Game, set & match: Novak Djokovic heeft zijn gevecht met Australië niet kunnen winnen. De Serviër stond in een schijnbaar verloren positie - mede door "fouten" met papierwerk. Onder meer een verkeerd kruisje en een mysterieuze QR-code die gretig op het internet circuleren hielpen zijn zaak allerminst.
Foute informatie op officieel document
Een "verkeerd" kruisje met grote gevolgen. Meteen bij zijn aankomst in Australië liep het al grondig mis met het papierwerk van Novak Djokovic.
Iedere reiziger moet namelijk een verplichte gezondheidsverklaring invullen met meerdere vragen. Op het document staat ook duidelijk aangegeven "dat foute of misleidende info mogelijk een strafbaar feit is."
Djokovic beging zo'n unforced error. Op de vraag of hij in de 14 dagen voor zijn aankomst op 6 januari gereisd had, kruiste de Serviër "NO" aan.
De whereabouts van de tennisvedette spreken dat echter tegen. Op 25 december was te zien hoe Djokovic trainde in Servië, maar op 2 januari deed hij dat in het Spaanse Marbella. Op weg naar Australië maakt hij ook nog een tussenstop in Dubai.
Grensbeambten noteerden uit de mond van Djokovic dat toernooiorganisator Tennis Australia de documenten voor hem had ingevuld. Later verkondigde de Serviër dat zijn makelaar de vragenlijst foutief had ingevuld.
"Hij verontschuldigt zich omdat hij het verkeerde vakje aangevinkt heeft", verklaarde Djokovic. "Dit was een menselijke fout en zeker niet opzettelijk."
Controverse rond QR-code
Geen QR-code zo veelbesproken als die van Novak Djokovic. De nummer 1 moest de informatie van zijn positieve PCR-test delen met het Australische gerecht en kwam zo in het openbaar terecht.
Voor enkele journalisten meteen het sein om diep te beginnen graven in de zaak. Al even snel ontstond er controverse. Een groot deel van de mensen die de QR-code van Djokovic’ positieve test scande, kreeg namelijk een negatief resultaat te zien.
Op zijn minst heel eigenaardig.
Onder meer het Duitse blad "Der Spiegel" beet zich vast in het dossier en claimde zelfs bewijs te hebben dat er gesjoemeld was met de testresultaten. Zo beweerden ze dat de URL-link een bewijs was dat een test die eerder was afgenomen pas later in het systeem zou ingevoerd zijn.
Datajournalisten spraken dat later tegen: de cijfertjes in de link tonen namelijk wanneer een link geopend werd, maar niet geüpload.
Wel een feit dat de QR-code aan het licht bracht: Djokovic testte positief op 16 december, maar woonde in de daaropvolgende dagen nog meerdere publieke events bij.
De Serviër zei daarover dat hij zijn testresultaat nog niet wist toen hij een feest met kinderen bijwoonde, maar wel voor een interview met het Franse L’Equipe.
Het was extra buskruit voor de Australische minister voor Immigratie om Djokovic te weren.