Ga naar de inhoud

Minder dan 100 dagen voor Peking: halen 4 Belgische snowboarders de Winterspelen?

 vr 29 oktober 2021 10:34
Evy Poppe en Loranne Smans in Chur.

Minder dan 100 dagen voor de start van de Winterspelen is de laatste rechte lijn richting Peking gestart, ook voor de Belgische snowboarders. De Belgische federatie hoopt in februari met 4 snowboarders naar China te reizen. Er is ook goed nieuws rond Seppe Smits: "Sinds september staat hij weer op de sneeuw."

Afgelopen weekend stond in Chur (Zwitserland) de eerste WB-manche Big Air van het seizoen op het programma. Jonkies Jules De Sloover en Evy Poppe scoorden goed met een 15e plaats, Loranne Smans kwam minder goed uit de verf als 20e. Dat hoeft geen ramp te zijn. 


“Loranne staat op dit moment 13e op de gekuiste olympische ranking en lijkt zeker van kwalificatie”, zegt Stijn Urkens, technisch directeur topsport bij Sneeuwsport Vlaanderen. De top 30 (resultaten van Big Air en Slopestyle tellen mee) op 17 januari mag naar Peking.


“Het zou al heel vreemd moeten lopen om Loranne uit die top 30 te krijgen. Ze zal ook meedoen aan alle Wereldbeker-manches en we gaan ervan uit dat ze daar ook nog resultaten behaald natuurlijk."

Voor Evy Poppe hebben we van Peking geen doel gemaakt.

Technisch directeur topsport Stijn Urkens

Ook toptalent Evy Poppe mag dromen van haar olympisch debuut. De wereldkampioene slopestyle bij de junioren staat op dit moment net buiten de gevraagde top 30.


“Maar dankzij haar wereldtitel bij de junioren heeft Evy startrecht op alle Wereldbekers. Daardoor zal ze dus telkens punten sprokkelen en zal ze wel opschuiven op die lijst. Hopelijk raakt ze dicht genoeg voor een olympisch ticket."


Dat zou een bonus zijn voor de 17-jarige Poppe. "We maken van Peking geen doel”, legt Urkens uit. "We focussen ons vooral op de Wereldbeker. Daar moet ze leren om te presteren en een resultaat neer te zetten. Als die er komen, dan zullen de Winterspelen wel volgen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Seppe Smits staat sinds midden september weer op de sneeuw"

En dan zijn er nog de Belgische mannen. Omdat de kwalificatieperiode met terugwerkende kracht verlengd is in het verleden om genoeg kwalificatiewedstrijden te hebben, vallen Sebbe De Buck en Seppe Smits voorlopig net uit de olympische boot.


"In eerste instantie focussen we op Sebbe en Seppe die het dichtst bij kwalificatie staan. Als hun plaatsen zeker zijn, kunnen we Jules De Sloover eventueel nog klaarstomen."


België moet zijn startbewijzen op de WB-manches slopestyle (2) en Big Air (1) verstandig invullen. "We hebben een plan opgemaakt met het oog op kwalificatie voor de Winterspelen", zegt Urkens.


"Zo geeft Sebbe er de voorkeur aan om zich te concentreren op de Slopestyle. Hij komt pas vanaf eind december in actie in Calgary, Mammoth en Laax, de laatste WB-manche die meetelt midden januari 2022."


En hoe gaat het dan met Smits? De "veteraan" brak een jaar geleden zijn scheenbeen en miste zo het hele vorige winterseizoen. "Het gaat vrij goed met Seppe, sinds half september staat hij weer op de sneeuw."


“Op training in Saas-Fee werkte hij de afgelopen weken aan de laatste stappen van zijn revalidatie. De knie lijkt de impact op het eerste zicht goed te verwerken, maar er is nog een weg af te leggen vooraleer de knie hier helemaal gewoon aan zal zijn.” Als alles zo verder evolueert zal Smits begin december zijn comeback maken op de WB-manche in Steamboat (VS).

Seppe Smits in actie:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook: