Ga naar de inhoud

meest recent

Hanne Desmet: "Koning heeft me gisteren rond middernacht nog gebeld"

 za 12 februari 2022 10:18
Hanne Desmet zal nog even met een glimlach rondlopen in Peking.

Na een feestnacht is ook bij Hanne Desmet het besef doorgedrongen dat ze een historische prestatie heeft neergezet. Een telefoontje van de koning kan daar natuurlijk ook bij helpen. "Het is een heel grote medaille voor België", zegt ze een dag na haar bronzen rit op de 1.000 meter shorttrack.

Na alle emoties van haar bronzen medaille heeft Hanne Desmet niet meteen een lange nachtrust achter de rug. "Ik viel maar moeilijk in slaap", vertelt ze. "Ik dacht: ik ben heel moe, maar dat bleek toch niet zo."

 

"Het was gewoon een heel leuke dag gisteren. De reacties zijn niet te tellen, iedereen is super positief. Het is duidelijk een heel grote medaille voor België."

 

Desmet beseft ondertussen zelf dat ze een historische prestatie heeft neergezet. "Nu ik het allemaal wat heb kunnen laten bezinken, besef ik het wel. Ik ben de eerste Belgische vrouw in 100 jaar met een medaille op de Winterspelen, heel speciaal."

 

Als het gisteren nog niet helemaal was doorgedrongen, dan kwam daar rond middernacht wel verandering in. "De koning heeft me gisteren nog gebeld rond middernacht", vertelt Desmet.

 

"We zaten allemaal samen in de bus en plots zeiden ze: er wil iemand je bellen, het is de koning. Hij heeft me gefeliciteerd en heeft gezegd dat we elkaar binnenkort zullen zien op het paleis. Het voelde zo surrealistisch."

De koning heeft me gefeliciteerd en heeft gezegd dat we elkaar binnenkort zullen zien op het paleis. Het voelde zo surrealistisch.

"Geweldig om me weer fit te voelen"

Voor Hanne Desmet voelde de medaille als een enorme opluchting na een moeilijk jaar. Na een val op training liep ze een zware hersenschudding op en was haar evenwichtsorgaan lange tijd verstoord.

 

"Ik was mentaal en fysiek lange tijd in een slechte toestand", zegt ze. "Bij een hersenschudding weet je niet hoelang het zal duren. Je voelt je slecht, je hebt hoofdpijn, je kan niet trainen en je kan er niets aan doen."

 

"Mijn lichaam gaf het een beetje op, maar ik kon alleen maar wachten en herstellen. Dus het is geweldig om me nu weer fit te voelen. Als ik kijk van waar ik kom, is dat een heel fijn gevoel."

 

"Een paar weken voor het vertrek naar Peking begon ik me weer goed te voelen en kon ik diep gaan op training. Lange tijd zei mijn hoofd nee bij een zware inspanning en ineens was dat weg."

Objectief gezien zijn mijn kansen in de 1.500m het beste. Het is het langste nummer en mijn conditie is gewoon heel goed.

Hanne Desmet

Met een bronzen medaille op zak kan Hanne Desmet woensdag met veel vertrouwen aan de start komen van de 1.500 meter. "Het is mijn favoriete nummer, dus ik heb er heel veel zin in."

 

"Objectief gezien zijn mijn kansen in dat nummer het beste. Maar er zijn veel meisjes die nog niets hebben bereikt en die er erg op gebrand zullen zijn om nog iets te behalen. We zullen dus wel zien."

 

Maar waarom is nu net de 1.500m haar favoriete nummer? "Het is het langste nummer en mijn conditie is gewoon heel erg goed. Ik heb een goede eindsprint en daar heb je op de 1.500m het meeste aan. Dan valt het al eens stil en kan je op het einde nog tegenstanders inhalen langs de buitenkant. Dat is een sterkte van mij."

 

Maar eerst mag Desmet nog even genieten. Vandaag krijgt ze haar bronzen medaille ook eindelijk echt in handen. "Het is op zich een beetje raar dat dat pas een dag later gebeurt, maar nu heb ik twee momenten om te genieten."

Kijk live naar medailleceremonie

U kunt de medailleceremonie van Hanne Desmet live volgen op Sporza.be vanaf 12.30 uur.

Lees ook:
programma van Hanne Desmet
zaterdag 5 februari reeksen 500 meter 3e (naar KF) verslag
maandag 7 februari kwartfinales 500 meter 2e (naar HF) verslag
maandag 7 februari halve finales 500 meter opgevist (naar HF) verslag
maandag 7 februari A-finale 500 meter 5e verslag
woensdag 9 februari reeksen 1.000 meter 2e (naar KF) verslag
vrijdag 11 februari kwartfinales 1.000 meter  2e (naar HF) verslag
vrijdag 11 februari halve finales 1.000 meter 2e (naar F) verslag
vrijdag 11 februari A-finale 1.000 meter 3e BRONS verslag
woensdag 16 februari kwartfinales 1.500 meter 2e (naar HF) verslag
woensdag 16 februari halve finales 1.500 meter 2e (naar F) verslag
woensdag 16 februari finale 1.500 meter 4e  verslag