Ga naar de inhoud

Het perfecte eerbetoon: Nederlandse shorttracksters zijn oppermachtig in de aflossing

 zo 13 februari 2022 13:16
Een Nederlands feestje op de 3.000 meter aflossing.
Een Nederlands feestje op de 3.000 meter aflossing.

De Nederlandse vrouwen hebben het shorttrackgoud veroverd op de 3.000 meter aflossing. Het uitgekookte kwartet reed tactisch een perfecte race en Suzanne Schulting mocht het afmaken. Zonder twijfel een bijzonder overwinning voor Nederland, na de dood van hun teamgenote Lara van Ruijven in 2020.

Vier jaar geleden moest Nederland nog vrede nemen met het brons, toen nog met de betreurde Lara van Ruijven in het team. Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof waren er ook nu weer bij, samen met Selma Poutsma en Xandra Velzeboer.

Nederland nam meteen het initiatief en reed een nagenoeg perfecte race. Heel even kwam China voorin piepen, maar een ijzersterke Velzeboer stelde vlug orde op zaken. In het slot zorgde een imposante Schulting - die nu al 2 gouden medailles telt - nog voor een behoorlijke kloof met nummer 2 Zuid-Korea, het brons was voor China.

Voor de Nederlandse vrouwen, die in de finale een olympisch record neerzetten, is dit zonder meer een emotionele overwinning. Twee jaar geleden verloren ze hun teamgenote Lara van Ruijven, die overleed aan de gevolgen van een auto-immuunziekte.

Het team schaatste in Peking met een hartje in panterprint op de mouw, als eerbetoon aan Van Ruijven. Die werd door haar bril en helm in pantermotief "Panter Lara" genoemd.

Schulting: "Ik denk dat Lara met trots naar ons kijkt"

De Nederlandse dames droegen hun overwinning na afloop van de race op aan Lara van Ruijven. "We hebben het er vooraf meerdere keren over gehad. Hier en daar is ook een traantje gelaten. Ik denk dat ze met trots naar ons kijkt. Dit is ook altijd haar droom geweest", vertelde Suzanne Schulting aan de NOS.

"Ik vroeg voor de race aan Lara of ze ons kracht kon geven", zei Yara van Kerkhof. "Dit is ook echt haar olympische titel. Ze heeft ons veel geleerd, zoals het genieten van de sport. Ik hoop dat ze dit gezien heeft."

Lees ook: