De ratio heeft het gehaald van de emotie tijdens deze wintermercato. Correct of niet correct? Advocaat Jesse De Preter en makelaar Gunter Thiebaut menen van wel. "Clubs zijn banger geworden en vragen zich af of de economie het wel zal toelaten om later een meerwaarde te halen op een speler. Men is voorzichtiger."
Het was een rustige mercato, of toch zeker in België, bevestigen advocaat Jesse De Preter en makelaar Gunter Thiebaut van kantoor Quadrans. Het duo heeft weliswaar drukke dagen achter de rug bij het regelen van (potentiële) transfers, maar veel deals bleven uit.
"Het heeft te maken met de vaststelling dat heel weinig clubs nog bang zijn om te zakken uit 1A", analyseert De Preter de Belgische kalmte. "De stand in de competitie is vrij duidelijk."
"Dat de topclubs niet te veel geïnvesteerd hebben, heeft anderzijds wellicht te maken met de financiële klappen die ze gekregen hebben tijdens de coronacrisis."
"Ze anticiperen misschien ook op de financial fair play-regels die wellicht weer strenger zullen worden. Die tolerantie valt weg."
Clubs zijn banger geworden en vragen zich af of de economie het wel zal toelaten om later een meerwaarde te halen op een speler. Men is voorzichtiger.
De tering naar de nering zetten, heet dat dan. "Ja. En bovendien zijn de meeste deals ook huurovereenkomsten waarbij weinig transfergeld komt kijken. Clubs gaan geen engagement op lange termijn aan."
"Ze zijn banger geworden en vragen zich af of de economie het wel zal toelaten om later een meerwaarde te halen op een speler. Men is voorzichtiger geworden en beheert de budgetten als een goeie huisvader."
In Engeland rolden de centjes wel, al wijst De Preter op een vertekend beeld. De dure transfers zijn geconcentreerd rond enkele clubs die flirten met de degradatie uit de Premier League.
Toch benadrukt de advocaat dat het geenszins een kalme periode was. "Mijn telefoon rinkelde wel voortdurend, maar op een non-efficiënte manier."
"Het terrein werd verkend en men zocht informatie, maar er werd te weinig geconcretiseerd."
"De onderhandelingen worden vaak gevoerd door mensen met veel technische kennis, maar dat zijn niet noodzakelijk de beste onderhandelaars. Ze wachten dan te lang en daardoor wordt het inefficiënt."
"Eerlijker? Alle transferperiodes zitten fout"
De advocaat houdt ook rekening met de Afrika Cup - de kernen van de clubs worden stilaan weer compleet - en legt de nadruk ook op de menselijke factor bij een transferdoelwit.
"Een speler is in de eerste plaats iemand met familie. Hij moet dan vertellen aan zijn gezin dat ze plots verhuizen."
"Clubs onderschatten dat menselijke aspect. Het is niet zo evident om op de valreep van werkgever te veranderen. Clubs mogen daar meer aandacht voor hebben."
Aangezien de topclubs weinig dure transfers hebben gedaan, zou dat moeten betekenen dat hun werk tijdens de zomer goed geweest is. We zullen aan het einde van het seizoen zien of het zo was.
Minder transfers zou ook de eerlijkheid in een competitie moeten verhogen. Of niet? "Als je het hebt over eerlijkheid, zitten alle transferperiodes fout."
"Het zou gezonder zijn om de transferperiodes te houden voor de start van de competities en correcties toe te staan tijdens de winter, bijvoorbeeld voor geblesseerde spelers. Dat moet men herbekijken."
Maar voorlopig lijken de paniekaankopen dus bevroren. "Het proces verloopt nu meer geobjectiveerd met data, maar uiteindelijk moet iemand beslissen en een technisch directeur wordt daar ook op afgerekend."
"Aangezien de topclubs weinig dure transfers hebben gedaan, zou dat moeten betekenen dat hun werk tijdens de zomer goed geweest is. We zullen aan het einde van het seizoen zien of het zo was."
"Een ploeg als Union presteert bovendien door op een rationele en wetenschappelijke manier te werken. Dat zet andere ploegen aan om het ook zo te doen."