Het Oranje randje rond het Belgische brons (en omgekeerd): "We zijn één team, dat is onze succesformule"

Zelden zag je twee sporters van een ander land zo uitgebreid hun medailles met elkaar vieren als Hanne Desmet en Suzanne Schulting dat deden. Doorheen het jaar zijn de twee namelijk teamgenoten. "Ze is een teamgenote, maar ook een vriendin", zegt Schulting over Desmet.

Nederland heeft zich al een aantal jaar opgeworpen tot een van de toonaangevende naties in het shorttrack. De Belgische bondscoach Pieter Gysel wist snel waar de lamp brandde en deed er alles aan om zijn toppers mee te laten trainen met het Nederlandse geweld in Friesland.

 

Samen stuwden de Belgen en Nederlanders elkaar naar een nog hoger niveau. En Gysel, die werd opgenomen in de staf rond de Nederlandse bondscoach Jeroen Otter. Beetje bij beetje vervaagden de grenzen tussen het oranje en het tricolore.

 

Het goud voor Suzanne Schulting en brons voor Hanne Desmet werden dan ook gevierd alsof het 2 medailles voor 1 land waren. "1 en 3!", jubelde Otter tegen wie het maar wou horen.

 

"Er is echt een teamgeest in onze ploeg", zegt Gysel. "Iedereen werkt voor iedereen. Dat is onze succesformule, daar geloven we al jaren in. Om het dan ook op deze manier te zien uitkomen, dat is fijn."

Schulting: "Er staat België op de rug, maar daar kijken we niet naar"

Suzanne Schulting was bijna even blij met de bronzen medaille voor Hanne Desmet als met haar eigen gouden plak. "We trainen zoveel samen. Ik heb zoveel aan haar en zij zoveel aan mij. Hanne voelt als een teamgenote, een vriendin."

 

"Hetzelfde geldt voor de coach, Pieter Gysel. Er staat wel België op zijn rug, maar daar kijken wij niet naar."

 

"Op het WK waren Hanne en ik al goed voor zilver en goud. Dat was toen al heel erg bijzonder. Als je samen in de finale staat, wil je natuurlijk met zijn tweeën een medaille halen. Het is heel bijzonder dat dat ook gelukt is."

Schulting over Desmet: "Een teamgenote, een vriendin"

programma van Hanne Desmet
zaterdag 5 februari reeksen 500 meter 3e (naar KF) verslag
maandag 7 februari kwartfinales 500 meter 2e (naar HF) verslag
maandag 7 februari halve finales 500 meter opgevist (naar HF) verslag
maandag 7 februari A-finale 500 meter 5e verslag
woensdag 9 februari reeksen 1.000 meter 2e (naar KF) verslag
vrijdag 11 februari kwartfinales 1.000 meter  2e (naar HF) verslag
vrijdag 11 februari halve finales 1.000 meter 2e (naar F) verslag
vrijdag 11 februari A-finale 1.000 meter 3e BRONS verslag
woensdag 16 februari kwartfinales 1.500 meter 2e (naar HF) verslag
woensdag 16 februari halve finales 1.500 meter 2e (naar F) verslag
woensdag 16 februari finale 1.500 meter 4e  verslag