Ga naar de inhoud

ATP klassement

naampunten
11
Jannik Sinner
9525
21
Carlos Alcaraz
8580
32
Novak Djokovic
8360
4
Alexander Zverev
6885
5
Daniil Medvedev
6485
6
Andrey Rublev
4710
7
Casper Ruud
4025
8
Hubert Hurkacz
3995
92
Alex De Minaur
3845
10
Grigor Dimitrov
3775

Waarom ligt heel Australië wakker van Djokovic? "Harde lockdowns zijn nog niet verteerd"

 do 6 januari 2022 08:55
Dit beeld zullen we dit jaar allicht niet zien.

In Australië verhit de discussie over tennisser Novak Djokovic de gemoederen. Mag hij zonder duidelijkheid over zijn coronavaccin toch aantreden op de Australian Open? "Uit brieven van een maand geleden blijkt dat de organisatie wist dat een eerdere coronabesmetting niet zou tellen om het land binnen te mogen", vertelt onze correspondent ter plaatse.

Evelien Masco, correspondent in Australië, heeft de heisa rond Djokovic de voorbije dagen en uren gevolgd. "Hij zit nu in verplichte quarantaine op hotel. Dat gebeurt met alle internationale reizigers die niet gevaccineerd zijn", vertelt ze. "En er hangt hem dus deportatie boven het hoofd." 

 

Maar ook in Australië zijn niet alle details duidelijk. "Er hangt nog steeds wat mysterie rond dit verhaal. Wat is er precies verkeerd met zijn visum?"

 

"Hij had zelf aangekondigd dat hij een medische vrijstelling had gekregen. Zijn dossier werd door twee afzonderlijke instanties beoordeeld, het departement van Volksgezondheid in Victoria en een panel met specialisten van Tennis Australië. Die hadden licht op groen gezet."

 

"Maar de federale overheid heeft dan gezegd: "Stop, dit klopt niet". Er is een sterk vermoeden dat Djokovic de uitzondering kreeg omdat hij recent positief getest heeft op covid-19. Maar nu zijn er brieven opgedoken van de federale minister van Volksgezondheid aan de organisatie. Brieven van een maand geleden. En daar staat uitdrukkelijk in dat een eerdere coronabesmetting niet voldoende is om het land binnen te raken." 

Het is een spannende soap aan het worden. Maar is dit een prioriteit? Misschien heeft de rechtbank wel belangrijkere zaken te behandelen.

Het is ondertussen ook een gevoelige politieke kwestie. "Zeker, de hele politiek is ermee begaan. De premier heeft zich ook gemoeid en nog eens benadrukt dat "rules are rules", de regels gelden voor iedereen."


En dat is belangrijk want dat is vooral waar het ongenoegen vandaan komt. "De regels zijn hier heel streng. Mijn jongste dochter wordt volgende maand drie jaar en de laatste keer dat de grootouders haar hebben gezien, was ze zes maanden oud. Dat is pijnlijk."


"Dat zet kwaad bloed. Er zijn mensen binnen Australië die ook al heel lang hun familie niet hebben gezien. Melbourne is zwaar getroffen geweest en de lange lockdowns zijn nog niet verteerd. Als er dan iemand een loopje lijkt te nemen met de regels, reageert men heftig."


Nu moet de rechtbank beslissen wat er zal gebeuren. Maar het beroep van Djokovic werd al uitgesteld naar maandag. "Het is een spannende soap aan het worden. 17 januari begint het toernooi, maar zal dit als een prioriteit behandeld worden? Misschien zijn er wel grotere en belangrijkere zaken."

Ondertussen hebben ook enkele mensen die Djokovic steunen zich verzameld aan zijn hotel

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook: