Stef Wijnants: "Trainersdilemma voor Genkse top: doorgaan of niet?"

  Spelers en coach gingen na de verrassende nederlaag op Beerschot de eigen fans groeten.

  Na 15 speeldagen staan de Limburgse clubs Racing Genk en STVV broederlijk naast elkaar in de stand. Volgens Stef Wijnants, thuis in het Limburgse voetbal, is dat goed nieuws voor STVV, maar minder goed voor Racing Genk. De cijfers bij  Genk zijn zo ondermaats dat de positie van trainer John van den Brom onder druk komt te staan, zegt Wijnants op Radio 2 Limburg.

  Niet enkel pech

  Het is alarmfase rood in Genk. Gelijkspelen tegen de voorlaatste, verliezen
  tegen de laatste en dat nadat je al uit een benarde periode gekomen was: dat kan niet, dit hoort niet als topclub.

  Met deze kern moet er meer gewonnen worden. En al zeker geen 6 keer verliezen in 15 matchen. 21 op 45, dat is gebuisd. Ik weet wel: cijfers zeggen niet alles en natuurlijk had Genk gisteren nooit mogen verliezen.

  Ze hebben voldoende kansen gehad. Het is bijna niet te geloven hoe de efficiëntie haast volledig weg is. Topschutter Onuachu is precies alles verleerd. En de match begon dramatisch met balverlies en een snelle tegengoal, dat heb je dan ook nog eens.

  Maar alles in de schoenen van pech schuiven... Dat is iets te makkelijk. Tegen AA
  Gent waren er defensieve fouten, tegen Cercle ontbrak het aan inzet, nu werden
  de kansen de nek omgewrongen.

  En dus glijdt Genk steeds verder weg. Het mag van geluk spreken dat Club Brugge, Antwerp en Anderlecht ook verloren of niet gewonnen hebben. Maar het woord crisis hoef je niet uit de weg te gaan.

  Ik weet wel: cijfers zeggen niet alles en natuurlijk had Genk gisteren nooit mogen verliezen.

  Stef Wijnants

  Trainer onder druk

  Er wordt zeker naar de positie van trainer John van den Brom gekeken. Zijn stoel
  wankelt allicht. Het is natuurlijk niet de schuld van een coach, dat de vele kansen
  gemist worden of dat zoals gisteren de doelman van de tegenpartij een
  wereldpartij keept.

  Maar als je Genk traint, dan moeten er resultaten volgen, liefst met technisch verzorgd voetbal. Maar als dat niet lukt, dan moet je ook oplossingen bieden, zeker met de grote kern waarover hij beschikt.

  Van den Brom is nu een jaar coach, hij heeft zijn hachje al eens in februari gered en na de nederlaag tegen AA Gent van enkele weken geleden heeft de clubleiding zijn
  assistent ontslagen. Dan is de vraag: hoeveel geduld hebben ze nog in de bestuurskamer?

  Dat komt ook onder druk te staan van de eigen supporters. Head of Football Dimitri De Condé heeft onlangs nog zijn steun uitgesproken en gezegd dat ze samen uit het dal moeten klimmen. Maar eens houdt het op.

  De volgende maand speelt Genk tegen - hou je vast - 2 keer Club Brugge, KV Mechelen, AA Gent, Charleroi en Antwerp. En wil het graag overwinteren in Europa. Het moet dus hier en nu gebeuren.

  Ik zou niet graag in de schoenen van de beslissers willen staan. Die zitten met een dilemma: want ontsla je Van den Brom, dan moet je met een andere coach, misschien met een ander systeem, die maand ingaan. Hou je hem aan boord, dan kan het seizoen binnen een maand al voorbij zijn.

  En er is natuurlijk het gegeven dat Genk de reputatie heeft van trainerskerkhof. Weer eentje opofferen doet het imago ook geen goed. Ik vrees dat Croonen, De Condé en co. vannacht heel slecht geslapen hebben en dat de volgende nachten en weken ook niet bijster goed zullen doen.

  Ik zou niet graag in de schoenen van de beslissers willen staan.

  Stef Wijnants