelet.
Jelle Van Damme en Paul-José Mpoku sluiten zich aan bij de klacht van Duchâtelet tegen Anderlecht en Racing Genk. Niet tegen hun ex-collega's Vanden Borre en Mboyo.
In de podcast MIDMID gaat Van Damme kort in op zijn initiatief. "Als het klopt dat bepaalde mensen georkestreerd hebben dat de titel dat seizoen naar Anderlecht is gegaan, dan wil ik dat dat onderzocht wordt. De enige optie is dan om een klacht in te dienen", zegt Van Damme.
Het is niet dat ik een slechte verliezer ben, ik wil gewoon weten waar het op staat.
Anders dan Roland Duchâtelet - die geen geld vraagt, maar hoopt dat Standard de titel krijgt en het Belgische voetbal gezonder wordt - vragen de twee spelers een schadevergoeding van 500.000 euro.
Ze hebben mogelijke premies misgelopen en er werd hen misschien ook een extra prijs op hun palmares afgenomen.
Toch beweert Jelle Van Damme dat het hem niet daar om te doen is. "Het gaat me niet om het geld en ook niet om een titel extra op mijn CV. Het is niet dat ik een slechte verliezer ben, ik wil gewoon weten waar het op staat."
"Volgens mij gaat het over dezelfde personen die in Operatie Zero genoemd worden. Die mensen zijn vandaag nog allemaal actief in het voetbal. Wat we horen, heeft niets met sport te maken. Als er een optie bestaat om dat soort mensen uit het voetbal te halen, dan moeten we dat doen."
"Mij is het niet te doen om het huidige bestuur van Anderlecht of Genk, maar het zegt genoeg dat het huidige Anderlecht-bestuur zelf een klacht heeft ingediend."
Nieuwe bestuur Anderlecht diende zelf een klacht in
Anderlecht heeft enkele maanden geleden zelf een klacht ingediend in het dossier rond mogelijke matchfixing in het seizoen 2013-2014. Het huidige bestuur wil zich daarmee distantiëren van het vorige.