"Het harde werk met het oog op de Winterspelen begint te lonen"

  Loranne Smans zweeft door de lucht op het WK in Aspen.

  Het WK snowboard heeft België enkele goede resultaten en vooral veel informatie met het oog op de Winterspelen opgeleverd. "We weten nu waar we nog mee aan de slag moeten", klinkt het. En vanaf mei kan dat in Genk.

  Met de finale van de Big Air gisteren kwam er een einde aan het WK snowboard in Aspen. Minder dan een jaar voor de Winterspelen in Peking legde de wereldtop zijn kaarten al op tafel. 

   

  "De integrale wereldtop was hier en pakte uit met een indrukwekkend niveau", vertelt Stijn Urkens, technisch directeur topsport bij Sneeuwsport Vlaanderen. "Met het oog op de Winterspelen was dit heel representatief."

   

  "De 9e plaats van Loranne Smans en de 13e plaats van Sebbe De Buck in de slopestyle zijn daarom goeie en leerrijke resultaten. Ze geven weer waar we nog mee aan de slag moeten."

   

  "Met het oog op Peking hebben we de afgelopen jaren hard gewerkt en dat harde werk begint nu te lonen. Beiden kunnen ze een finale halen met de tricks in hun repertoire. Maar om echt comfortabel te zijn, moet het niveau nog wat naar omhoog."

  Begin mei nemen we onze 'dry slope' in Genk in gebruik. Daar kunnen we vol aan de bak om nieuwe tricks te leren.

  Werk op de plank dus. "Na de laatste WB-manches van het seizoen in Aspen en Silvaplana verschuift de nadruk weer naar training. Dat zullen we uiteraard op sneeuw doen, maar ook op onze nieuwe "dry slope" in Genk. Die nemen we begin mei in gebruik en daar kunnen we vol aan de bak om aan nieuwe tricks te werken."


  De startplaatsen voor de Winterspelen worden pas op 16 januari 2022 uitgedeeld. De top 30 op de olympische ranking mag naar Peking. Daar zijn De Buck en Smans voorlopig bij. "Als alles goed gaat hebben we 1 man en 1 vrouw in Peking, maar stilletjes hopen we op meer."

  "Evy Poppe en Jules De Sloover hebben leergeld betaald"

  Een beetje in de schaduw van Smans en De Buck maakten youngsters Jules De Sloover en Evy Poppe hun WK-debuut. "Zij waren hier in de eerste plaats om ervaring op te doen op het hoogste niveau", zegt Urkens. "Ze hebben allebei leergeld betaald en konden hun volle potentieel niet tonen."

   

  "In de slopestyle zijn de rails op dit niveau toch wat indrukwekkender en de verschillende modules liggen dichter op elkaar waardoor je je geen foutjes kunt veroorloven. Die ervaring kun je enkel op dit niveau opdoen."

   

  In de Big Air toonde De Sloover zijn talent. "Met een perfect uitgevoerde Frontside 1440, een trick die hij pas enkele weken geleden leerde, werd hij 23e. Dat overtrof de verwachtingen. Het was dus zeker een leerrijk WK."

  "Eerste bekommernis is Seppe Smits weer fit te krijgen"

  Een WK snowboard zonder Seppe Smits blijft vreemd voor België. Smits revalideert nog van een breuk in zijn scheenbeen. "Onze eerste bekommernis is om Seppe weer fit op de sneeuw te krijgen. We hopen op augustus", legt Urkens uit.

   

  "Pas daarna kunnen we zien hoe hij de blessure heeft verwerkt en of de Winterspelen nog een realistisch doel zijn. Dat zal niet makkelijk worden, want de concurrentie heeft niet stil gezeten."

   

  "Maar we weten dat hij ervan droomt om nog één keer de Winterspelen te halen. Voor een finale in Peking zal Seppe niet alleen zijn oude niveau moeten halen, maar ook enkele nieuwe tricks moeten leren. Dat wordt dus een stevige opdracht."

   

  Smits is jarenlang de Belgische vaandeldrager geweest. "Hij blijft een ambassadeur voor ons. Hij heeft heel veel ervaring die hij gelukkig ook graag wil delen. Achter de schermen werkt hij al aan heel wat projecten van Sneeuwsport Vlaanderen mee. Dan denk ik aan de dry slope in Genk en onze Instagram-account Snowboard Belgium."

  Zo pakte Mark McMorris goud op de Big Air