Minister trekt visum van Novak Djokovic in, Serviër hoopt op laatste strohalm

  Moet Novak Djokovic Australië verlaten of mag hij maandag alsnog deelnemen aan de Australian Open?

  De Australische minister voor Immigratie heeft het visum voor Novak Djokovic ingetrokken. "Vanwege gezondheidsredenen, in het publieke belang." De advocaten van Djokovic gaan in beroep. Maandag begint de Australian Open.

  De soap rond Novak Djokovic sleept al meer dan een week aan en het einde is nog niet in zicht. De Serviër, die niet gevaccineerd is, had zich op de luchthaven van Melbourne aangemeld met een medische uitzondering, omdat hij onlangs Covid gehad zou hebben.

   

  Maar bij de douane waren ze niet onder de indruk, vooral niet omdat de papieren van Djokovic slordig waren ingevuld. Djokovic werd afgevoerd naar een quarantainehotel, maar na een beroep voor de rechtbank kreeg de nummer 1 van de wereld toch een visum.

   

  Enkel de minister voor Immigratie kon hierna nog ingrijpen. En dat heeft hij ook gedaan. "Ik heb mijn recht om het visum voor Novak Djokovic in te trekken toegepast", laat Alex Hawke weten. "Om gezondheidsredenen en redenen van goed fatsoen, omdat het in het publieke belang is."

   

  "Onze regering hecht er erg veel belang aan om de Australische grenzen te beschermen, zeker als het over deze coronapandemie gaat."

  Djokovic tekent beroep aan: "Elke minuut is nu kostbaar"

  Kort nadat de beslissing bekend was gemaakt, werd er al een spoedhoorzitting belegd, waar de advocaten van Novak Djokovic duidelijk maakten dat ze beroep aantekenen en waarin beslist werd wat er met de Serviër moet gebeuren de komende dagen.

   

  Aangezien zijn visum is ingetrokken, is Djokovic officieel immers illegaal in Australië. Er werd afgesproken dat hij zolang de beroepsprocedure loopt, op het kantoor van zijn advocaten moet blijven. Morgenvroeg zou Djokovic zich opnieuw moeten verantwoorden bij de Immigratiedienst.

   

  Djokovic' advocaten trokken trouwens stevig van leer tegen de beslissing van de minister. "Dit tart alle logica", zegt Nicholas Wood, die ook laakt dat het zo lang geduurd heeft. "Het toernooi begint maandag al en door zo lang te wachten, heeft de minister mijn cliënt in een lastig parket gebracht. Elke minuut is nu kostbaar."

  Ex-tennisser Janko Tipsarevic, landgenoot van Djokovic: "Een schande"